vida

Përdorimi i vidhave

Si të vidhosni në dru - porosit këtu
 
Shumë shpesh kemi mundësi që të duhetmund ta kthejmë vidën përkatësenë dru (tunxh ose i butësheg prej çeliku). Për të marrë më të mirën rezultateve, është e nevojshme vetëm tëne respektojmë disa rregulla bazë. PërPara së gjithash, shpimi nuk duhet të bëhet kurrë as të prekur me çekiç. Më e keqja është obiçaj, veçanërisht nëse jemi duke punuar në të butë druri, për të ngjeshur një vidë me çekiç pothuajse deri në fund dhe le ta përfundojmë punën ngame një kaçavidë. Duke vepruar kështu, ne shkatërrojmëVidha dhe fijet e drurit janë të këqija ata vendosen, kështu që nuk mund të mbajnë vidhën që duam të shtrëngojmë.
 
Mënyra e duhur është të hidhni së pari fëndyell (me me majë konike) bëjmë fillestarin hapje, në mënyrë që vidhosja të kalojëdre rreth një të tretën në thellësi gjatësia e saj. Më pas vazhdojmë ngame një kaçavidë. Është gabim të fillosh menjëherë duke e përdredhur, në mënyrë që ai vetë rruga e duhur, pra po, vidha në vetvete është e duhura shtrati i saj. Nëse druri është i fortë, roekziston rreziku që në një moment vidhosja nuk do të depërtojë më, madje edhe pse ne insistojmë me një kaçavidë të madhe.. Ekziston edhe një rrezik, veçanërisht me përgisht i vogël prej bronzi ose çeliku dhe me përmasa mesatare, për të vidhosur regjimentine premte. Pastaj hiqni pjesën e thyer është shumë punë. Gjithashtu, praështë e përshtatshme të filloni vrimën me një gjilpërë doreme një shpim të shpeshtë në një thellësi e cila korrespondon me gjysmën e gjatësisë së vidës, dhe të diametrit, gjithashtu, që korrespondon gjysma e diametrit të vidës. Bëje atë kjo me fëndyell është më mirë sepse jo vetëm se është më e shpejtë, por edhe sepse nuk bëhet kështu heq ashklat (gjë që ndodh nëse ne punojmë me një stërvitje me gjilpërë) tashmë fijet futen në vrimë dhe bëhen më të lehta shtrëngon vidën.
 
Një mënyrë e thjeshtë për të reduktuar përpjekja kur vidhosni është të filetoni përlyejeni boshtin lehtë me sapun gjë e vogël në dukje banale, por shumë të dobishme, veçanërisht me ato prej bronzi vida që janë më të buta se çeliku. Prania e sapunit e redukton shumë atë fërkimi midis trupit të vidës dhe mureve vrima, kështu që përpjekja reduktohet në atë se fijet janë prerë në dru, dhe presionetbëhet pothuajse e panevojshme.
 
Vida që nuk mbajnë më
 
Shpesh ndodh që vidhosja për ai e tërhoqi pemën nga vendi i saj dhe kur le të provojmë ta kthejmë përsëri, kthehet në vend. Kjo do të thotë se Priza e fillit është zgjeruar ose shkërmoqur. Mënyra klasike, për të futur në vrimë pak shkrepse ose kruese dhëmbësh, kaq zgjidhje e përkohshme, e cila do të jetë e shkurtër koha për të mbajtur vidën fort. për tëne e bëmë këtë punë në mënyrë solide, sipaska disa mënyra.
 
Mënyra më e thjeshtë është për të bërëmo përzierje e ngjitësit, dritare kidhe tallash nga druri më i fortë, dhe po e shtypim sa më shumë në ndenjëse duke përdorur shkrepse, kruese dhëmbësh ose disa tela më të hollë. Pastaj ne do të kthehemiju vidhosni (por jo duke shtypur) në fund, dhe disi të sigurojë që vidhos ai nuk punon për disa ditë ndërsa qesh mos u ngurtësoni. Kështu e bëmë të mundur fijet e vidhave për t'u rishtrënguarž në një material mjaft të fortë, megjithëse jo po aq i fortë sa ai i mëparshmi.
 
Nëse dështojmë në këtë mënyrë, ose nëse vidhosja ishte vidhosur në pllakë nga chipboard - një material që është gjithmonë i dobët mban vidhat - duhet t'i përdorim ato fut (kupën). Ne do ta zgjerojmë vrimën nëse është e mundur, deri në 5-6 mm në diametërniku, dhe priza e shtypur e drurit të fortë, të veshura trashë me ngjitës. Kur ajo lëreni ngjitësin të thahet, do të bëjmë një tapë vrima e fillimit dhe vidhosni në vidë.
 
Kur është fjala për chipboard, dhe të përbashkët përduke e rrotulluar duhet të përballojë një ngarkesë më të madhe, një futje prej druri me diametër të vogël nuk do të jetë e mjaftueshme. Do të jetë e nevojshme qëthellojmë sediljen për insertin në formë paralelopiped, dhe madhësia e të cilit ne do të përcaktojë tashmë sipas lëndës në të cilën ne e vendosëm atë. Ne do të veprojmë në përputhje me rrethanat në të njëjtën mënyrë si me një prizë druri.
 
Nuk është e rrallë që ka një menteshë fiksohet me një sërë vidhash direktepor në chipboard. Në atë rast, mundetmund të prisni një pjesë të menteshës dhe ta instaloni është në mënyrë që të gjitha vidhat të futen në ato të reja sediljet, vrima te reja. Në disa rastene mund t'i drejtohemi çajrave në fund dhe mënyra më e thjeshtë: nëse vidha doli dhe nuk mban më ne mund ta vidhosim fundin në të njëjtën vendmë të hollë me diametër më të madh dhe madje pak më të gjatë. Megjithatë, struktura e temës na tregon gjithmonë këtë nuk e lejon.
 
Përdorimi i vidhave cilindrike
 
Ky lloj vidhash më së shpeshti ka kokë gjashtëkëndore, por, veçanërisht në më e vogël dhe e mesme, ajo mundet të jetë cilindrike, me pika për kaçavidë e thjeshtë ose Phillips, ose me printset çelësash gjashtëkëndor. Trupi mund të jetë me pjesërisht ose plotësisht fijet e përgjuara. Nëse lidhemi vida dy objekte me kalimDo të përdoren vrima nim, pa fijemo në anën tjetër të arrës e cila, gjithashtu, ato mund të jenë shumë të ndryshme forma: e rrumbullakët me prerje, gjashtëkëndoreope, katror, ​​flutur etj.
 
Kur bëni mobilje, vida përdoren për bashkimin e pjesëve mobilje modulare. Në atë rast, ne shpesh do të shohim një vidë dhe një arrë me forma të veçanta (kapitulli i arrë e zgjeruar shumë, katrorekopshti i mbajtur në selinë e të njëjtit obkoka e ngjashme, cilindrike me kalim vrima dhe të cilat i shtrëngojmë me një shi metalikme një shufër fleksibël). Në raste të tillaMenata nuk ka ndonjë veçori të veçantëe imja. E vetmja gjë që ka rëndësi është se ata janë chitiganët, veçanërisht fijet që janë të lehta për t'u përdorur dëmtimi. Për lirim ose shtrëngim, shpesh duhet të përdorim dy të njëjtat mjete (pikëllim, kaçavidë) - për kokë dhe arrë. Përveç kësaj, po shtrëngojeni deri në fund, por jo shumë ngushtë, sepse sidomos me vida më të vogla (nga 3-5 mm në diametër), lehtë modo të dëmtojmë fijet ose është e mundur ndodh që trupi ynë të prishet vetë vidhos.
 
Përdorimi i vetë-përgjimit vidhos
 
Vidhat e vetëpërgjimit gjejnë gjithçka aplikim më i gjerë; për shembull, në zgjedhjete tre elektroshtepiake, kod makina etj. Shpesh ndodh që duhet t'i zhvidhosim për të skijuarzero disa veshje ose veshje me dërrasa dhe arritën në hapësirën prapa rreshtimit, ose si rezultat dridhja do të fiket vetë. VetëpërgjimiVidha është e ngjashme me vidhat për druri, me faktin se është edhe cilindrik, a jo vetëm një trup konik. Krijon në një vrimë në një fletë, diametri i së cilës është diçka më i vogël se diametri i vidës. Me raste vida, vidë vetë-përgjimi më e gjerë vrima dhe mund të jetë mjaft e fortë shtrëngon. Sigurisht që ato përdoren kudo Zhvidhosja për shkak të dridhjeve nuk mundet për të shkaktuar më shumë dëme.
 
Pasi të jetë hequr nga priza, qoftë rastësisht ose me qëllim, vështirë do të mund ta shtrëngojmë më fort, sepse vrima tashmë është zgjeruar. Prandaj, është e vlefshme për të përdorur një vidë pak më të madhe diametri, ose për t'iu drejtuar një efikasno do të thotë: të veshësh vidhos me ngjitës epoksi që do ta forcoj dhe nga ana tjetër nuk do ta bëjë çaktivizoni rizhvidhosjen. Një mënyrë tjetër është që, nëse mundemi le të afrohemi nga ana tjetër, ta përdorimbimo metal, pllakë e palosur me një vrimë, e cila vepron si një arrë, prandaj parandalon vidën, njëom i mbërthyer mirë, zhvidhos më tej i lirohet.
 
Përdorimi i rondele
 
Ndërsa mekanika dhe konstruktorët nëMezhtaja e di saktësisht se kukarakteristikat dhe roli i rondele, dhe gjithçka format dhe madhësitë e tyre, deri në ato mjeshtra autodidakt në shtëpi më shpesh Injoroje.
 
Në formën e tij më të thjeshtë, rondele eshte e rrumbullaket me vrime ne cmimru, dhe trashësi shumë më pak në lidhje në diametër. Në inxhinieri elektrike, nëmer, më shpesh përdoren bishtaja të voglatrungje, dy ose tre të dhjeta të trasha milimetër, dhe një diametër të jashtëm prej rreth 4 mm. Në inxhinieri mekanike, dhjamosesh variojnë nga 0,5 deri në 1,5 mm, dhe e jashtme diametrat nga 7-8 mm në 2 ose 3 cm, dhe me shume.
 
Qëllimi i rondele, të cilat janë instaluar nën kokën e vidës dhe midis dadoske dhe objekte që shtrëngon arrë, është për të zgjeruar zonën e presionit që ushtrojnë kokë arrë dhe bulon. Gjithashtu, nënthumbat parandalojnë prerjen e arrave dhe vida në objektin që ata mbërthejnë, dhe e bëjnë më të lehtë shtrëngimin.
 
Tek mobiljet. dhe kur përdoret metë vidhave vetëpërgjuese, nga të mëdha është e rëndësishme që gjithmonë të vendosni dyshemenë kokat e vidhave që korrespondojnë me dyshemenëtë këqijat. Në këtë mënyrë do të shmangim të padëshiruarat gdhendni një vidë në dru dhe qepniduke shkatërruar zonën e presionit do të fitojmë një zonë më të fortë dhe një nyje më e fortë. rondele elastike, të ndara ose të dhëmbëzuara, kur ato vendosni një vidë ose arrë nën kokëke (ose të dyja), parandalojnë të tyren lirimi për shkak të dridhjeve e kështu me radhëata vendosin elementë të rëndësishëm në banjëqengji.
 
Në disa raste është e mundur përdorni rondele elastike me same vida vetëpërgjimi nga do t'i vendosim në vendin ku ne do të vendosnim një arrë, nëse do të bënim përdori një vidë cilindrike. U në këtë rast, rondele elastike, u të cilën vidhos vetë-përgjimi forca rrotullohet, ka të njëjtin funksion si i arrë, por me mundësi të kufizuarqëndrimi.
 
Në ndërtimin e mobiljeve, dhëmbrondele prej liri të futura midis të dyjave pjesë që na duhen për të lidhur vidënme të dhe një arrë, kontribute, nivelnë dru, për të më stabilizuarpozicioni i ndërsjellë i këtyre dy pjesëve. Kodi komponimet e këtij lloji, janë të vendosura sipas radhës: cilindrike vidë, pjesa e parë e drurit, narondele me dhembe, bashke te tjera drurii çmendur, rondele dhe arrë e thjeshtë. EffieMegjithatë, vonesa e një lidhjeje të tillë është, më i vogël se nyja klasike.
 
Si të hiqni dhe vidhosni saktë
 
Kur përdorim një kaçavidë përvida druri ose më të vogla cilindrikeme këto vida, ajo duhet të jetë gjithmonë e saktëNe përdorim një kaçavidë, maja e së cilës ka një gjatësi prej i gjerësia që korrespondon me gjerësinë dhe gjatësinë prerje në kokën e vidës. Nëse e përdorinle të përdorim një kaçavidë më të vogël, mund të ndodhë për ta deformuar apo thyer dhe po nuk arrijmë të zhvidhosim ose të shtrëngojmëkthejeni vidën deri në fund. Një kaçavidë më e madhe, në rastin e vidhos me cilindrike ne mund të përdorim kokën nëse është majë mjaft e hollë për t'u përshtatur deri në fund të nivelit. Në punën e zdrukthtarisë, kaçavida me një majë më të gjatë se niveli ne mund të përdorim kodin e vidhos s me kokë gjysmë të rrumbullakët, por jo në ai me gla të fundosur e të shpeshtëvom. Në fakt, këto vida mund të për të përdredhur vetëm deri në pikën në kokë del nga sedilja, por jo deri në fund, gjë që eshte e nevojshme. Gjithashtu, ne nuk do ta bënim as vidhat nuk arritëm t'i zhvidhosnim këto koka, nëse janë të shtrënguara deri në fund.
 
Si të parandaloni plasaritjen e një vide
 
Sidomos me vida druri nga tunxh dhe vida me diametër të vogël, mund të ndodhë që të përdorimmo më shumë fuqi kur shtrëngohet dhe po këto shpërthejnë. Ky është shpesh rasti me vida druri kur vida kthehetne ende nuk mund ta bëjmë atë në gjysmë të rrugës le të vazhdojmë, sepse vrima nuk mjafton të gjerë dhe të thellë.
 
Nëse ndihemi intensive gjatë përdredhjes rezistenca, e cila është me çdo kthesë tëvidha është më e madhe, duhet të nxjerrim fundinholle, e shtrojme mire derisa te zbutetsapun dhe provoni përsëri. Nëse edhe pas kësaj procedure ndjejmë të njëjtën rezistencë të tepruar, ne do të duhet të nganxjerrim vidën dhe për të zgjeruar i le ta thellojmë vrimën me fëndyell me një shpuese ose një shpuese të vogël dhe shpueseMe një buzëqeshje.
 
Për vida më të vogla cilindrike diametri, të cilin e vidhosim në vrimën e verbër, rrallë ndodh që t'i tërheqim aq sa thyhet trupi i vidës. Ajo do kështu ndodh me vida prej bronzi (material që reziston shumë më pak se çeliku), kur bëhet fjalëdo të heqim kokën dhe arrën, duke përdorur me dy çelësa - një për kokën dhe një për arrë. Nëse i shtrëngojmë vijati fortë, trupi mund të shpërthejë. Nuk ka lindur atjeka disa shenja që do të na paralajmërojnë për të ekzagjeruar. Ne vetëm do të përpiqemiduke marrë ndjesinë se po tërheqim vida mjaft të forta, por jo në mënyrë të tepruar.
 
Vida të pjekura
 
Në rastin e nyjeve të objekteve më të mëdha (stubogardhe va, porta hekuri), shpesh jemi në një situatë ku ai duhet të largohetmo vida që "ngulën" si rezultat depërtimi i ndryshkut si në depozitë ashtu edhe në vetvete trup bulonash. Ndonjëherë gjëja është ende dhe i ndërlikuar nga prania e të vjetrës ngjyrat. Për të provuar në raste të tillane mund ta heqim vidën me forcë, d.m.th pothuajse gjithmonë duke plasaritur trupin. Nëse është një vidë e shtrënguarkopsht, atëherë na shpërblehet se trupi plas. Nëse trupi është i arritshëm, modo ta presim edhe me sharrë. Kjo është e drejtë ne do ta nxjerrim lehtësisht vidën nga priza dhe ne do të jemi në gjendje ta zëvendësojmë atë me një të re. Megjithatë, nëse keni nevojë të vidhosni ngane tërheqim nga vrima e filetuar, atëherë është çështja është shumë më e ndërlikuar.
 
Nëse koka është e mbuluar me një bo të vjetërpo, së pari duhet ta heqim Iopatika, furça çeliku etjsodë buke ose mundësisht ngrohjeme një llambë hidraulike ose teneqexhi. Pasi pastruam kokat për metalin, ne do të përpiqemi përsëri me duke i zhveshur. Nëse dështojmë, atëherë ne duhet të provojmë një nga lëngje të shumta për këtë qëllim ("spërkatës me kaçavidë") dhe lëreni lëngun të depo vazhdon për një kohë. Me disa pika të tjera vajguri ose këto lëngje, të cilat pak ata hanë ndryshkun, ne pothuajse gjithmonë do t'ia dalimju të hiqni vidën.
 
Nëse jo edhe atë nuk ndihmon, ne duhet të përpiqemi për të thyej kokën ose një pjesë të trupit me forcë. Pastaj do të përdorim një stërvitje elektrike shponi një vrimë, diame shumë më të vogëlasgjë përveç trupit të vidhos, dhe shikoMe një grep dhe një çekiç do të provojmë Iame goditjet e mia për të lëvizur pjesën tjetërtak trupi (duke vendosur pjesën e sipërme në mënyrë të pjerrëtvaret në buzë të sipërfaqes së trupit të vidës dhe goditja me grushta të shkurtra). Nëse nuk mund te dalim as keshtu vidhosni, pastaj do të shpojmë një më të madhe diametri për të zgjeruar vrimën deri në të trupi nuk shpërbëhet, duke u siguruar, sigurisht, për të mos dëmtuar fijet në vrimë, kushinetën vidhos.
 
Mund të na ndodhë edhe neve që koka vida fluturon (sepse kemi peshuar shumë përstërvitja, objekti na shtriu shumëngrohja e akullit, e mbërthyer mirë përpapritmas e mbingarkuam stërvitjen), dhe po trupi që nuk është djegur, mbetet në lepikë e nxehtë Në atë rast, siç jemi ne përshkruar pak më parë, ne do të përdorim një të ngushtë daltë dhe çekiç. Ne do të hapim një vrimë vetëm nëse dështojmë me prerësin dhe me një çekiç, dhe vetëm si mjet i fundit ne duhet ta ndajmë të gjithën në copa trupi, për të ruajtur fijet në vrimë.
 
Si të parandaloni prerjen arra dhe pajisje unazash
 
Rregulli i përgjithshëm është të dalësh në sipërfaqearra ma, vida unazore pranga, mbi të cilat janë parashikuarvegla për zhvidhosje me çelësa, nikur pe përdor çelësa ose cleçfarë me nofullat e dhëmbëzuara. Përparagjithsesi, ne duhet të marrim një seri çelësat, të fiksuar dhe të cilët mund të ndryshohen rregulloje dhe për ta përdorur fiknë to. Një përjashtim mund të jetë nëse është vidhosja në një vend të paarritshëm për çelësat (që është jashtëzakonisht e rrallë), ose është shumë i madh për çelësat e lëmuar me nofullat që kemi. Në këtë rastme çajra mund të përdridhemi ose të agjërojmëpa e prerë dhe dëmtuar atëteriale, nëse midis che dhëmbëzuarmontimi i guaskës dhe unazës (më shpesh pjesë që i përkasin ujësjellësit nëinstalimi dhe janë prej bronzi ose tunxh i veshur me nikel - prandaj material i butë) le t'i vendosim sfungjerë drejtkëndëshe të plastifikuar për larjen e enëve. Këto sfungjerë janë mjaft e fortë për të mbrojtur materialin dhe ato nuk rrëshqasin.


 
 

Artikuj të lidhur