zbardhja

Ngjyra, kontrast, harmoni. Pikturë, lyerje muri

Qëllimi kryesor i lyerjes dhe lyerjes është sigurisht mbrojtja dhe ruajtja e pastërtisë së mureve, objekteve prej druri dhe metali, por kjo është edhe një nga procedurat më të rëndësishme për dekorimin. Domethënë, duke pikturuar dhe pikturuar arrijmë një ambient më të bukur, më të këndshëm dhe harmonik. Është shumë e favorshme që industria e bojës të prodhojë materiale të tilla me të cilat punohet shumë lehtë, me të cilat mund të punojnë me sukses edhe ata që nuk kanë përgatitje të mjaftueshme. Operacione të tilla nuk kërkojnë as mjete speciale apo kualifikime të veçanta.
 
Prandaj, në këtë fushë, të gjithë mund të shprehin lehtësisht prirjet e tyre për artin e aplikuar, por para se të njihemi me teknikën e pikturës dhe pikturës, duhet të njihemi me ligjet dhe efektet bazë të aplikimit të ngjyrave.
 
Ngjyra, kontrast, harmoni 
 
Dihet se ngjyrat ndikojnë në disponimin e njeriut, vullnetin për të punuar, madje edhe produktivitetin e tij. Disa kombinime ngjyrash i gjejmë të këndshme, të tjerat më pak të këndshme. Ne gjithashtu e dimë se pothuajse të gjithë kanë ngjyrën e tyre të preferuar.
 
Prandaj, nuk ka rëndësi se cilat janë ngjyrat, objektet e mjedisit tonë, mobiljet, rrobat; ose nëse kemi më shumë ngjyra, cili është efekti i përbashkët i atyre ngjyrave. Kjo është veçanërisht e vërtetë mbi banesën dhe mbi objektet në të, sepse aty kalojnë pjesën më të madhe të jetëstym në apartament.
 
Në të kaluarën, në apartament mbizotëronin dy ngjyra: e errëta për mobiljet prej druri dhe boja më e lirë për muret është e bardhë, ngjyrë gëlqere. Ngjyra blu, jeshile ose portokalli e mureve, mobiljeve, letër muri, perde etj. në të kaluarën konsiderohej si sakrilegj. Megjithatë, sot me zhvillimin e materialeve moderne, Moda e ngjyrave ka ndryshuar, madje janë të njohura kombinime ngjyrash të ndezura. Por edhe forma dhe ngjyra moderne ato duhet të jenë të koordinuara me shije, sepse "moderne" nuk do të thotë i me shije. Mund të thuhet gjithashtu se: "Colorful nuk është ende Charolais".kockë!''
 
Shpesh, edhe një ekspert nuk mund të bëjë pa një vlerësim më seriozduhet të vendosni për kombinimin e duhur të ngjyrave për një apartament, çfarë ngjyre e mobiljeve përputhet me ngjyrën e mureve, dyshemesë etj. Pozicioni i të rinjve, që sapo e nisin jetën dhe që po duke mos ditur artet e aplikuara, është edhe më e vështirë. Nuk është e lehtë të as për të moshuarit që po përgatiten të kalojnë në një moderne apartament, ose ndërroni mobiljet e tyre. Qëllimi i kësaj pjese të librit është të ndihmojmë të gjithë në këtë, duke ofruar informacion bazë rreth ngjyrat dhe harmonia e tyre. Por këtë nuk duhet ta harrojmë ata që jetojnë në një apartament, në mënyrë që të ndihen rehat, nuk kanë nevojë për të për t'u ulur shijet e tyre, sepse nuk është vetëm ajo që është e shijshme dëgjojnë ose shohin të tjerët. Ato duhet të përputhen me ato të përgjithshme rregullat e shijes dhe harmonisë së ngjyrave, por duhet të përfshihen në ato korniza dhe idetë e veta dhe shijet e veta.
 
Syri i njeriut është i aftë të dallojë një mijë ngjyra ose nuancat e atyre ngjyrave. Piktorët, printerët, e dinë mirë këtë ngjyrat dhe nuancat mund të merren duke përzier ngjyrat bazë: e kuqe, të verdhë dhe blu. Duke përzier këto ngjyra bazë, ato mund të përftohen ngjyrat kryesore të përziera (ngjyrat dytësore): nga e kuqja dhe e verdha portokalli, nga e verdha dhe blu - jeshile, nga e kuqe dhe blu vjollcë.
 
 
llojet e ngjyrave
 
Ngjyrat kryesore (primare) dhe ngjyrat primare të përziera të zakonshmečki jepni rrethin e ngjyrës bazë. Ky është lloji i rrethit në të cilin ata janë vëllimi i ngjyrave të renditura pranë njëra-tjetrës në mënyrë të tillë që ndërmjet dy ngjyrave kryesore është ngjyra e përzier që përftohen nga përzierja e atyre kryesore. Prandaj, në rrethin themelor ngjyra mund të vizatohen dy trekëndësha. Në krahët e një ka ato kryesore, dhe në krahët e të dytit kryesisht të përziera ngjyrat.
 
Një rreth i duhur bazë ndihmon shumë për të ngriturne i dimë rregullat e harmonisë së ngjyrave. Domethënë, të kundërta ose plotësuese ngjyrat alternojnë me njëra-tjetrën në rrethin bazë të ngjyrave.
 
Ngjyrat e lidhura apo ngjyrat që “shkojnë” me njëra-tjetrën, gjeni janë pranë njëri-tjetrit në rrethin bazë të ngjyrave. Tre ndërngjyrat e dhomës ngjitur në rrethin e ngjyrave bazë përfaqësojnë i ashtuquajturi një treshe ngjyrash.
 
Katër ngjyra përfaqësohen nga një palë ngjyrash të lidhura, të cilat janë pranë njëri-tjetrit në një rreth dhe një palë ngjyrash të ngjashme, por pikërisht përballë çiftit të parë në rreth, ose të kundërta ngjyrat e çiftit të parë.
 
Një shembull i ngjyrave të kundërta janë bluja dhe portokallia, për ngjyrat e lidhura të kuqe, portokalli dhe të verdhë tre, dhe për katër vjollcë, e kuqe si dhe e verdhë dhe jeshile.
 
Për ata që kanë një sy të mirë, nuk do të përfaqësojë vështirësi në dallimin e ngjyrave dytësore ose të shumëfishta të përziera nga spektri tashmë i përmendur i ngjyrave i mijëra nuancave dhe për t'i përfshirë ato midis tre ngjyrave kryesore dhe tre ngjyrave të përziera kryesore, si dhe për të përcaktuar karakteristikën e duhur të tyre (kontrast, harmonik, etj.).
 
Le të përmendim gjithashtu se ato quhen ngjyra të drejtpërdrejta ngjyrat dytësore bazë ose primare pa nuanca, por si kjo ata i quajnë gjithashtu ato ngjyra që fillimisht janë të mbushura me proartiste dhe të cilat ende nuk janë përzier me ngjyra të tjera. Ato të drejtpërdrejta sot vlerësohen më pak në industrinë e tekstilit ngjyrat dhe ngjyrat e përziera janë më të kërkuara.
 
Përveç ngjyrave, një efekt të madh kanë edhe nuancat dhe tonet e ngjyrave. Është më e lehtë të dallosh tonet midis të bardhës (»zero ngjyra") dhe e zezë ("mungesë e plotë e dritës"). Nëse ngatërrohen kur e bardha dhe e zeza godasin njëra-tjetrën, fitohet gri. Të ndryshme nuancat e grisë nga e bardha në të zezë përbëjnë spektrin e ngjyrave gri. Gri ngjyra është gjithashtu "e përhershme" për vete (p.sh.: është një e preferuar personale cola), por shtimi i ngjyrave të drogës ndihmon në krijimin tonet e tyre.
 
Me tonalitetet e të bardhës dhe të zezës, mund të krijoni një pamje shumë bluefektet tic. Për shembull. mbi ndërtesat me suva "sgraffitto", duke aplikuar suva në hije krijohet përshtypja se ndërtesa është bërë prej guri vendas të gdhendur siç duhet.
 
Kontrastet në një apartament të vogël të dekoruar me shije shërbejnë për të thyer monotoninë, pra, vetëm disa artikuj me një ngjyrë të kundërta (p.sh. jastëkë, mbulesë tavoline) mund të devijojnë nga ngjyrat e lidhura ndryshe të së tërës mobilje dhe dysheme. Baza për harmoninë e ngjyrave të një dhomat përcaktohen patjetër nga muret, të cilat duhet të jenë në harmoni me ngjyrën e dyshemesë.
 
Për ndriçim më të mirë të dhomës, muret duhet të jenë ngjyrat dhe modelet më të lehta, pastel nuk duhet të jenë shumë të pakëndshme nga ngjyra bazë, d.m.th. ato duhet të jenë diskrete. Jeshile e hapur ngjyra krijon një ndjenjë qetësie, blu një ndjenjë ftohtësie, e verdha një ndjenjë ngrohtësie dhe portokallia një ndjenjë solemniteti.
 
Kontrasti i dritës nga jashtë zbutet nga perdet, por ato errësojnë hapësirën në të njëjtën kohë. Ndërsa dritarja është e hapur lidhje ballkoni me natyrën e mbyllur dhe e mbuluar me perde ndan dhomën nga bota. Prandaj, duke marrë parasysh të gjithë këta faktorë duhet të zgjidhen në një kombinim të përshtatshëm ngjyra e dhomave individuale, në mënyrë që ato të korrespondojnë me funksioningropa e atyre dhomave.
 
Ngjyra jeshile e lehtë e mureve të dhomës së gjumit në mënyrë të barabartë përputhet me ngjyrat e errëta ose të lehta të mobiljeve, dhe për kontrast mjafton një tapet ose një perdengjyrat mendore.
 
Me ngjyra të bardha apo të lehta pastel edhe të mureve të kuzhinës mobiljet e një ngjyre më të lehtë përshtaten dhe mjaftojnë për kontrast një çelës, një dorezë ose një skaj i një ngjyre të përshtatshme. Në banjë, kombinimet më të mira të ngjyrave të murit, ose mobilje, janë të bardha-kuqe, jeshile-verdhë e lehtë dhe blu-portokalli e lehtëvetëm
 
Nëse keni një dhomë për fëmijë në banesën tuaj, mund të jetë diçka më shumë ngjyra, por edhe atje vetëm mobiljet duhet të jenë pak më të errëta në ton.
 
Mund të lejohen kontraste më të mëdha në sallë. 
 
Dhe së fundi, le të theksojmë se këto nuk janë rregulla strikte, por vetëm parime apo fakte orientimi nga të cilat secili duhet të ndërtojë harmoninë e ngjyrave të banesës së tij sipas gjykimit të tij. 
 
ide për lyerjen e dhomës së ndenjes
 
Përgatitjet për namaz
 
Nëse kemi vendosur për një ngjyrë, mund të fillojmë me duke zbatuar “sekretet” e punimeve të pikturës. Ka pak prej tyre punët e shtëpisë, suksesi i të cilave varet shumë nga përgatitja siç është rasti me veprat e pikturës. Për shembull. i ri një mur i suvatuar mund të suvatohet vetëm nëse është tashmë i përfunduar thatë, dmth kur gëlqerja që përmban është e lidhur plotësisht. Kjo mund të kontrollohet me saktësi nëse është bërë nga fenolftaleina 1% tretësirë ​​me alkool dhe hidhet një pikë në llaç mur. Nëse pika bëhet e kuqe, kjo do të thotë që gëlqerja nuk është vendosur ende i lidhur. Fillimisht heqim murin tashmë të vogël gëlqereje shtresë e vjetër suvaje ose gëlqereje me një shpatull të gjerë. Puna do lehtësohet dhe do të krijohet më pak pluhur se më parë Lagni mirë murin me një furçë zbardhuese. Rreth asaj duhet të heqim plasaritjet dhe pabarazitë e suvasë. Për këtë gipsi dhe rëra e imët duhet të përzihen në një raport 1:1 dhe të shtohen aq shumë ujë sa që përzierja të shpërndahet në mënyrë të barabartë në mur. Ky material nivelues aplikohet në çarje në mur me një shpatull, në mënyrë që të jetë në të njëjtin rrafsh me pjesët e tjera mur. Muri vetëm atëherë do të jetë plotësisht i sheshtë nëse i gjithë suva le të vendosemi.
 
Si gur gëlqeror..
 
Shumë njerëz ndoshta janë të njohur me thënien: »Juri, kao gur gëlqeror”. Në këtë thënie, ne po i referohemi furrave dhe karrocave të gëlqeres, mbi të cilat përhapnin gëlqere të pagdhendur nëpër qytete kështu që kur i kapi shiu, gëlqerja filloi të shuhej.
 
Prandaj, shuarja e gëlqeres është kaq e ndërlikuar dhe e rrezikshme një operacion që nuk rekomandohet të kryhet gjatë shtatzënisë. Është më mirë të merrni gëlqere të shuar ose gëlqere të hidratuar pluhur gëlqere, e cila lehtë mund të përzihet me ujë.
 
Pikturë
 
Dhoma më pak të rëndësishme (kuzhina, dhoma të tjera të shërbimeve etj.) mund të zbardhet vetëm me qumësht gëlqereje në vend të llaçit (fig. 1).
 
zbardhja me qumësht gëlqereje
FOTO 1
 
Për këtë operacion, është e nevojshme të përzihen mirë 4-5 kg gëlqere e shuar me rreth 10 litra ujë. Të marra në këtë mënyrë rekomandohet që paraprakisht të kullohet përzierja përmes një sitë në mënyrë që të largohen gunga dhe papastërtitë më të mëdha prej saj. Kjo makinëdhoma mund të zbardhet me qumësht gëlqereje sipërfaqe rreth 4 x 4 m. Shtresa do të jetë më e trashë nëse e përzieni shtoni dhe përzieni mirë rreth 1 kg tokë të bardhë. E bardha Para se të shtohet, toka duhet të ngjyhet në ujë për një periudhë prej 1-2 orë. Bardhësia e ngjyrës mund të rritet duke shtuar 1-2 dkg ultramarine. Duke shtuar rreth 10 dkg furre në përzierje ose ndonjë vaj tjetër vegjetal do ta bëjë më të lehtë aplikimin në mur.
 
Lyerja mund të bëhet me një furçë kruese ose nëse ajo ne nuk e kemi atë, edhe me një rrokullisje shumë më të lirë. Para pikturës pluhuri duhet të hiqet nga muri me një fshesë ose furçë. Si gëlqere nuk mbulon më të mirën, rekomandohet, veçanërisht përmure të pista, zbardh dy herë.
 
Gëlqereja nuk ngjitet në muret që ishin tashmë të vogla, pas tharjes, shtresa e aplikuar thjesht bie. Nëse ai shkonpër të ndërtuar një mur të tillë, fillimisht duhet të zbutet me ujë dhe një furçë bojë e vjetër, lëreni të fryhet dhe më pas përdorni një shpatull hiqeni plotësisht.
 
Avantazhi i zbardhjes është se nuk është veçanërisht i kërkuar kosto të mëdha dhe që e përdorim për të dezinfektuar banesën. Disavantazhi i tij është se muri është i pangjyrë, ndotet lehtësisht mund të lahet.
 
Lyerja e murit
 
Muri mund të suvatohet me disa lloje veshjesh. Ju duhet të zgjidhni ai që i përshtatet më shumë. Nëse qëllimi ynë nuk është qëndrueshmëria dhe aftësia për të larë veshjen, atëherë është më e lira dhe më uniformepikturë më e detajuar me ngjyra të lidhura me fije (fig. 2). Nëse synimi ynë është që veshja të jetë dekorative, e qëndrueshme dhe e larë, atëherë duhet të lyejmë me polikolor.
 
pikturë me ngjyra që lidhen me shirit
FOTO 2
 
Pikturë me ngjyra që lidhen me shirit
 
Para fillimit të bluarjes, duhet të kontrollohet nëse mund të mbulojë veshjen ekzistuese në mur. Nëse ta] shtresë shumë i plasaritur, i fryrë ose shumë i trashë, atëherë ju duhet hiqni.
 
Heqja e shtresës së vjetër bëhet duke e lagur lagni me furçë dhe fshijeni me një shpatull. Duhet pasur kujdes që suvaja nën veshjen e vjetër nuk është dëmtuar. Ky operacion është mjaft jetëgjatë, por është një parakusht bazë për cilësinë të vogla.
 
Nëse çarjet në shtresën e vjetër janë të parëndësishme dhe shtresa nuk është shumë e trashë, atëherë mjafton ta hiqni me një shpatull vetëm pjesë të fryra dhe të plasaritura.
 
Pas heqjes së veshjes së vjetër (ose pjesëve), nga muri pluhuri duhet hequr me fshesë dhe muri duhet të shkumohet mirë. Për sapun, duhet të treten rreth 1 kg sapun një kovë me ujë dhe këtë tretësirë ​​duke përdorur një furçë në mënyrë të barabartëlyeni me masë muret dhe tavanin.
 
Kur muret tashmë janë tharë plotësisht, spina mund të arrihetheqja e vrimave, plasaritjeve dhe depresioneve në mur.
 
Duhet të përzieni 1 kg allçi me gjysmë litër ujë që përmban 5 dkg tutkal të përgatitur dhe gatuar më parë. E ndjerë zvogëlon shpejtësinë e ngjitjes së suvasë, prandaj punohet në këtë mënyrë lehtësohet, por edhe përzierja e përgatitur në këtë mënyrë duhet përdorur brenda 15 minuta për t'u përdorur, që do të thotë se duhet vetëm të përgatitet aq përzierje sa do të përdoret për 15 minuta.
 
Suvatimi i vrimave dhe të çarave të vogla në mur bëhet kështu siç përhapet masa e përshkruar dhe e përgatitur më parë me një shpatull dhe pas tharjes hiqet plotësisht pabarazia letër zmerile ose letër lustruese.
 
Në rastin e punimeve me cilësi më të lartë, muret zakonisht lëmohen. Qumështi i gëlqeres me pak dhallë përdoret për zbutje dhe shtohet aq gips për të marrë një masë të punueshme njollosje. Muri lyhet disa herë me këtë masë duke përdorur një shpatull të gjerë, derisa sipërfaqja të jetë e lëmuar plotësisht i sheshtë. (Ju lutemi vini re se kur luteni me tutkal, dhe veçanërisht kur bëhet baza për modelim, zbutja mund të anashkalohet). Sipërfaqet që suvatohen dhe suvatohen duhet të lyhen zgjidhje sapuni. Pas këtyre operacioneve është e mundur filloni i vogël si qëllimi përfundimtar i biznesit. Së pari me një litar kryeni shënjimin (gozhdimin) e vijave kufitare të rrasave në mure dhe në tavan, dhe më pas përgatitet materiali kërkohet për suvatimin e tavanit (fig. 3).
 
preparate për bluarje
FOTO 3
 
Në rreth 5 litra ujë, përzieni 5 kg striçla dhe 1 kg prettokë e bardhë e njomur siç duhet. Mund të bëhet edhe përzierja me dorë që gunga të shtypen mirë.
 
Zieni 1 litër ujë në një enë tjetër rreth 20 dkg brumë derisa të shkrihet plotësisht gjendje. Duhet pasur kujdes që brumi të mos digjet gjatë gatimit.
 
Tretësirën stuko duhet ta ftohim pak edhe kur është tashmë mjaft të vakët, me përzierje të vazhdueshme duhet të shtohet nëzgjidhje me ngjyrë të tokës.
 
Sekreti i lëmimit të murit me cilësi të lartë është në sasinë e kërkuar e fillit të shtuar. Gjegjësisht, sasia e kërkuar e ndjerë për ngjyra e pluhurit ndryshon nga rasti në rast. Kështu, sasia e ndjesisë prej 20 dkg e dhënë pak më parë është vetëm informuese, sasia e saktë ne duhet të vendosim vetë. Ju duhet ta dini këtë në në fillim të shtimit të brumit të njomur dhe të përzier në štrikla, štrikla fillon të mpikset, pas derdhjes së dytë ose të tretë, është edhe më i dendur, e më vonë bëhet më i rrallë. Shtimi i brumit dhe përzierja duhet të vazhdojë deri sa derisa masa të jetë e hollë dhe të fillojë të ndihet nën dorë dalëngadalë pikon nga dora kur e nxjerrim nga shkopi. Nëse gishtat e duarve mbyllen dhe hapen perseri, formohet mes tyre shtresë e hollë e bojës. Për të lehtësuar aplikimin e bojës me penel i shtohet ngjyres pas shtimit te shartes dhe pak decilitra qumësht. Nuk duhet të gaboni kur shtoni gërshetat sepse nëse shtohet pak, boja fshihet nga muri pas tharjes në formë pluhuri, dhe nëse ka shumë, atëherë ngjyra bie në formë peshore të vogla.
 
Sasia e duhur e fillit mund të kontrollohet nga merr një mostër nga përzierja dhe e lyen në një copë letër. Prisni derisa të thahet, më pas provojeni me gishta të thatë ngjyra është fshirë. Nëse fshihet, shtohet më shumë tutkal.
 
Pas këtyre punimeve përgatitore duhet të mbulohet me letër të gjitha objektet në dhomë (garderoba, llambadar, etj.) kështu që është e mundur filloni të lyeni tavanin. Bluarja duhet të bëhet "sheiben" me një furçë. Ne duhet ta lëvizim furçën në mënyrë të barabartë, gjithmonë brenda në një drejtim dhe në një drejtim që është paralel me drejtimin shkëlqimin e murit, sepse në këtë mënyrë gjurmët do të jenë më pak të dukshme brushat. Nëse tavani ishte shumë i ndotur para lyerjes, rekomandohet të gatuhet dy herë. Në këtë rast kodi furça e parë duhet të zhvendoset në mënyrë tërthore në drejtimet shkëlqimin. Asnjëherë nuk duhet rrahur trashë, ngjyra është më e mirë aplikoni në disa shtresa. Domethënë, një shtresë e trashë boje, e cila është pasi aplikohet në mur, qërohet shpejt pas tharjes.
 
Nëse lyerja e tavanit ka mbaruar, mund të fillojmë me duke bluar muret anësore.
 
Muret anësore zakonisht lyhen me ngjyra të lehta, pastel. Ngjyrat pastel krijohen duke i bërë fillimisht bazë e ngjyrës së bardhë nga 5 kg e bardhë vjeneze, 5 kg dheu e bardhë dhe nga rreth 5 litra ujë. Në këtë përzierje shtohet (në varësi të nuancat e dëshiruara) 30-50 dkg bojë pluhur. Ngjyrat pluhur ato mund të jenë shumë të ndryshme dhe këtu do të përmendim vetëm më shumëmë e rëndësishme.
 
Ngjyra e fildishtë arrihet duke shtuar okër, a zbehni ngjyrën duke shtuar satenber. Ngjyra do të jetë më e gjallëduke përdorur të verdhën e kromit ose të verdhën e baltimorit. Vrlo janë nuancat e preferuara të gjelbërta, të cilat arrihen duke shtuarduke përdorur një ngjyrë të gjelbër të hapur ose të errët (çimento ose afresk jeshile).
 
Ngjyra blu arrihet duke shtuar ultramarine ose azure blu. Për ngjyrat e kuqe, duhet të shtoni të kuqe pompeiane dhe oksid i kuq dhe oksid qershi i kalbur. Arritet ngjyra gri duke shtuar të zezën dhe të zezën okside.
 
Nëse ngjyra e pluhurit përzihet mirë, shtohet sasia e kërkuar e ndjesisë. Për këtë ju duhen rreth 40 dkg shami ziejmë në 2 litra ujë.
 
Gjatë lyerjes së mureve, furça duhet të zhvendoset në mënyrë të barabartë dhe në drejtim vertikal.
 
Nëse bojë në tavan dhe mure është tashmë e thatë, lyejeni atë është vija përfundimtare. Vija e fundit duhet të shënohet së pari (šnepër gjueti). Shënimi mund të bëhet në mënyrën më të thjeshtëkapuç që është lyer me bojë okër ose të zezë. Një fund vargu fiksohet me gozhdë dhe shtrëngohet mirë përtej atij të dëshiruar vendin e shënjimit, tërhiqeni me gishta dhe lëreni papritur, ashtu po ngjyra, ose vargu lë gjurmë. Pas kësaj, bëjeni kundër-ton nga ngjyra bazë, për ta bërë vijën të dukshme dhe vija përfundimtare formohet me furçë. Kjo punë duhet bërë me shume kujdes. Rekomandohet të përdorni një të përdorur tashmë një furçë për vizatimin e vijave, e cila "përdoret në", dhe një vizore, ose pajisje ekstraktuese (fig. 4).
 
duke formuar vijën e finishit
FOTO 4
 
Nëse dëshironi mure me modele, duhet të përdorni (ndoshta huazoj) rul tank. Sidomos atëherë është tepër vonëmodeloni me dorë muret, nëse muri nuk mjafton, sepse modelet për shkak të veprimit optik i largojnë këto në mënyrë të pabarabartëmatjet. Modeli duhet të bëhet në të njëjtën ngjyrë ose në një ngjyrë të përshtatshme ngjyrat me ngjyrën bazë, por me një ton më të lehtë ose më të errët. Për një ngjitje të mirë duhet shtuar pak qumësht.
 
Nëse modelet janë bërë me argjend ose ar-bronz ngjyrat, më pas tretësirës i shtohet ujë në vend të ndjesisë xhami. Rreth gjysma e sasisë duhet të shtohet në gotën me ujë ujë. I shtohet 1 litër gotë me ujë të holluar 10-15 dkg alumini ose ngjyrë ari-bronz, në varësivaret nga madhësia e dhomës. Pas përzierjes së ngjyrave, përzierja duhet të jetë e sigurt koha për të qëndruar. Në vend të një zgjidhje të gotës me ujë, mundeni përdorni gjithashtu një zgjidhje të të bardhëve të vezëve (të bardhë prej 6-8 vezësh me rreth 1/2 litër ujë).
 
Për aplikimin e modelit (modelimit), ju nevojitet boja e përgatitur derdhni në rezervuarin e rulit. Shtypni rulin në mënyrë të barabartë mur dhe tërhiqeni nga lart poshtë pikërisht në drejtim vertikal. Sigurohuni që qepjet e ngjitura të jenë pranë njëra-tjetrës dhe paralele, sepse përndryshe modeli do të jetë i pabarabartë ose do të ndodhë mbivendosje.
 
Lyerja e mureve me bojë Emfix (në rastin tonë Polycolor etj.) me bojëra emulsioni ose dispersioni.
 
Veshja me ngjyra polycolor ose dispersion është shumë më të përhershme dhe më të bukura se veshjet e bojës të lidhura me shami. Është veçanërisht e dobishme të zvogëlohet sipërfaqja e mureve me këtë mund të lahet me shtresë. Depozitat e papastërtive, blozës hiqen lehtësisht hiqet nga muret duke përdorur detergjent (pa salcë) dhe ujë. Duhet të ndiqni udhëzimet për përdorim, sepse është bërë keq veshja më vonë mund të fshihet ose të zhvishet. Veçanërisht duhet t'i kushtojmë vëmendje udhëzimeve në lidhje me përgatitjen sipërfaqe. Ngjyra bazë e bardhë mund të merret në tregti dhe pastat e nevojshme për përzierjen e ngjyrave pastel. Mund të ngjitni në dispozicion në ngjyrat e mëposhtme: e verdhë, okër, jeshile, blu, e kuqe, e kuqe okside dhe e zezë.
 
duke thyer murin
 
Për të lyer një dhomë me një bazë prej 4 x 4 m, është e nevojshme është rreth 14-16 kg ngjyrë bazë dhe rreth 1/4 kg paste në ngjyrën e dëshiruarajo. Përmbajtja e pastës në shtresë nuk duhet të kalojë 3%, sepse një sasi më e madhe do të zvogëlonte aftësinë për të larë muret. Në shumicën e rasteve, rreth 0,5% është e mjaftueshme për tone më të lehta makarona. Para suvatimit, e gjithë sipërfaqja e murit duhet të nivelohet në këtë mënyrë të jetë plotësisht e lëmuar dhe më pas e lagni mirë me furçë. Bojë nuk duhet të aplikohet në një sipërfaqe të thatë.
 
Së pari, mbushja duhet të bëhet në atë mënyrë që 4 kg bazë përzihet me rreth 1 1/2 litër ujë, pastaj kjo masën e aplikoni me furçë në mënyrë të barabartë dhe në një drejtim tavanet dhe muret. Kur kjo bazë të jetë tharë, lyejeni tavani lyhet edhe dy here me nje baze te holluar me rreth 10% ujë. Koha e tharjes ndërmjet dy shtresave duhet të jetë sa më e gjatëmë pak se 3-5 orë.
 
Në fillim të lyerjes së mureve, duhet të përzihet toni i dëshiruar ngjyrat. Për këtë fillimisht duhet ta hollojmë pastën dy herë ose trefishi i sasisë së bojës së bardhë dhe përziejeni mirë. Kjo tretësirë ​​duhet t'i shtohet tretësirës bazë me përzierje të vazhdueshme ngjyrë të bardhë. Ndërkohë, duhet të testohet kontrolloni nëse është marrë toni i dëshiruar. Duhet të kemi kujdes për këtë se ngjyra është pak më e lehtë kur laget.
 
Boja e përgatitur hollohet me rreth 10% ujë dhe aplikohet në mur në dy shtresa duke përdorur një furçë. Koha e tharjes ndërmjet aplikimit të dy shtresave dhe këtu duhet të jetë 3-5 orë.
 
Pas përfundimit të larjes, furça duhet të lahet menjëherë në ujë, sepse nëse thahet, boja mund të hiqet nga furça vetëm me pak tretës (aceton etj.). Duhet gjithashtu hiqni menjëherë pikat nga dyshemeja me ujë, sepse pas tharjes ato mund të hiqen vetëm me një tretës.
 
Ngjyrat e shpërndarjes nuk e pengojnë "frymëmarrjen" natyrale muret, mund të hollohen me ujë, nuk kanë efekt të dëmshëm për shëndetin, mos krijoni rrezik zjarri dhe nuk keni neuerë e këndshme. Mund të bëhet lehtësisht me bojëra dispersioni modelimi, si dhe linjat e përfundimit.
 
Suvatimi i mureve të jashtme
 
Suvatimi i mureve të jashtme është zgjidhja më e thjeshtë duke zbardhur. Qumështi i gëlqeres i përftuar nevojitet për zbardhjen duke përzier gëlqere të shuar dhe ujin në një raport 1:1. Përdorimet vetëm gëlqere e shuar e ndenjur (e shuar 2-3 javë para zbardhjes), sepse gëlqereja e saposhuar nuk ngjitet në mur.
 
Bluarja e shtresës së parë bëhet vetëm me qumësht gëlqereje. Për shtresën e dytë, shtohet bojë pluhur në tonin e dëshiruar. Zakonisht, 5-20% e ngjyrës pluhur shtohet në bazë të kujtfytyrë e gëlqeres.
 
Për të arritur tonin e dëshiruar, ato mund të përdoren vetëm ngjyrat e përziera me gëlqere, përkatësisht: okër, satinobër, e kuqe veneciane, e zezë llak, e zezë okside, çimento zeleno dhe ultramarine. Ngjyra të tilla si: e kuqe e lehtë, krom e verdhë, e verdhë baltimore, jeshile afreske, jeshile zinku, blu e kaltër, odol blu, turke e kuqe etj. ato nuk mund të përdoren për lyerje muret e jashtme.
 
Për të lehtësuar aplikimin e bojës me furçë, rekomandohet është të shtoni disa për qind të vajit vegjetal (p.sh. fara liri) në bojë vajra).
 
Mund të shtohen veshje shumë më të mira dhe më të bukura fasada me ngjyra polikolor krahasuar me gëlqeren veshjet.

Artikuj të lidhur