vida

Ribatinimi, shtrëngimi i thumbave dhe vidhave

Ringjitëse

 
Ribatinimi është lidhja e një objekti, gjë që e bën atë relativisht të butë dhe ribatina të përpunuara lehtësisht fiksohen në punë të shpuar paraprakisht subjekt. Mund të themi se kjo lidhje është e ngjashme me lidhjen e thonjve dhe pemë. Është më kompleks pasi metali është më i fortë se druri.
 
Ribatina janë elementë metalikë cilindrikë me një kokë që mund të jetë në formën e një hemisfere, thjerrëzash, të zhytur në formë konike ose të sheshtënata. Ato prodhohen nga alumini dhe bakri.
 
Gjatë thumbave përdoren këto: çekiç, tensionues, grusht, ribatues, një prerës, si dhe një stërvitje spirale për shpimin e vrimave dhe për llamarina kornish. Në fazën e parë të punës, ne shënojmë pjesët e punës (pllaka ose shirita) më pas i shpojmë dhe i vendosim në tavolinën e punës me thumba. Tavolina e thumbave mund të jetë më e madhe, e bërë prej çeliku të ngurtë, me bërë dhëmbëza, të cilat korrespondojnë me kokën e ribatinës. Ne i tërheqim thumbat nga poshtë përmes llamarinës së shpuar paraprakishtve që janë të lidhur dhe kështu vendosim pjesën e punës në metal pjatë. Koka e ribatinës duhet të mbështetet në pjesën e poshtme të prerjes tavolina metalike. Pas kësaj vendosim tensionuesin tubular në skajin në këmbë të ribatinës dhe me goditje çekiçi shtrëngojmë ato punuese artikujt që montohen në këtë mënyrë (figura 1).
 
gozhdues
FOTO 1
 
Lëvizja tjetër është të thumbash kërcellin, duke u rrotulluar me një çekiç në një rreth, i japim formë duke e grisur në një formë tjetër gjysmësferike koka. Në këtë, ne ndihmohemi nga një formësues që futet me të tijënme to formon skajet e çara të jakës në mënyra të ndryshmesi kjo në pothuajse të njëjtën formë.
 
Përdoret një thumba me një kokë konike të zhytur kundër nëse koka e ribatinës nuk duhet të jetë mbi sipërfaqen ndërmjetpjesë pune të lidhura me dhomë. Nuk mjafton vetëm të shposh hapje. Është e nevojshme të bëni një pro në të dy anët e hapjesduke u përhapur në formën e një hinke, pak më të madhe se diametri i trungut mbulesë ribatinash (prerës konike ose shpuese spirale me një kënd më të vogël teh). Koka e thumbave tani do të shkojë në të majtëzgjerimi i kastës. Trupi në këmbë që përplaset me çekiçin e bravandreqës ne thjesht e shtyjmë atë në zgjerimin e hinkës deri sa mirë mbyllni sipërfaqen e metalit. Kokë ribatinash e re, në formë çekiçi fryn, do të jetë mirë nëse gjatësia e trupit të dukshëm është 1,2-1,5 herë më i madh se diametri i tij. Nëse thumba është e shkurtër, nuk lidhet, ndërsa ribatina më e gjatë e bën ribatinën më të vështirë. Diametri vrimat e shpuara për trupin e ribatinës duhet të rregullohen saktësisht diametri i tij. Nëse është e mundur, ne përdorim një stërvitje me të njëjtin diametër, sepse normalisht shpon një vrimë më të madhe.
 
“Çmontimi” apo heqja na sjell shumë telashe ajo thumba. Nëse koka e gozhdës është e fryrë, ne mund ta bëjmë atë hiqeni me një skedar dhe nxirrni ribatinën në anën e kundërt anësor. Kur koka e thumbave është e madhe, le të provojmë prerësin tërhiqeni nga ana, midis kokës dhe dërrasës dhe prisni kokën nga trupi thumba. Nuk mund të bëjmë thumba me kokën ulur në këtë mënyrë për të hequr. Në një rast të tillë, koka e ulur përhiqni gjilpërën, në zgavrën në formë hinke, me atë të duhurin me një stërvitje spirale dhe trokisni ribatinën me goditje çekiçi në drejtim të kundërt (foto 2).
 
çmontimi i thumbave
FOTO 2
 
Ndodh që ne kemi nevoja jo për solide por për laMerrem me bashkimin me ribatina (p.sh. kur bashkoj kaskedat në një numërues). Në këtë rast, ne përdorim një thumba me diametër më të vogël se hapja dhe vendosim një të sheshtë një rrogoz nën kokë. Është një rregull i njohur: Një një gozhdë nuk është një thumba. Për të pasur një lidhje të fortë, jo të lirshme, do të përdorim të paktën dy thumba. Nëse, kur goditni me një çekiç në thumba, dëgjojmë një zhurmë, duhet ta dimë se pema e tij u thye. Nëse lëvizin të montuar pjesët e punës, njëra me tjetrën, kjo është një shenjë se ne nuk jemi shtrëngoni thumbat mjaftueshëm ose ngjishni mirë skajet. Duhet ditur që ribatinat janë të standardizuara. Ribatinat e ftohta kanë një diametër nga 1 deri në 37 mm, me një gjatësi prej 1,5 deri në 8 diametra. Është e fortë është e rëndësishme të përdorni një thumba të madhësisë së duhur, sepse përndryshe edhe një punëtor i kualifikuar nuk do të mund ta kryejë lehtë punën e tij.
 
Përdoren gjithashtu thumba me tuba (veçanërisht në inxhinieri telekomunikacion si dhe në industrinë e çantave dhe galaneve dekorativemallra materiale). Boshti dhe koka e këtyre thumbave janë të zbrazëta, pra nuk do t'i formojmë kokat duke i ngjeshur me çekiç, por me një të veçantë mjet.
 

Shtrëngimi i thumbave

 
Një mënyrë e re ribatinash është shtrëngimi i ribatinaveAvantazhi është se koka e pemës së tensionuesit përdoret për fiksim dhe pritendosje për të formuar buzën e ribatinës tubulare. Pemë tensionuesi është shkëputur mbi kufirin e tensionit. Kërcelli i ribatinës shtrëngoni pincat e thumbave.
 
Ribatinat janë të standardizuara dhe mund të jenë me të hapur ose skajet e mbyllura si dhe me brazda. Për bashkimin e më të hollave përdoren materiale, kryesisht fletë, thumba të hapura, dhe me materiale që nuk duhet të lejojnë kalimin e ujit dhe ajrit përdoren ribatina me skaje të mbyllura. Në të butë materialet dhe ato që shkërmoqen (p.sh. druri) përdoren ngaribatina me vrima. Koka e ribatinës mund të jetë gjysmë e rrumbullakët dhe kënaqej. Rrjedhat e gozhdës që hyjnë në zgavrat e gozhdës mund të jetë me përthyerje të shkurtër dhe të gjatë. Një kokë gozhdë ose përshtatet në shtratin e uritur me thumba ose del jashtë. Ribatina është nga alumini, bakri, çeliku i butë ose lidhjet nikel-bakër (monel). Forca e thumbave varet nga cilësia e materialit, trashësia, lloji. Rezistenca e prerjes varion nga 60 në 150 cp. Ne i shpojmë pjesët e punës me një diametër të shpimit spirale më i madh për 0,1-0,2 mm se diametri i kërcellit të ribatinës. Trupi vendosni ribatinën e fiksimit në hapjen e pincës ribatinuese, a gozhdë e zbrazët në vrimën e shpuar. Duke ushtruar presion me këtë shtrëngoni dorezat njëra me tjetrën me pincë në pjesën e punësGoy. Nuk mjafton një shtrëngim, por duhet të dini se trupi thumba zakonisht prishet në shtrëngimin e tretë. Pas secilit duke shtrënguar, vendosim pincën në trupin e ribatinës. Avantazhi i ribatinimit të verbër është se lidhjet janë me thumba e njëjta gjë, dhe performanca e dobët është pothuajse e pamundur. Mbulojeni me ofarSipërfaqet e banjës nuk spërkaten gjatë kësaj pune. Mbyllur ose vende të vështira për t'u arritur të objektit të punës (p.sh. në tuba) për të kryer kokën e mbylljes, kërkohet vetëm një hapësirë ​​prej 4,8 mm gjerësi. Materiali i tensionuar nuk deformohet, madje as fletë me trashësi 0,5 mm. Ne zëvendësojmë thumba duke shpuar ribatinat me një stërvitje me të njëjtin diametër (figura 3).
 
zëvendësim ribatinash
FOTO 3
 

Vida

 
Elementet më të përdorura të lidhjes që ofrojnë ndarjeelementët lidhës të punës janë vida. SipasLlojet e vidhave mund të jenë: metrike, fine, Whitworth dhe tuba. Sipas formës së kokës dallojmë poligonale, brazda, vida të zhytura, të shpuara, mesatare etj. Kjo vlen edhe për dadot e vidave që përdorim kur vidhosja nuk pranohet nga fijet e përgjuara të vrimës, por duke filetuar arrë në anën tjetër të vrimës së shpuar mirë. Bulonat zakonisht janë prej çeliku, por ato përdoren dhe vida dhe dado të bëra prej bakri, bronzi dhe alumini. E ndjeshme pllakat nën kokën e vidës parandalojnë dëmtimin e sipërfaqes të pjesës së punës nga koka e shtrënguar, ato nuk lejojnë heqja e pakontrolluar e vidës, si dhe lirimi, tashmë ata transferojnë forcën shtrënguese në një sipërfaqe më të madhe.
 
Më së shumti përdoren vida me fije metrike. Këndi i fijeve të prera, këndi i skajeve të tyre është deri në 60°. Diametri i fillit të vidës është një e tërë ose një e dhjeta e milimetrit, a lartësia e fillit (me këtë nënkuptojmë zhvendosjen ngarrotullimi në drejtim të boshtit gjatësor gjatë një rrotullimi të plotëmë i hollë) është gjithashtu në milimetra të tëra. E standardizuar vidave metrike u jepet një hap i fillesë. P.sh., shenja M 10një gozhdë me një diametër të fillit 10 mm me një hap të fillit prej 1,5 mm (kjo është edhe hapësira ndërmjet prerjeve). Një fije më e imët, e cila ndryshon nga ai i mëparshmi, është shënuar me M 10x1, e cila do të thotë se, ndryshe nga fijet e zakonshme, është më i dhëmbëzuar, sepse është hapi i fillit vetëm 1 mm, d.m.th. më i vogël se ai i mëparshmi.
 
Edhe pse më rrallë, përdoren vida Whitworth fijet (p.sh. në mjetet motorike të prodhimit anglez). Ata e kanë marrë emrin nga emri i fabrikës së parë angleze fijet e standardizuara të vidhave. Diametri i fillit është dhënë në inç anglez, gishti i madh (1"=2,54 mm), si dhe këndi në krye prej 55°. Këndi i prirjes së fijeve përcaktohet sipas numrit të fijeve në gjatësinë e një gishti të madh, dmth. sipas numrit të "dhëmbëve" në gisht, gjatësia 2,54 mm. Nëse diametri i fillit nuk është i plotë gishtin e madh, le të tregojmë të njëjtën gjë në formën e një fraksioni. Kur hasim pra shënjimi i fillit, si p.sh 7/8", atëherë kjo do të thotë po është diametri i vidës 22,2 mm, dhe numri i dhëmbëve në një gisht të madh është 9, d.m.th. hapi i fillit është 2,8 mm. Fije Whitworth, jashtë standard, është e shënuar me W 3/4x10. Kjo do të thotë se diametri vidë treçerek inç (19 mm) me dhëmbëza të trashë, 10 dhëmbë dhëmbëzues në një gjatësi gishti me një pjerrësi prej mm 2,5.
 
Aplikimi më i zakonshëm është fijet tubulare në ekzekutimin e tubave instalimi. Janë të shënuara me shkronjën C, vlerat e tyre janë dhënë në inç dhe përkojnë me një kënd prej 55° në krye. Fijet janë relativisht mirë, d.m.th. me një numër më të madh “dhëmbësh”. Duhet shumë sigurohuni që këto shenja të gishtit të madh të mos përfaqësojnë diametri i fillit, në vend të diametrit të brendshëm të tubit në sipërfaqen e të cilit fijet preken. Duke iu referuar shembullit të mëparshëm, etiketës C 7/8" përfaqëson një fije të tillë tubi, diametri i jashtëm i të cilit është 30,2 m, dhe 14 dhëmbë janë prerë në një inç të gjatësisë së tubit me një pjerrësi prej 1,8 mm.
 
Në skajin e lirë të vidës, boshti është i filetuar nga me të cilën vidhoset dado me fijet e saj. E brendshme fijet e arrës formohen në një vrimë të shpuar paraprakisht, a fijet e vidhave formohen duke trokitur në një rul trupi. Fijet e arrës janë pak më të gjera në mënyrë që të mund të vidhosen në to fijet e vidhave. Kjo është arsyeja pse diametrat e tyre ndryshojnë disi. Duke shpuar më parë një vrimë në material dhe duke përdorur një stërvitje për prerjen e hardhisë bëjmë fije në arrë. Diametri i kësaj e vrimës është e barabartë me bërthamën e vidës, dhe shumë më e vogël se diametri fijet. Bërthama është pjesa e vidës pas heqjesavantazh prerës. P.sh., për fijet e arrave metrike, diam 10 mm, ne para-stërvitim një vrimë prej 8,4 mm.
 
Nuk kërkohet filetim i jashtëm dhe i brendshëm disa njohuri të veçanta profesionale. Është e rëndësishme që ne të japim boshtin dimensionet e duhura të brazdës, pra brazda e arrës për të prerë në dimensionet e përcaktuara të bërthamës (figura 4). Nëse vidhosja rrotullohet në drejtim të akrepave të orës, është një vidë me fileto të dorës së djathtë. Nëse, nga ana tjetër, një vidë, me të njëjtën në drejtim të rrotullimit del nga vrima, pastaj është vidhosja e majtë fije, e cila shënohet nga një prerje e vogël në qoshet anash anën e kokës, ndërsa dy të tjera janë shënuar në kokë me një prerje notat. Një fije e tillë është shënuar në vizatim me M-10. Nëse është e nevojshme të fiksohen vidhat, pa fije të përafërt, do të realizojmë fije me fillime në disa vende. Kjo shënohet me 3 M 10x1, që përfaqëson ndarje Fije 1 mm, edhe pse një rrotullim i vidës ulet me 3 mm. Fijet e vidhave kontrollohen nga krehërat matëse të fijeve. Një zgjidhje më e thjeshtë se kjo është të krahasojmë vidën e njohur duke e vendosur pranë vidë me karakteristika të panjohura. Vidhat janë të njëjta nëse prerjet e tyre prekin të gjithë gjatësinë e boshtit. Diametri përcaktohet duke përdorur një shabllon.
 
prerja e fijeve
FOTO 4
 
Vidhat rrotullohen me kaçavidë, çelës dhe me dorë. Për të punuar me një kaçavidë, përdoren vida me një nivel, me një cilindërkokë e thatë, gjysmë e rrumbullakët dhe e zhytur. Dorë për dorevida me një flutur dhe kokë të çarë, dhe vida me kokë gjashtëkëndore dhe katrore duke përdorur çelësa. Vida speciale furnizohen me prerje gjashtëkëndoreoh Ato rrotullohen duke përdorur një çelës gjashtëkëndor i cili futet në kokën e vidës së formuar në këtë mënyrë (përdoret e tillë në makinat e prodhimit të veglave MULTIMAKS). Gjithnjë e më shumë janë në përdorni vida me një prerje në formë kryqi, të cilat. kërkojnë përdorimi i një kaçavide me katër tehe. Prodhohen edhe arrat të formave të ndryshme (figura 5).
 
llojet e vidhave
FOTO 5
 
Ne kemi thënë tashmë se çelësat janë një domosdoshmëri përshtatet saktësisht me kokën e vidës. Kjo vlen edhe për narrotullues që përdoren kur përdorni një vidë me vrima kokë. Kaçavida nuk duhet të jetë e mprehtë ose e mprehtë. Gjerësia gjatësia e tehut duhet të rregullohet dhe trashësia e tehut gjerësia e prerjes. Është e mundur të rrotulloni një vidë pa kokë me një kaçavidë, i ashtuquajturi bulonat e pistave.
 
Kur aplikoni arra me koka që kanë një prerje (ne quajmë ato dhe kokat me brazda) përdoret një kaçavidë e veçantë formësuar.
 

Së fundi, disa mënyra për të punuar me vidën

 
Vida çeliku me përmasa të vogla janë instaluar me ndihmën eshpuese me fund ose çelës të magnetizuar. Për po tonëduhet të përdorim një tel të butë kur vidhosim vidën prej metali me një fund të lakuar. Nëse vidhosja është thyerkoka nuta, vidhos ne te cilen kemi vene nje prerjeshponi dhe hiqni vidën.
 
Gjatë punës i kushtojmë vëmendje të veçantë që të mos dëmtohen fijet vidhos. Nëse ndodh, le të provojmë një hark të vogël me sharrë për të prerë pjesën e dëmtuar të fillit. Paratestimi vida në mënyrë që të shkurtojë lartësinë e saj vetëm atëherë kur tashmë e kemi vënë mes nofullave të buta të Mengeles, po nuk do të dëmtonin fijet. Vida çeliku, të cilat janë të ekspozuara ndaj nxehtësisëme ndikimet e njeriut ne fillim hedhim vaj dhe pastaj e vidhosim vendet e tyre. Nëse vidhat janë të ndryshkura, lyejeni fijet me naftë dhe pas njëfarë kohe koka e vidës le të godasim me çekiç.
 
Në vidhat, të cilat i vidhosim në materiale të buta, domosdoshmërisht, le të vendosim një slitë me diametër të madh. Këtë nuk duhet ta harrojmë fijet e vidhave nuk kapen pranë kokës së vidës, përveç nëse: ne nuk e presim fillin në kërcell deri poshtë kokës së vidës.

Artikuj të lidhur