ngushtë

Metale, gjysëm të gatshme, vegla

Nëse nuk ndiheni mjaftueshëm të fortë në biznes, bëjeni vetëm, ai zakonisht përpiqet të stërvitet duke punuar me dru. Kjo është arsyeja pse ne qëndruam kaq gjatë në kapitullin e mëparshëm, që merret me përpunimin e drurit. Domethënë, druri është mjaft i butë material i përshtatshëm për përpunim. Që kur takuam kokënme karakteristikat e drurit dhe mënyrën e përpunimit të tij, nuk do të na funksionojë tani na duhet kaq shumë hapësirë ​​për t'u njohur me njëri-tjetrin me të njëjtën sasi metalesh të përdorura dhe përpunimi i tyre. Shumica e strukturave prej druri nuk mund të imagjinohen pa muapjesë metalike, gozhdë, pajisje, por pothuajse nuk ka struktura metalike që do të duhej të plotësohej me dru, për forcimin, forcimin.
 
Nga shumë metale të ndryshme në punëtorinë e shtëpisë zakonisht gjenden vetëm hekur, çelik, bakër, bronz, bronz, zinku dhe alumini. Përdoret si material ndihmës më shumë plumb dhe kallaj. Para se të kalojmë në përpunimin më metalet e përdorura, le të studiojmë vetitë e tyre kryesore.
 

Metalet

 
Metali më i rëndësishëm është hekuri. Përftohet nga shkrirja e xeheve në furrat shpërthyese. Në formën e tij të papërpunuar, hekuri përmban disa përqindjet e manganit, silikonit, fosforit, squfurit dhe grafitit. Nëse përqindja e grafitit në hekur është më e madhe se 1,7, po flasim hekuri, dhe nëse është më i vogël, atëherë flasim për çelik.
 
Në praktikën tonë, ne kemi të bëjmë vetëm me produkte gjysëm të gatshme dmth. metale që tashmë kanë kaluar në disa faza të përpunimit. Këto janë shufra të profileve të ndryshme (të cilat quhen kështu hekuri me profil apo çeliku i profilit), fletët dhe Iiv. Si pajisje prodhime metalike të presuara si p.sh shtëpizat prej bronzi etj.
 
Është mirë të dini se gize është e brishtë, ju nuk mundeni përkulem, dhe gjatë përpunimit të tehut të hapur të mjetit. Karakteristikat emë shumë materiale të përdorura, të tilla si shufra dhe fletë, ato mund të ndryshojnë shumë. Ata kanë karakteristika të përbashkëta të jetë prej çeliku.
 
Çeliku që përmban një përqindje shumë të vogël të karbonit, prai quajtur çeliku i butë ose çeliku i falsifikuar mund të saldohet, mevajton, falsifikon, por nuk mund të ngurtësohet. Çeliku i fortë (0,4-1,7% karboni) është më i fortë, por mund të përpunohet vetëm duke u kthyer, bluarje etj.
 
Karakteristikat e zakonshme të hekurit dhe çelikut janë se ato ndryshken,që magneti i tërheq ata dhe ato mund të magnetizohen vetë. Pesha e tyre specifike është 7,8 kg/dm3. Pika e shkrirjes së çelikut është 1700°C (hekuri 1400-1500°C). Një fenomen interesant në prej këtyre metaleve është se ato humbasin vetitë e tyre magnetike në një temperaturë prej 750°C Vetitë.
 
Çeliku mund të ngurtësohet me ngrohje, nëse nxehet më pasVanja ngadalë ftohet (eksperti: lëre të shkojë) mund të përmirësohetnatyra e përpunimit të tij, ndryshon elasticitetin dhe forcën (forcim+lirim=fisnikërim).
 
Nëse çeliku është i lidhur me krom, molibden, tungsten, nikel etj. disa nga veçoritë e tij do të përmirësohen, të tilla si fortësia, rezistenca ndaj acideve, rezistenca ndaj korrozioni etj. Këto janë të ashtuquajturat speciale me aliazh të lartë çeliku.
 
Çeliku i derdhur shënohet me shkronjën Č dhe një numër dyshifror dhe çeliku me shkronjën Č dhe dy numra. Numri i parë pas shkronjës është përcaktimiva forca e lotit, d.m.th. forca me të cilën griset lënda seksion kryq 1mm. Shifra e dytë u përcaktua nga JUS standardet. Prandaj, numri pas shkronjës është i rëndësishëm. Cili është ai numër? sa më i madh të jetë çeliku, aq më "i fortë". (Nëse forca e këputjes është 50 kg/mmtashmë është çeliku i mirë, 30 i kënaqshëm. Kufiri i sipërm kjo shifër është rreth 90, dhe për çeliqet speciale susta që numri mund të jetë 135). Çeliqet e aliazhuara kanë emërtime të tjera.
 
Informacion i mirë për cilësinë e çelikut dhe përmbajtjen e karbonit jep një shkëndijë. Nëse çeliku shtypet kundër gurit, ai do të shfaqet janë shkëndija. Forma dhe ngjyra e shkëndijave do të tregojnë se çfarë lloj çeliku është.
 
Kur çeliku kalohet dhe kalitet, temperatura mund të rregullohet gjithmonë përcaktoni në bazë të ngjyrës së çelikut.
 
Bakri është një metal që mund të formohet lehtësisht. Ai është i mirë përçues termik dhe elektrik. Kur oksidohet, patina, merr ngjyrë të gjelbër të mbyllur. Në përdorim shtëpiak më shpesh takohet si përçues elektrik dhe termik, pastaj shërben për aliazh (p.sh. tenxherja e ngrohjes, mbështjellja e transformatorittor, saldator, etj.). Ka një peshë specifike shumë të lartë 8,9 kg/dm3, dhe pika e shkrirjes është rreth 1080°S.
 
Tunxh është një aliazh i zinkut dhe bakrit, në të cilin është i pranishëm zinku në një përqindje më të lartë (50-70%). Një përqindje më e lartë e zinkut zvogëlohet mundësia e formësimit dhe e bën aliazhin më të brishtë, më të përshtatshëm për derdhje. Një aliazh me ngjyrë të kuqërremtë me një përqindje të vogël zinku quhet tombak (ari artificial), dhe aliazhi me shumë derdhje e bardhë me një përqindje të madhe zinku.
 
Nëse, përveç zinkut, aliazhi përmban edhe nikel, quhet alpaka. ndërsa argjendi i ri përveç përbërësve të listuar përmban edhe një të caktuar sasia e argjendit. Nëse aluminit i shtohet një sasi e vogël bakri, fitohet një aliazh më i fortë se alumini - duraAlumini.
 
Bronzi është një aliazh bakri dhe kallaji 5-15%. Nëse pranë kallaji gjithashtu përmban një përqindje më të vogël të fosforit, aliazhi është i përshtatshëm për të derdhje dhe quhet bronz fosfor. Është bronz alumini aliazh i fortë. Bronzi i plumbit është rezistent ndaj fërkimit, kështu që përdoret për kushineta. Bronzi i silikonit është shumë rezistent ndaj ndikimeve të ndryshme, dhe bronzi i manganit është shumë vështirë.
 
Zinku është një metal më i lehtë se hekuri. Dikur përdorej për prodhimin e ulluqeve, ndërsa sot përdoret kryesisht për antikorozion  mbrojtje metalike, në sipërfaqen e së cilës formon një shtresë të hollë me shkëlqim të mbuluar me lule akulli.
 
Kallaji përdoret gjithashtu për aliazh. Mund të rrotullohet, të derdhet dhe madje edhe në një temperaturë prej 232°S shkrihet. Është karakteristikë e këtij metali që ngadalë kthehet në pluhur në një temperaturë më të ulët se +13°C.
 
Plumbi është një metal i butë, i dobët me një specifikë mjaft të lartë pesha (11,34 kg/dm3). Është rezistent ndaj korrozionit dhe e lehtë për tu derdhur.
 
Materialet e përdorura kryesisht për veshjen e metaleve janë kadmiumi, nikeli, i cili është me shkëlqim, si dhe kromi.
 
Deri tani kemi takuar hekur dhe metale më të rënda se ai. Me të çmuara (ari, argjendi, platini) si dhe të veçanta metale (iridium, radium, titan, berilium, magnez) Rp punon në shtëpi, si të thuash, dhe ne nuk biem në kontakt.
 
Së fundi, le të njihemi me metale të lehta si p.sh. aluminimale. Pesha e tij është tre herë më e vogël se pesha e çelikut dhe ka dhe një pikë shkrirjeje shumë më të ulët (660°C).
 
Alumini gjendet në natyrë në formën e komponimeve. Për kërkohet marrja e një kilogrami metali alumini është për të përpunuar afërsisht 4-6 kg boksit. Nën pastërtinë e aluMinium duhet të nënkuptojë sasinë e kimikisht të pastër alumini.
 
Papastërtitë dhe papastërtitë ndikojnë në vetitë e aluminit dhe mundësinë e aplikimit të tij. Ato zvogëlojnë përçueshmërinë elektrike papastërtitë dhe papastërtitë. Trajtimi termik i aluminit të pastër është mirë. Temperatura fillestare e formimit të aluminit është 500°C dhe 300°C e fundit.
 
Në kushte normale, alumini është shumë i qëndrueshëm. Një shtresë e hollë e sipërfaqes së oksidit të aluminit mbron nga më të thella oksidimi i aluminit.
 
Nën ndikimin e komponimeve të ndryshme në alumin, ato formohen kripërat, dhe nën ndikimin kimik alumini gërryhet shumë shpejtprekjet Kur prekni aluminin ose lidhjet e aluminit me metale të rënda (p.sh. hekur, bakër, bronz, bronzgom, nikel), nëse pika e kontaktit është nën ndikimin e lagështisë ose acideve (elektrolit), krijohet korrozioni elektrolitik. Ajri i lagësht vepron edhe si elektrolit.
 
Për të parandaluar korrozionin e kontaktit, alumini i pastër mund të kombinohet me aluminin, lidhjet e tij (pa bakër), kadmiumin dhe zinkun.
 
Një nga mënyrat e mbrojtjes së sipërfaqes së aluminit nga korosier po lyen sipërfaqen me bojë vaji, nitrocellllak ose llak smalt. Më mirë dhe më e përhapur sot mënyra është lyerja me një shtresë artificiale oksidi alumini kimikisht ose me elektrolizë. Kjo procedurë mbrojtëse quhet anodizues.
 
Sot ka një numër lidhjesh alumini me dy ose më shumë komponentët. Më së shumti është i lidhur me mangan, bakër dhe me silikon, dhe forca e lotit arrin vlerën e sotme 40 kg/mm2.
 
Alumini përpunohet lehtësisht me tornim dhe bluarje, ndërsa saldimi, lyerja dhe saldimi janë më të vështira. Është prodhuar në në forma të ndryshme, nga blloqet deri te foletë.
 

Produkte gjysëm të gatshme

 
Ndër produktet gjysëm të gatshme, më i famshmi është hekuri i profilizuar, për shembull. forma e shiritit të rrumbullakët, profili këndor L, T, I, U, Z etj. Një produkt gjysëm i gatshëm që ka një seksion drejtkëndor quhet hekur i sheshtë (përveç nëse është prej bakri, bronzi, etj.), e cila në formë të holluar quhet fletë, shirit, petë. Forma e prerjes tërthore ndikon shumë në peshën për gjatësi metër si dhe forca. Meqenëse varet drejtpërdrejt nga pesha çmimi, është e dobishme të zgjidhni një profil të përshtatshëm (foto 1). Emrat e profileve individuale janë: a) hekur i rrumbullakët b) gjysmahekur i rrumbullakët; c) hekur me shirita; d) hekur betoni; e) seksion katror; f) seksion drejtkëndor; d) banesë hekuri; h) shirit; i) hekuri këndor; j) këndi i rrumbullakosur hekuri; k) T - profili; l) Z - profili; m) I - profili; n)
hekurudhor; o) U - profili; p) profil U i sheshtë.
 
produkte gjysëm të gatshme
 
FOTO 1
 

I keq

 
Ka disa mjete bazë pa të cilat nuk mund të punoni me metale. Përveç instrumenteve matëse të përshkruara më parë, më së shpeshti përdoren pincat (figura 2).
 
pincë
FOTO 2
 
Pincat më të thjeshta janë pincat e sheshta (a). Prodhoni janë në gjatësi 125-200 mm. Pincë speciale prerëse teli pritet (b). Ato prodhohen në të njëjtat gjatësi si ato të sheshta pincë. Nofullat janë gjithashtu të nevojshme për punën e zdrukthtarisë pincë (c), me gjatësi të ngjashme si pincat e mëparshme. Për të punuar me tel nevojiten pincë të rrumbullakëta (d), mbi të cilat mund të formohen "grepa". Aplikacioni më i madh në familje gjeti pincë kombinimi (e) që prodhohen në gjatësima, nga 150 në 200 mm. Nëse dorezat janë të izoluara, kjo pincë janë të përshtatshme edhe për punë elektrike. Për prerjen e përcjellësve më të trashë, shufrat, pincat speciale prerëse të bashkuara (f) janë të përshtatshme. Për të punuar me tuba, shufra, nevojiten pincë tubash (g). Një tipar i mirë i këtyre pincave është mundësia e gjerë cilësimet në varësi të diametrit të materialit (shufra, tuba, etj.)
 
Për montimin e montimeve metalike të palosshme sipasnevojiten çelësa (figura 3). Duhet mbajtur mend se hapjet të çelësave të dyanshëm janë të standardizuar (madje edhe distancat e skajeve të katrorit dhe vida me kokë gjashtëkëndore në madhësitë e mëposhtme: 6-7, 8-9, 10-11, 12-14, 17-19, 22-24, 27-32, 36-41, 46-50, 55-60, 65-70 dhe 75-80. Vrimat e çelësave nga 6 në 50 përshtatni kokat e vidhave metrike të mëposhtme: 3, 3,5, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 22, 27, 30. Shënuar përpara çiftet e numrave tregojnë hapjet e pirunëve dhe boshteveata çelësa, të cilët mund të merren në dyqane.
 
çelësat
FOTO 3
 
Avantazhi i çelësave me fund të hapur është se ato mund të përdoren edhe nga ana mund të rrëshqasë mbi arra ose koka të vidhave, kështu, për shembull, ato mund të përdoren për të shtrënguar dhe liruar vida në ato më të gjata tubacionet. Një çelës prizë mbulon kokën e një vidhe ose arrë nga të gjitha anët dhe e mban kokën e vidës më fort, por në dado mund të tërhiqet vetëm nga ana e sipërme.
 
Në veglën e shtëpisë duhet të kemi çelësat e mëposhtëm: 9-11, 14-17, 17-19 dhe 22-24 (shumë rrallë tregohet nevoja për çelësin 27-32).
 
Çelësat më të gjatë ofrojnë transmetim më të madh të forcës, por ata është më e vështirë të arrish në vende të paarritshme edhe me vozitje të pakujdesshmeështë e lehtë për farkëtim të grisni fijet e vidhave. Gryke çelësat me fund të hapur bëjnë një kënd të caktuar me dorezën, punon aftësia për të kthyer kokën e çelësit së bashku me arrë dhe në vende të vështira për t'u arritur. Përveç sa më sipër, ka dhe çelësat e prizës për shtrëngimin e vidave të vendosjes së thellë. Për çdo rast, është mirë të keni një çelës të rregullueshëm me të cilat mund të kapet ndonjë arrë. Rekomandohet e rregullueshme Çelësi i gjatë 250 mm.
 
Çelësat dhe vidhat mund të aplikohen vetëm në mënyrë efektive nëse nuk janë shumë të veshur. Nëse hendeku midis arrës dhe një i madh për shkak të konsumimit, atëherë njëri prej tyre do të shkatërrohet gjatë shtrëngimit. Nëse arra ose çelësi është i veshur, atëherë vendoset në hendekun midis tyre pllakë çeliku dhe vetëm pas kësaj i afrohet shtrëngimit ose lirimit.
 
Për shënimin e metalit, kërkohet një grusht (kirner) me trashësi 6 dhe gjatësi 125 mm. Ju gjithashtu duhet të merrni një grusht për shpimin e fletëve më të holla, mundësisht 3 mm.
 
Një çekiç është një mjet universal. Është bërë në mënyra të ndryshme forma. Madhësia e çekiçit përcaktohet nga pesha e kokës. Madhësia më e vogël është 50, dhe më i madhi 2000 gr. Gjatësitë përkatëse të kokës sipas peshat e çekiçit janë 50 gr - 75 mm, pastaj 100/82, 200/95, 30/105, 50/118, 80/130 (dimensione më të mëdha për punë të përafërt) 1000/135, 1600/148, 2000/155.
 
Doreza e çekiçit është prej druri dhe shënohet: 400/25x14, d.m.th. 40 cm e gjatë, 2,5 cm e gjerë (në mes) dhe 1,4 cm trashësi që korrespondon me një kokë prej 800 gr.
 
Kohët e fundit, mund të merren ato me formë të veçantë çekiçët me dorezë çeliku, dorezë gome etj., por po çmime mjaft të larta.
 
Kur bëhet fjalë për çekiçin, le të njihemi me atë të sheshtë me një prerës që pret me ndihmën e një çekiçi. Dimensionet e këtyre sekaça varion nga 125x15 deri në 400x36 mm. Numri i parë tregon gjatësia, dhe tjetra gjerësia e tehut prerës. Është më i përdoruri prestar 200x15.
 
Mengele
FOTO 4
 
Mengele është gjithashtu një mjet i përdorur gjerësisht. Gjerësia e nofullave të mangjellave të vegjël është: 40, 50, 60 m dhe në pakrael mangels 75-200 mm. Në fund të fundit, vetëm kaq shumë, se prodhohen edhe mangela paralelë rrotullues, kështu që nëse jeni në mundësitë, do të ishte mirë të merrni një me nofulla nga 100 mm (foto 4). Është më mirë të montoni mangels në anën e përparme të djathtë të tavolinës së punës, dhe kudhrën në të majtë (foto 5).
 
montimi i manxhelit dhe kudhrës në tavolinën e punës
FOTO 5
 
 

Artikuj të lidhur