lakimi i tubit

Përkulja e shufrave dhe tubave dhe prerja me prerës

Lakimi i shufrave dhe tubave

 
Materialet e sheshta, deri në 5 mm të trasha, mund të ftohen i përkulni mirë kur janë kapur më parë në mangjel. Lakimi mund të bëhet nën një të vogël, si të thuash, të mprehtë këndi. Kur përkulni materiale më të trasha në pikën e përkuljes ndodh plasaritja ose dërrmimi i materialit.
 
Përkulshmëria varet nga vetë materiali. Çeliku është më i rëndë përkulet, ndërsa alumini i butë mund të përkulet me dorë. Nëse ne duam të shmangim thyerjen që ndodh gjatë përkuljes ose gjatë nivelimit është e nevojshme që paraprakisht materiali zbutim. Për shembull, kur bëni një gardh teli, përdorniështë ngjitur një tel i butë. Teli gjysmë i fortë është i disponueshëm në treg të cilat duhet të zbuten para përdorimit. Rrotullimet e mëparshme vendosim telat në një shtresë qymyr druri dhe i mbulojmë sërish nga lart me qymyr dhe më pas ndizni prushin. Pas djegies dhe ftohja e qymyrit, spiralja e telit bëhet elastike dhe gjysmai përshtatshëm për thurje.
 
Nëse duam të përkulim një material në vijë të drejtë qoshe, është e nevojshme ta shtrëngoni mirë në mangels ndërmjet futjes së çelikut këndor dhe më pas me çeqe bravandreqësdo të përkulem. Përkulja mund të bëhet gjithashtu duke përdorur disa mjete i cili nuk është i destinuar për përkulje. Në këtë rast nuk do ta bëjmë bini me çekiç materialin që synonim për përkulje se ky objekt ndihmës. Së pari ne goditëm disa herë mbi vendin e buzës së palosshme në mënyrë që copa. "shkoi" në përcaktoi drejtimin dhe harkun, dhe më pas goditëm fundin e objektit që është larg skajit të pasimit dhe e bëjmë me më pak forcë përkulje. Futja e çelikut me kënd ndihmon në lakimin, au në të njëjtën kohë mbron mengelen.
 
Para përkuljes së materialit në formën e shkronjave L, U ose Z ngane duhet të mendojmë me kujdes për sekuencën paraprakisht përkulje. Ato mund të përkulen në mangels dhe pjesët që na duken jo fleksibël, duhet t'i kemi parasysh Parimi: "Mendo më shumë që të jesh më pak i zemëruar".
 
Nuk është e pavend ta shënosh me avull kur përkulesh vendi i skajit të palosshëm (veçanërisht në llamarina). Në atë mënyrë ne mund të ndjekim me sytë tanë nëse përkulemi në vendin e dëshiruar, dhe nga ana tjetër, vetë avullimi na ndihmon të përkulemi.
 
Një rast i veçantë i përkuljes është formimi i një tubi në formë port. Kur përkulni tubat me mure të holla, në unopër shkak të harkut të tepërt të përkuljes, muret janë të grimcuar, dhe në me harkun e jashtëm, muret çahen ose rrafshohen tubacionet.
 
Nëse diametri i murit të jashtëm të tubit është më i vogël se dyfishi të diametrit të brendshëm të tubit, lakimi mund të bëhet »pume "tub". Materiali i përdorur për mbushjen e tubit është rërë e pastër e imët. Mbyllni pusin e njërit skaj të tubit dhe mbylleni në skajin tjetërmbusheni tubin me rërë dhe më pas mbylleni edhe këtë fund me një prizë të gjatë prej druri. Rëra parandalon tubat që të futen në pikën e përkuljes (kur rrafshoni perimetrin e seksionit të tubit mbetet e njëjtë, por sipërfaqja e prerjes tërthore zvogëlohet). Nëse tubi e mbushur me rërë nuk e lejon këtë ngushtim, sepse tubi nuk ka mundësi të "kthehet" në një drejtim tjetër.
 
Një material tjetër për mbushjen e tubit është një spirale çeliku (Figura 1). Do të thotë vetëm një pranverë e gjatë -spirale, e cila përshtatet në tub. Përdorimi i një spirale është i justifikuar vetëm nëse përkulim një numër tubash me diametër të njëjtë. Përparaeshte e nevojshme, jo perjashtimisht, te lyejme burimin me vaj sepse eshte ndryshe nuk do ta nxjerrim lehtësisht nga tubi i përkulur. Ne nuk do ta tërheqim pranverën, duhet të nxirret duke e kthyer në drejtim të kundërt të fillit. U edhe përkulja mund të na ndihmojë nëse vendosim përkuljen ngrohim tubat dhe në një gjendje të tillë i përkulim me leva në skajet e tubit.
 
spirale çeliku
FOTO 1
 
Më në fund, një këshillë! Për lakimin e tubave me diametër të jashtëmnyjet më të mëdha se 15 mm duhet të kërkojnë ndihmën e një personi të kualifikuar fytyrat.

 

Prerja me një prestar

 
Mjetet prerëse janë një prestar i sheshtë dhe një çekiç. Eshte shume e rendesishme Mbështetni pjesën metalike të përgatitur për prerje, në vend prerje, në mënyrë që të mos lëvizë dhe të përkulet gjatë punës. Vendi i prerjes duhet të zihet thellë me avull, dhe më pas prestari mbajeni pingul me sipërfaqen e fletës. Në fillim performojmë më dobët fryn në prerës dhe më pas goditje më të forta që presin metalin. Nëse materiali është më i gjerë se prerësi, fillojmë të presim me të dyja përfundon në mënyrë alternative duke shkuar drejt mesit. Nëse presim metal hekurat, le të shënojmë fillimisht vendin e prerjes së shiritit, këtë do të bëjmë është për të prerë duke u kthyer, dhe pas kësaj ne presim.
 
Llamaria e mbërthyer në viza pritet në mënyrë që vija të kryqëzohetduhet të jetë 1-2 mm mbi nofullën e mengelit dhe paralel me atyre. Prerjen e fillojmë nga një skaj, në mënyrë që tehu i prerës shkon horizontalisht përgjatë vijës së prerjes. Sekur punoni, prerësi duhet të mbahet në një kënd të mprehtë drejt llamarina (foto 2).
 
prerja me një prerësFOTO 2
 
Nëse është e nevojshme të pritet një pllakë rrethore më e madhe në fletë, vendoseni më parë fletën në një sipërfaqe të sheshtë dhe me pika vija, ne presim me një prestar në një rreth në vijën e prerjes. Pas kësaj, vendosim fletën në dyshek në mënyrë që vija e prerjes të jetë e drejtë të jetë një ose dy centimetra mbi tavolinë dhe pranë slitës, por aspak në slitë. Tani mund të godasim pjesën e theksuar çekiç për të shkëputur pjatën rrethore, duke e kthyer herë pas here fletë dhe goditja me çekiç gjithmonë pranë rondele (foto 3).
 
prerja e një pjate rrethore
FOTO 3

Artikuj të lidhur