kai transparan

Pamakéan kai transparan dina konstruksi jeung sistem éléktronik

Kai mangrupikeun bahan wangunan anu kuat sareng serbaguna, tapi sapertos bahan naon waé, éta ngagaduhan kalemahan (éta rots kana waktosna, rusak tina bug sareng ngahalangan jalanna cahaya).

Piring kaca biasa henteu langkung saé. Aranjeunna gampang refract cahaya sarta ngidinan jumlah badag énergi ngalir kana atawa kaluar wangunan. Insinyur geus kapanggih pangalusna duanana: kai transparan.

Élmuwan Liangbing Hu, Dr. Mingwei Zhu sareng kolega maranéhanana ti Universitas Maryland junun nyieun blok kai transparan, sahingga meunangkeun bahan anu bisa dipaké dina konstruksi jeung dina sistem éléktronik dumasar kana lampu.

Élmuwan geus ngaleungitkeun tina kai molekul nu ngajadikeun eta kaku jeung poék dina warna, sarta diala struktur sél teu warnaan tina selulosa ngeusi résin epoxy, sahingga nyieun kai anu lolobana transparan.
 
 kai transparan
 
kai transparan

 

 

"Ieu bisa dipaké dina mobil sabab kai téh duanana transparan sarta pohara kuat," ceuk Dr. Zhu, panulis munggaran pangajaran. "Anjeun oge bisa make eta salaku bahan wangunan unik."

Ku ngaleungitkeun cet sareng bahan kimia, kai janten transparan, tapi ogé langkung kuat sareng insulator anu langkung saé tibatan gelas, sareng gaduh sipat biodegradabilitas anu langkung saé tibatan plastik.

Prosés nyieun kai transparan dimimitian ku ngagolakkeun eta dina cai dicampur natrium hidroksida jeung bahan kimia lianna salila kira 2 jam. Ieu leached lignin, molekul nu méré kai warna na, kaluar tina kai. Sanggeus éta, aranjeunna tuang résin epoxy leuwih blok kai, nu dijieun opat nepi ka lima kali leuwih kuat.

Salah sahiji sipat anu pikaresepeun tina kai "anyar" nyaéta ngajaga struktur sareng saluran alami anu kabentuk nalika éta kai "nyata". Saluran mikro ieu tiasa ngalaksanakeun cahaya sapertos aranjeunna ngalaksanakeun gizi salaku bagian tina pepelakan. "Dina bahan tradisional, cahayana sumebar," saur Hu. "Upami anjeun nampi pangaruh éta dina kayu, langkung seueur lampu bakal asup ka bumi anjeun."

Dina tahapan panalungtikan satuluyna, para élmuwan bakal ngusahakeun ngamekarkeun téknik anu ngamungkinkeun maranéhna pikeun skala téhnologi ieu, ku kituna maranéhna bisa ngahasilkeun blok badag tina kai transparan anu bakal dipaké pikeun rupa-rupa kaperluan ti nyieun jandéla, bahan wangunan jeung parabot. , sagala cara pikeun aplikasi leutik kayaning parabot optik precision nu biasana dijieun tina kaca atawa plastik.

Sumber: phys.org, youtube.com

Artikel nu patali