Adhesives jeung prosés beungkeutan maranéhanana

Adhesives jeung prosés beungkeutan maranéhanana

 Lem dipaké pikeun gluing kai kudu cukup stabil dina cai, tahan ka inféksi jamur sarta kudu boga kakuatan tinggi tina gabungan maranéhna ngabentuk. Kakuatan ieu kudu nepi ka kakuatan geser pamungkas tina kai keur glued.

Numutkeun asal maranéhanana, napel dibagi kana tilu jenis:

  1. sato, nu dijieun tina protéin asalna sato (susu, getih, tulang jeung kulit tina sato).Grup ieu ngawengku tulang (tvutkalo), kulit, albumin jeung lem kasein;
  2. herbal, nu dijieun tina aci jeung protéin tutuwuhan (siki buncis, vetiver, ragi kécap, siki sunflower, jsb). Grup ieu ogé kalebet lem pati,
  3.  sintétik, dicandak sacara kimia tina fénol, formaldehida sareng karbamid.

Adhesives dibagi kana kacida stabil dina cai, stabil dina cai jeung non-stabil dina cai. Perekat anu tahan pisan dina cai tahan tindakan cai kalayan suhu 100oC tanpa réduksi gedé dina kakuatan napel (élém fénol-formaldehida). Elém tahan cai dina pangaruh cai kalayan suhu 18 dugi ka 20oC umumna henteu sacara signifikan ngirangan kakuatan napel (résin uréa sareng nalét albumin). Adhesives teu stabil dina cai leungit kakuatan napel maranéhanana dina pangaruh cai (tulang, kulit, casein-amoniak).
Perekat ogé dibagi kana térmoréaktif atanapi teu tiasa malik sareng termoplastik atanapi tiasa malik. Perekat Thermoreactive robah dina pangaruh suhu kana zat teuas, teu leyur jeung teu bisa balik (carbamide na melarnine résin). Dina pangaruh panas, adhesives thermoplastic ngalembereh, sarta sanggeus cooling aranjeunna heuras jeung teu ngarobah sipat kimia maranéhanana (tulang jeung jaringan kulit). Perekat termoplastik lolobana dipaké, utamana lem tukang kayu jeung lem kulit. Pikeun produksi lapis tahan cai, napel thermoreactive dianggo.
Kualitas lem carpentry ditangtukeun ku kaleyuran na, wettability, bareuh, colloidity, kamampuhan pikeun busa, harden, putrefy, kakuatan beungkeutan jeung kakuatan napel.
Kaleyuran lem ditangtukeun ku suhu cai. Dina suhu handap 25oC lem teu leyur. Ku alatan éta, bareuh tina tikar garing dina ubin jeung tikar dijieunna tina sisik lauk ngan bisa dilaksanakeun dina suhu luhur 25oC. Di luhur 70 - 80oC teu perlu panas adonan.
Kalembaban anu dirasakeun henteu kedah langkung ti 15 - 17%, janten kedah disimpen di tempat anu garing sareng ventilasi. Dirasakeun kalawan kalembaban leuwih 20% gancang spoils (rots) jeung leungit kamampuhna pikeun lengket. Eusi Uap bubur ditangtukeun dina cara nu sarua salaku eusi Uap tina kai.
Putty Carpenter pisan higroskopis. Éta tiasa nyerep 10-15 kali beuratna dina cai. Cara nyieunna dumasar kana fitur ieu tutkal. Titkalo dina ubin, disimpen dina wadah bersih, dituang ku cai pindang dina suhu 25 - 30 oC sareng disimpen sapertos kitu salami 10 - 12 jam. Antukna, adonan nyerep jumlah maksimum cai diperlukeun pikeun persiapan na. Jaringan bareuh ieu disimpen dina wadah anu handap ganda sareng dipanaskeun dugi ka suhu 70 - 80 oC. Lamun loba bentuk busa dina beungeut cai salila pemanasan, adonan kudu pindang pikeun 5-10 menit lajeng busa kudu dipiceun. Sanajan kitu, adonan teu kudu biasana diwenangkeun kulub, sabab leungit viskositas sarta adhesiveness na.
Rotting (busuk) mangrupa salah sahiji sipat négatip tina bubur kayu. Ku alatan éta, adonan anu disiapkeun kudu dijaga dina suhu 5-10 oC ambéh teu kaburu. Salah sahiji sipat penting cangreud tukang kayu nyaéta kamampuhna pikeun robah jadi kaayaan pictium. Lilin konséntrasi tinggi asup kana kaayaan pictous dina suhu anu langkung luhur tibatan lilin konsentrasi rendah. Tenun anu saé pisan robah lemah atanapi boro pisan kana kaayaan pictial. Lem sapertos kitu henteu cocog pikeun gluing kai kualitas luhur. Harta dasar lem leyur, stickiness, gumantung kana darajat konsentrasi na. Tingkat konsentrasi ditangtukeun ku jumlah cai dina leyuran lem.
Karakter permukaan geser tina tabung uji standar nangtukeun kualitas beungkeutan kai. Upami ngaguntingan dilakukeun dina kai, maka kualitas gluing langkung saé, upami dina kai sareng dina anyaman, kualitasna langkung parah, sareng anu paling parah upami ngaguntingan dilakukeun dina anyaman sorangan.
Salian kualitas rarasaan sareng lengketna, mode gluing gaduh pangaruh anu ageung dina kakuatan gluing kai. Dina tabél. 1, mode orientasi beungkeutan napel dirumuskeun.

Méja 1: Mode of gluing kalawan napel carpentry

Operasi Suhu bengkel, derajat Konsentrasi lem Periode saméméh mencét, min Tekanan, kg/cm2
Gluing tina slats 25 25-30 2 4-5
Gluing sambungan kalawan wedges 25-30 30-33 3 8-10
Veneering sareng gluing unsur 30 32-40 - 8-10
Veneering kalawan veneer ipis 25-30 35-40 8-15 6-8

Di kamar dimana gluing dilaksanakeun, suhu henteu kedah langkung handap 25oC. Draf jeung draf hawa tiis dijieun ku-speed tinggi mesin woodworking lokasina caket dieu kudu dihindari. Turunna suhu permukaan anu dipaku tiasa nyababkeun panurunan dina kakuatan gabungan beungkeutan.

Preheating elemen pikeun glued ngaronjatkeun prosés gluing.

Résistansi solusi lem standar ngalawan rotting (mildew) dina 25oC nyaéta opat dinten kanggo jinis anyaman tulang pangsaéna, tilu dinten kanggo jinis I, II sareng III. Résistansi leyuran standar jaringan kulit nyaéta pikeun opat poé sarta pikeun tipe pangalusna I tilu poé, lima poé pikeun tipe II - opat poé, sarta pikeun tipe III lima poé dina suhu 25.o.

Kakuatan geser pamungkas tina sampel glued nyaéta 100 kg/cm pikeun anyaman kulit, pikeun pangalusna sarta pikeun tipe kahiji.2, pikeun tipe II 75 kg/cm2 jeung tipe III 60
kg / cm2 . Pikeun jaringan tulang, kakuatan geser pamungkas tina sampel glued nyaéta 90 kg/cm pikeun tipe pangalusna2, pikeun tipe kahiji 80 kg/cm2, pikeun tipe II 55 jeung tipe III 45 kg/cm2.

Lem kasein bubuk nyaéta campuran kasein, jeruk nipis, uyah mineral (natrium fluorida, soda, tambaga sulfat, jsb) sareng minyak bumi. Hal ieu dipaké pikeun lem elemen kai, kai jeung fabrics, karton, jsb. Numutkeun kualitas bahan dasar sareng metode produksi, aya dua jinis lem kasein: tambahan (B-107) sareng biasa (OB).

Lem ieu kedah gaduh penampilan bubuk homogen tanpa najis asing, serangga, larva sareng jejak kapang sareng henteu kedah bau rot. Nalika nyampur 1 bagian beurat lem ieu sareng 2,1 bagian beurat cai salami sajam dina suhu 15 - 20oC solusi homogen dicandak, anu henteu ngandung gumpalan sareng anu cocog pikeun gluing.

Nalika gluing konstruksi rékayasa, anu dianggo dina kaayaan béda hawa nu leuwih leutik sarta kurang asor, semén Portland merek 400 (nepi ka 75% tina beurat bubuk) ditambahkeun kana lem ieu ngaronjatkeun daya tahan kana cai sarta pikeun nurunkeun biaya na. Pikeun lem kasein, kamampuan nempelna penting pisan, nyaéta, waktosna nahan kalenturanna, anu cocog pikeun padamelan praktis. Saatos 24 jam, leyuran lem ieu, tipe tambahan, kudu boga penampilan massa pictium elastis, leyuran tipe lem OB kudu boga stickiness gawé sahenteuna 4 jam saprak éta dicampurkeun jeung cai.

Kakuatan wates sambungan glued lebu sareng ek kedah sahenteuna 100 kg / cm2 pikeun jenis tambahan lem, nalika diuji dina kaayaan garing, 70 kg / cm2 - sanggeus 24 jam immersion dina cai; pikeun tipe OB - 70 kg / cm2 lamun diuji dina kaayaan garing sarta 50 kg/cm2 sanggeus 24 jam immersion dina cai. Nguji indikator kualitas lem ieu dilaksanakeun di laboratorium.

Nalika gluing nganggo lem kasein, tekanan dina pencét antara 2 dugi ka 15 kg / cm2 nurutkeun jenis karya nu unsur dimaksudkeun.

Nalika lem ieu ngandung batu atanapi soda kaustik, éta henteu kedah dianggo pikeun ngalem jinis-jinis kai anu ngandung tannin dina komposisina, sapertos Ek.

napel sintétik sagemblengna tahan ka cai. The polimérisasi tiis fénol-formaldehida napel tipe KB - 3 jeung B - 3 lolobana dipaké. B - 3 ngandung 10 bagian résin B, hiji bagian thinner sarta 2 bagian curing filler.

Perekat fenolformaldehida disiapkeun saperti kieu: résin B disimpen dina jumlah nu tangtu dina wadah mixer tin dimana suhu dijaga dina 15 - 20oC, teras éncér ditambah sareng laun-laun dicampur dugi ka komposisi anu homogen. Sanggeus ieu, filler curing ditambahkeun jeung dicampurkeun pikeun 10 - 15 menit. Lem anu dilakukeun ku cara ieu kedah disimpen dina kulkas, anu saleresna mangrupikeun wadah anu ngalirkeun cai anu ngalir.
Pikeun gluing kai, lem carbamide ogé dianggo, komponén utama nyaéta résin carbamide, anu dicandak tina carbamide sintétik sareng formaldehida. Nalika gluing kalawan lem ieu, kai kudu boga eusi Uap maksimum 12%.
Tina lem cikiih-formaldehida, lem K-7 kedah disorot, anu diwangun ku résin MF-17, hardener, 10% larutan asam oksalat (tina 7,5 dugi ka 14 bagian beurat) sareng pangisi tipung kai.

Artikel nu patali