punime llamarine

Punime llamarine, prerje dhe lakim llamarine

Punime llamarine

 
Në praktikën shtëpiake, ndoshta metalet më të përdorura janë, në veçanti pllaka dhe fletë, si materiale kryesore. Më shpesh bëhet me fletë hekuri me trashësi më të vogël se 4 mm (profesionale quhet llamarina e imët), përmasat 2x1m, të cilat prodhohen nëderdhja në gjendje të nxehtë ose të ftohtë. Sipërfaqja e të ftohtit llamarina e mbështjellë është më e lëmuar dhe pa gjurmë të zeza të nxehtësisë rrotullues. Sipërfaqja e tyre mund të njolloset ose e zezë (pa njolla). Fortësia e fletës ndryshon ndjeshëm, nga gjendja e elasticitetit në gjendjen e butësisë, kur mundemi kile me një çekiç druri.
 
Nga fleta e zezë, e cila është deri në 1 mm e trashë, kryesisht e bërëne përdorim objekte më të trashë. E njëjta gjë mund të pritet lehtësisht me gërshërë kallaj.
 
Fletët e hekurit të galvanizuar janë në të vërtetë fletë hekuri të cilat janë të veshura kimikisht të sheshta nga të dyja anëtmatja e veshjes së zinkut. Këto fletë janë më të përdoruratkur bëhen ulluqe kullimi horizontale dhe vertikale ujërat atmosferike. Dimensionet e tyre janë afërsisht të barabarta dimensionet e fletëve të hekurit të konservuar, të cilat janë të trasha deri në 1 mm, dhe dimensionet janë 530x760 mm. Fletët, më të trashë se 1 mm kanë përmasa 2 x 1 m, pra me këtë lloj veshjeje fletë metalike është e lehtë për t'u trajtuar. Pas veshjes së shtresës mbrojtëse të zinkut ose fletët e kallajit gërryen. Këto shtresa mbrojtëse e bëjnë të vështirëduke aplikuar një shtresë bojë në sipërfaqet e tyre, sepse boja nuk e bën papastërti mbi to.
 
Materiali i vërtetë i punimeve të jashtme të llamarinës është llamarina zinku. Për fat të keq, është më e vështirë për të marrë, edhe pse të gjitha veprat që janë të ekspozuar ndaj motit, duhet të rrjedhin nga kjo gëlqere
 
Fletët e tunxhit mund të merren në dimensione të ndryshme dhe shkallët e forcës. Avantazhi i tyre i madh është se saldohen lehtësisht, dhe disavantazhi i tyre është se përmbajtja e kallajit ngrin dhe kristalizohet në vende të ekspozuara ndaj ngricave, prandaj ato më vonë thyhen, konsumohen dhe plasariten. Në sipërfaqet e tyre krijon një shtresë të gjelbër oksidi, patina (gjelbërim), e cila bronzi e bën të papërshtatshëm për të bërë takëm, por është i përshtatshëm për prodhimi i objekteve dekorative, llambave etj.
 
Fleta e bakrit lirohet nga defektet e tunxhit, të cilat prozngrica po vjen. Lloji më i butë i kësaj fletë është një bazë e shkëlqyer material aliazh, i lehtë për t'u përpunuar, saldim, përcjellës i mirë të nxehtësisë dhe për këtë arsye përdoret veçanërisht në prodhimin termoprodukte teknike.
 
Fletët e aluminit përdoren gjerësisht. Ato prodhohen në dimensione, trashësi të ndryshme dhe kanë fortësi të ndryshme. Ato janë të lehta për t'u përpunuar. Në sipërfaqen e tyrepër ne, nëse ato nuk janë të mbrojtura në një farë mënyre (p.sh., të anodizuara) formohet një shtresë oksidi në formë pluhuri. E tyre është veçanërisht e madhe Avantazhi është se ato mund të lustrohen në një shkëlqim pasqyre dhe fakti që pesha e tyre është mezi një e treta e peshës së atyre prej hekuri fletë me dimensione të ngjashme. Disavantazhi i tyre është se ato nuk bashkohen, nuk i rezistojnë nxehtësisë dhe janë relativisht rezistente ndaj ndikimet mekanike.
 
Për kryerjen e punimeve të llamarinës nevojitet një numër më i madh mjete të ndryshme për përpunimin e llamarinës.
 
Vegla për përpunimin e llamarinës
 
Figura 1 tregon mjetet e mëposhtme:
 
a) çekiç lëvizës                  
b) çekiç nivelimi                     
s) çekiç druri                      
d) kudhër e sheshtë            
e) kudhër sferike              
f) kudhër hem           
d) kudhër e palosshme  
h) kudhër e rrumbullakët                                           
i) gërshërë për hapje
j) gërshërë të sheshtë llamarine
k) kruese për metal
l) kudhër e rrumbullakët
m) tensionues ribatinash
n) përçues
o) hekuri i saldimit
 
vegla për përpunimin e llamarinës
FOTO 1
 
Për të formuar siç duhet fletët, le të njihemi me bazat e zejeve përpunuese. Gjatë përpunimit të fletëve, ne përdorim mjete të shumta speciale, për shembull, një i kualifikuar mjeshtri punon me jo më pak se 19 lloje çekiçësh. Shumë më i vogël nevojiten një sërë mjetesh gjatë kryerjes së këtyre punimeve në shtëpi. Figura 1 tregon vizatimet më të përdoruramjetet e jashtme. Ne nuk mund t'i përshkruajmë ato në detaje dhe as nuk do t'i përshkruajmë ato shfaqin mjete të tjera speciale.
 
I takon mjeshtrit të shtëpisë që t'i kryejë këto punë lloji i çekiçit me makinë të mjaftueshme të dyfishtë dhe dyfish drejtnyach. Një çekiç prej druri ose gome është i përshtatshëm për drejtimin, lakiminqengji dhe duke bërë skajet e sipërfaqeve më të mëdha. Për formësim të ndryshme forma kërkon kudhërat e duarve kryesisht me patkuaajo kokë, e sheshtë dhe sferike. Rrimat janë formuar duke përdorur kudhër buzë; skajet duke përdorur një kudhër të palosshmeqingji dhe thumba me astar kudhresh. Nga gërshërët për më "të gjithanshëm" të prerjes së llamarinës janë gërshërët me vrima dhe të sheshta gërshërët. "Ndihmëtarë" të dobishëm janë një kruajtëse trekëndore, një thumba për thumba si dhe një hekur saldimi.
 

Prerje llamarine

 
Prerja kërkon fillimisht avullimin e linjave në fletë metalike duke përdorur gjilpëra. Një vijë e prerë e vizatuar me laps fshihet lehtësisht dhe kjo është arsyeja pse nuk është i përshtatshëm. Nëse presim shirita të gjatë nga pjata e kallajit, fleta duhet të vendoset në tavolinë në mënyrë të tillë që fundi i shiritit që do të jetë ngatë pritet jashtë skajit të tryezës me disa centimetra. Vendido të vendosim edhe një dërrasë ose dërrasë në një copë llamarine që është gjysmavendosur në tavolinën e punës. Në të njëjtën kohë, duhet pasur kujdes që krahët gërshërë (të cilët janë të shtrënguar në bashkim me një vidë të jetë përballë dhe në kënd të drejtë me kallajin bord. Gërshërët e lirshme dhe të pjerrëta nuk priten, por përkulen, thërrmoni dhe bllokoni fletën midis teheve. Prerë pjesa e llamarinës duhet të jetë gjithmonë në anën e djathtë të vijës së prerësaj. E tërheqim gishtin e madh midis krahëve në mënyrë që imund të ndaheni pas prerjes. Fletët me trashësi më të madhe se 1 mm do të jetë e vështirë të pritet me gërshërë manuale. Gjatë prerjes së limyshku i asaj trashësie është më mirë të pritet më i shkurtër dhe më shpesh, dhe jo fare me majat e gërshërëve. Duke prerë me një palë gërshërë afër të kyçit, ne kontribuojmë në faktin se gërshërët kanë më pak gjasa të mbërthehen Duhet pasur kujdes që krahët e gërshërëve të mos i shtrëngojnë gishtat pëllëmbën e dorës (foto 2, pjesa 1).
 
prerje llamarine
FOTO 2
 
Nëse duhet të presim një figurë rrethore ose një fletë rrethore llamarine do ta vendosim në mënyrë që pjesa që duhet të bjerë është e ndezur anën e majtë të gërshërëve. Kështu jemi në gjendje të ndjekim me sytë tanë linjë prerëse. Fillojmë të presim hapje më të mëdha në llamarinën në mes dhe prerë në mënyrë spirale kurbën e treguar, vijën e prerjes.
 
Nëse mendojmë se forca e dorës tonë është e pamjaftueshme për duke prerë, pastaj do të shtrëngojmë krahun e poshtëm të gërshërëve në kapëse. Me dorën e djathtë, ne mund të ushtrojmë presion me forcë më të madhe krahun e lirë të gërshërës, dhe kështu në fletën që është në mes teh gërshërë.
 
Duhet t'i kushtojmë vëmendje patate të skuqura të vogla dhe pjesëve të përdredhura llamarine. Ato janë të mprehta dhe mund të shkaktojnë të rënda lëndimet. Është e nevojshme që menjëherë të bluhen skajet e sapoprera, a mblidhni dhe hiqni menjëherë mbetjet.
 
Llamaria mund të pritet lehtësisht me një sharrë vrimash. Për prerja e vrimave është teh i mjaftueshëm me dhëmbëzim të mesëm. Ndodh është se tehu për fletët e holla fillon të "trondisë" si tingujt e breshërive mitraloz. Nëse presim me një sharrë vrime shumë të hollë fletë, e cila është e pamundur të fiksohet mjaftueshëm, duhet ta shtrëngojmëato midis dy dërrasave më të holla, të cilat janë të padobishme për qëllime të tjerae nevojshme. Nuk do ta kemi në këtë mënyrë kur sharrojmë pa shpërqendrime.
 

Lakimi i llamarinës

 
Nëse është e nevojshme të përkulni copa të gjata llamarine do të jetë shumë e dobishme për ne nëse bëjmë një të thjeshtë pajisje. Ai përbëhet nga një copë dërrasë e fortë druri permasat 80x40x3 cm 2 cope kend L, dimensionet 30x30 mm, gjatësia 80 cm dhe 2 copë M 8x6 bulon e kokës së fundosur me dado krahësh. Le të shpojmë kënde dhe dërrasë hekuri në të njëjtën goditje. Duke përdorur një fluturnga ato arra, duke rregulluar distancën e kërkuar, marrime drejtë për shtrëngimin dhe përkuljen e llamarinës. Midis hekurave këndore kalojmë një copë të caktuar llamarine për përkulje. Pas shtrëngimi i dadove të fluturës, me goditjet e një çekiçi druri, ne përkulim me saktësi dhe lehtësi llamarinën në një kënd deri në 130 gradë. Çeqet prej druriqë gjithmonë të bëjmë goditje afër vijës së përkuljes. Është e dëshirueshme ashpërsoni sipërfaqet e profileve të qosheve që shtrëngohen me një skedar kallaj. Kur përkulemi, kujdesemi për veten, në mënyrë që të mos lëndojmë veten, sepse fleta lëviz pak në mënyrë elastike (figura 2, pjesa 2).
 
Dy hekura këndore mund të formojnë një shumëkëndësh dhe pajisje e dobishme për lakimin e llamarinës dhe pastaj nëse dy të tyre lidhni skajet në skajet e shiritit të fletës së bakrit 1 mm e trashë dhe 10 mm e gjerë. Ky shirit çaktivizohet rënia e qosheve prej hekuri kur hapet manxheli. Ne e vendosim këtë pajisje të thjeshtë në vise në mënyrë që hekurat këndore formojnë një rrafsh të sheshtë nga lart siperfaqe, me mundesi vendosjen e nje flete vertikale ne mes ato (Figura 3, pjesa 1).
 
Si të thuash, fletët mund të përkulen lehtësisht në çdo drejtim. Duhet pasur kujdes, sidomos me fletët më të trasha, që mepërdredhja mund të thyejë fletën, nëse kryhet në kushte shumë të mprehta me kënd dhe pa hark. Ne mund ta shmangim këtë shqetësim nëse Përkulja kryhet me goditje të lehta të çekiçit, ngadalë përparaduke e ushqyer dhe përkulur fletën në anën e kundërt nga e drejtaca rrokullisje. (Udhëzimet e rrotullimit, në sipërfaqen e fletës, përfaqësojnë vija paralele që mund të shihen me sy të lirë ose xham zmadhues). Fletët e zinkut janë veçanërisht të ndjeshme ndaj thyerjes. Duhet të palosen me kujdes sepse janë të shtrenjta. Skajet e rrezikshme të mprehta të çarçafëve e heqim duke bërë një buzë. Kjo nuk është asgjë më shumë se më parëlakimi i skajeve. Nëse mendojmë se fleta do në këtë procedurë xhiruar, duhet të fusim një rreth hekuri në pjesën e palosur një shufër 4-5 mm të trashë dhe rreth tij për të goditur buzën e fletës (Figura 3, Pjesa 3).
 
lakimi i llamarinës
FOTO 3
 
Nëse fleta është me onde, kështu që duhet ta shtrijmë, ne e bëjmë atë duke përdorur një rondele me pllaka çeliku 6-10 mm të trashë, dhe me goditjet e çekiçit mund të arrijmë ndryshime befasuese. Rrjetat e pllakave rrethore kryhen shpesh. (Për shembull: pellushi skajet e pjesës së poshtme të koshit të qymyrit përpara se të ngjiten ose zgjerohen fundi i tubave të kallajit në fund të lidhjes). Ne e kryejmë këtë punë me anë të një tubi hekuri që e shtrëngojmë me mangjel dhe mbi të, duke u rrotulluar në formë rrethi përkulim skajet e pllakës rrethore lart (figura 3, pjesa 2). Me anë të vendosur vertikalisht të tubave të hekurit, të cilët janë të shtrënguar në mangels, ne mund palosni skajet e shtresës së rrotullës. Skajet dhe shtrirjet horizontale duke shtrirë trupat cilindrikë të zgavëruar prej kallaji, ne kryejmë në buza e pllakës së përmendur tashmë të çelikut për drejtim ("rihtplatna").
 
Buzë ose "palosje". Lidhja e trupave bosh expprej llamarine quhet bordurë ose palosje. Në këtë mënyrë, ne gjithashtu mund të lidhim pjesën e poshtme të koshit të qymyrit trup cilindrik. Së pari, ne përkulim skajin e pjesës së poshtme lart në një rreth do ta vendoste në pjesën e zgjeruar, të zbrazët, cilindrike që tashmë është përgatitur më parë. Pastaj, çekiçi fryn përsëri e palosim fletën dhe sipër buzës së rrotës mirë stucamo. Buza në këmbë e formuar në këtë mënyrë pritet (në copa tuba) në pjesën e rulit.
 
Përpara "qepjes" gjatësore të pjesës cilindrike të oborrit, priteni atë fletë në mënyrë që gjatësia e mbivendosjes së skajeve të jetë së paku 20° e rrethit. Përkulja rrethore e mantelit bëhet me sukses duke përdorur një mangel me një copë tubi të vendosur horizontalisht. Pjesët e mantelit fillimisht palosim në vendin e skajeve prekëse dhe më pas i përkulim bashkoni skajet dhe qepni. Kështu formohet buza me grushta çekiç në rrafshin e mantelit në llakun e mbërthyer në muaxhel.
 
Ne formojmë "valën" këndore duke përdorur një biletë seksion drejtkëndor.

Artikuj të lidhur