dosjet

Sharrimi, mbushja, rreth shpimit...

Prerja e sharrës

 
Kur përshkruante punën në përpunimin e drurit, kishte shumë fjalë për procesin e prerjes së drurit. Në thelb, pothuajse është i njëjti proces i prerjes së metalit me sharrë. Ne e mbajmë sharrën brenda pozicion horizontal në mënyrë që thumbat e dhëmbëve të kapin metalin (foto 1).
 
prerja e sharrës
FOTO 1
 
Një rast i veçantë është prerja e një tubi. Nëse sharra pritet muri përkulet, dhëmbët e tij presin njëkohësisht dy anët e tubit, a kjo shpesh shkakton thyerjen e dhëmbëve. Për t'i shmangur ato këto shqetësime, gjatë punës e kthejmë tubin në mangels kështu që sharra do të priste vetëm njërën anë. Nëse e presim tubin me mure të holla i vendosim një shufër druri të rrumbullakët kështu që të vendoset fort në muret e tubit. Nëse muret tuba me trashësi nën 1 mm i presim me dorë të vogël me një sharrë gdhendjeje.
 

Regjistrimi

 
Edhe sot, bravandreqësit bëjnë shaka me studentët e tyreasnjë punë praktike kur i dërgojnë në magazinë ata janë në kërkim të yndyrës së skedarëve. Dihet mirë se vaji dhe yndyra janë armiq skedarët, sepse pengojnë ndarjen e grimcave të vogla të energjisë elektrikefjala. Detyra e këtij mjeti të përdorur gjerësisht është të ndihmojë shtyp me dhembet e saj, fileton dhe njekohesisht heq shtresë e panevojshme metalike. Nëse është nën dhëmbët e vegjël lubrifikant, ato më pas nuk "kafshojnë", por rrëshqasin në sipërfaqen e objektit për mjekim. Nga kjo rrjedh se skedari duhet të mbahet i pastër nga yndyrat. Ato përdoren për përpunime të ndryshme të sipërfaqeve metalike lloje të ndryshme skedarësh që ndryshojnë në madhësi, formë dhe prerje tërthore.
 
Gjatësia e skedarëve varion nga 100 në 500 mm, dhe ato mund të jenë të sheshtë, të rrumbullakët, gjysmë të rrumbullakët, trekëndësh dhe katërkëndësh.
 
Sipas metodës së dhëmbëzimit dallojmë të trashë, gjysmë të imët dhe skedarë të dyfishtë të imët. Kur skedari është i veshur, ai pritet mund të rinovohet. Skedarët e tillë janë më të lirë. Është duke u depozituar përfundon me një majë të mprehtë që është futur në një dorezë druri.
 
Në punëtorinë e shtëpisë, është e nevojshme të keni skedarë të ndryshëm seksioni, p.sh. të sheshta, gjysmë të rrumbullakëta dhe nga një copë skedarë të trashë dhe shumë të imët me gjatësi 150 mm. Është e nevojshme dhe një grup tjetër skedarësh me dhëmbë të trefishtë, gjatësi 120 mm (sipërfaqja e punës e skedarit): e sheshtë, katrore, file trekëndëshi, i rrumbullakët dhe me thikë. Këto skedarë nuk kanë popërdorin doreza druri, sepse janë aq të vogla dhe të imta sa mund të përdoren kapeni menjëherë me duar. Nuk është e tepërt të sigurohet dhe një skedar të veçantë për mbushjen e metaleve të buta (alumini, të plumbit).
 
Kur depozitojmë një objekt, e kapim me dorën e majtë majën e skedarit dhe dorezën me dorën e djathtë, duke shtypur skedarin ne tërheqim përgjatë të njëjtit plan dhe në këtë mënyrë skedar (foto 2). E vendosim pjesën e punës në vise në një lartësi bërryl.
 
paraqitjen
FOTO 2
 
Metoda e depozitimit të metalit nuk është shumë e ndryshme nga më parë mënyra e njohur e mbushjes së materialit druri. Sipasne duhet të formësojmë pjesën e punës, ne përdorim skedarë profilin e duhur. Kur mbushni skajin e një objekti, e mbajmë skedarin në pozicion horizontal dhe në një kënd prej  45° në lidhje me skajin, fundi i së cilës është më afër nesh duke shkuar drejt skajin tjetër. Formimi i skajeve të prerjes, nën të drejtë qoshe e bejme me nje lime te sheshte te kthyer permbys (rrafshi i mjetit është horizontal), dhe heqja e shtresave më të trasha është më e gjerë pjesë e këtij skedari (figura 2).
 
Kur përdorni një skedar, hapësira midis dhëmbëve është plot dhe mjeti kapet gjithnjë e më pak. Skedari duhet të jetë i qetëme shkumës për të parandaluar bllokimin. Pluhur shkumës onemobllokimi i ashklave metalike midis dhëmbëve. Nëse ka ndodhur, ne do t'i heqim ashkël me një furçë grumbullimi prej bronzi. Kur i vendosim skedarët nuk i lëmë kurrë njëra mbi tjetrën, sepse fërkimi shkurton rrënojat. Është më mirë t'i përdorni ato pas përdorimit vareni në mënyrë që doreza të jetë në një pozicion vertikal. Si nuk duhet t'i lyejmë me vaj, t'i fshijmë dhe t'i lëmë në një vend të thatë që të mos gërryen.
 
Së fundi, edhe një këshillë: dosja nuk i “kap” ato të çelikut mjetet dhe metalet e forta. Ato mund të "dobësohen" vetëm me lëmim pjatë.
 

Rreth shpimit

 
Tashmë është detajuar nën kategorinë “marangoz në shtëpi”. u fol edhe për shpime spirale për shpimin e metalit, sepse tani do të theksojmë vetëm disa operacione pune.
 
Duhet t'i kushtojmë vëmendje që gjatë shpimit të boshtit të shpimit nuk e ndryshon pozicionin por mbetet në të njëjtin pozicion deri në fund siç kishte në fillim të shpimit të metalit. Shpimi i vrimave akset e harkut ende nuk janë të realizueshme edhe sot, ndaj ndodh shpesh kështu Mjeshtrat me përvojë jo vetëm që i dërgojnë studentët e tyre për lubrifikim për skedarë, por edhe për shpime për shpimin e vrimave të harkut.
 
Shpimi nuk duhet të fillojë pa shënuar më parë vendet e shpimit me një shënues - »kirner« (foto 3). Kur shponi një vrimë më të thellë, pjesa e shpimit hiqet disa herë nga vrima vrima për të hequr ashkël. Nëse pjesa e shpimit nxehet, e ftohim me sapun te tretur ne uje dhe asnjehere me dicka tjeter vaj. Stërvitjen e thyer do ta heqim nga vrima, me një majë me pincë dhe duke e kthyer pincën në drejtim të kundërt lëvizjet e brazdës spirale. Nëse stërvitja e ka shpuar punën copë, dhe pjesa e thyer mbetet në vrimë, mund ta trokasim me thumba faqerojtës. Stërvitjet me rrotullim të hollë janë shumë lehtë nën presion më të lartë ata thyejnë. Pesha e stërvitjes është një barrë e mjaftueshme për ta. Kur blini, duhet të siguroheni që stërvitja të mund të futet në çak.
 
duke shënuar vendin e shpimit
FOTO 3
 
Çfarë lloj vrime do të shpohet varet shumë nga ajo e mëparshme përgatitja e pjesës së punës. Prandaj, ne do të tregojmë disatë cilët punojnë operacionet gjatë përgatitjes.
 
Para se të shpojmë ndonjë metal, duhet ta shënojmë me saktësi pikë shpimi me dy vija që kryqëzohen në kënde të drejta. Qendra e shpimit ndodhet në pikën e kryqëzimit të këtyre linjave. Do të jetë më e lehtë të vizatoni vija nëse ato janë paralele me skajet pjesa e punës, dhe ne mund ta bëjmë këtë duke përdorur çelik këndi - këndi i skajit të thikës. Vendet e shpimit që janë po aq larg njëri-tjetrit shënojmë me busull për metal, jo me peshore metalike. Le të shënojmë dy të parat vendet e shpimit dhe vizatoni një vijë më të gjatë të drejtë përmes tyre. Përdorni një kaçavidë metalike për të transferuar hapësirën midis dy të parëve pika në vijën e treguar. Dhe kështu shënojmë vendet e tjera shpimi.
 
Thelloni vendet e shënuara me një shënues në krye pjesa e shpimit nuk do të rrëshqiste. Shënues për shënimin e pikave vendoseni majën në një vend të caktuar, por pak të prirur, pra pasi drejtohemi e godasim me çekan skajin e lire.
 
Trupat e punës, para shpimit, duhet të fiksohen mirë. Për këtë ofrohen më shumë mundësi. Profili i çelikut "U" është i lidhur në tavolinë pune duke përdorur rondele hapëse, vidëme të ose me një pjesë të profilit »U«, që pritej me sharrë mënyrë të përshtatshme.
 
Ne mund të shpojmë skajin e çelikut drejtkëndor - syrit.  Më parë, ne hedhim buzën e syrit dhe shënojmë vendin buqepje me gjilpërë dhe aksesorë për shënimin e pikave sa më shumë që të jetë e mundurGuzava shpimi i hekurit këndor. 
 
shtrëngimi i shufrave me prerje tërthore të rrumbullakët
FOTO 4
 
Për fiksimin e shufrave me prerje tërthore të rrumbullakët, ia vlen të bëni, një kapëse speciale e bërë prej hekuri të sheshtë të përkulur (kanaçe dhe udhëzues i verbër) i cili ka fije me një arrë në skajet (foto 4). Mund të pranojmë gypa me trazues me zatjerrje. Kjo mënyrë na lejon jo vetëm shpimin por dhe prerja e tubave. Do të parandalojmë lëvizjen e hekurit këndor nëse në prerjen e formuar tërthore le të vendosim një këmbë këndore. Nëse këndi është i shkurtër, ne pranojmë kapëse dhe shpuar. Shpojmë një hekur të shkurtër të sheshtë duke e shtrënguar me një kapëse. (foto 5).
 
kapëse
FOTO 5
 
Vrima nuk duhet të jetë shumë e thellë, nëse nuk duam të shpojmë pjesën e punës. Kjo arrihet më lehtë nëse në trap, për të rregulluar thellësinë e vrimës, vendosim një të tillë unazë e mbështjellë, dmth. fiksojeni atë në shpues kufizues. Përpara se të bëni vrima me diametër më të madh (p.sh. 8 mm) shponi pjesën e punës me një shpuese me diametër më të vogëlnika (p.sh. me diametër 4 mm). Në këtë, shtroja më e trashë nuk do të bjerëhani Vrima për vidhat është shpuar paraprakisht dhe më pas është shpuar për kokën e vidës. Varrimi i kokës së vidës bëhet me duke zgjeruar dhe thelluar më parë vrimën. Diametri shpimi për thellimin e vrimës duhet të jetë pak më i madh nga diametri i kokës së vidës.
 
Vendndodhja e stërvitjeve ka një ndikim të madh në moshën e tyre kohëzgjatja. Zgjidhja më e thjeshtë për strehimin e pjesëve të stërvitjes është një një tel me trashësi më të madhe, mbi të cilën përdorim vertikalisht trapët tanë vende të shpuara për akomodimin e tyre (edhe pse kjo shpim me dru nuk përdor fishek, një përdorim nuk e dëmton atë).
 
Në vrima të tilla të shpuara, pas pastrimit dhe lubrifikimit të imëtvanja, i vendosim copat e shpimit me fundin e rulit drejt poshtë. Korniza për vendosjen e stërvitjes nuk duhet të anohet anash, rekomandohet të vidhosni shiritin në fund ose në anën raftet e veglave.
 
Në figurën 6 do të tregojmë këndet e stërvitjes spirale të cilat aplikohen për lloje të ndryshme të materialit punues si dhe mënyra e formësimit të tehut dhe pjesës së rulit.
qoshet e shpimit të rrotullimit
FOTO 6

Artikuj të lidhur