Makina universale

Makina universale

 Sa më shumë faza të punës mund të kryhen njëkohësisht në një makinë të kombinuar, duke kryer operacione të ndryshme teknologjike. Makineritë mund të funksionojnë duke kombinuar funksionet e një rrafshuesi, shpimi, sharre dhe freze ose një sharrë me shirit, rrafshues, sharrë rrethore, frezë dhe stërvitje.

Makina e kombinuar DH-21 ka këto karakteristika teknike:

 • Gjerësia maksimale e rrafshimit 285 mm
 • Diametri i shpimit 30 mm
 • Thellësia e shpimit 130 mm
 • Diametri i sharrës rrethore 250 mm
 • Gjerësia maksimale e bluarjes 80 mm
 • Thellësia e bluarjes deri në 30 mm
 • Shpejtësia e udhëtimit 9 dhe 14 m/min
 • Diametri i kokës rrotulluese me thika planer është 120 mm
 • Numri i rrotullimeve të kokës me thika 2200 rpm
 • Fuqia e motorit elektrik 6 kW

20190928 083320

Figura 1: Makina Universale e OKB-së

Makina e kombinuar e lehtë KS-2 përbëhet nga një kokë e zakonshme me thika planifikuese, me gjerësi planimi 200 mm, një sharrë rrethore (rrethore) që mund të presë dërrasat dhe biletat deri në 0 mm të trasha, dhe një sharrë brezi me diametër prej rrotat mbi të cilat kalon tehu sharra me shirit - 350 mm. Fuqia e motorit elektrik të kësaj torno është 1,6 kW.

Makina e OKB-së mori vëmendje të veçantë (fig. 1). Ka një mbështetje që mund të rrotullohet në të gjitha këndet dhe një motor elektrik në boshtin e të cilit mund të fiksohen çdo vegël prerëse (sharrë rrethore, frezues të ndryshëm, pllaka bluarëse etj.) dhe me to mund të fiksohen, prerja, rrafshimi, frezimi, mund të kryhen shpime, prerje puplash dhe brazda, bishta pëllumbash etj., gjithsej 30 operacione të ndryshme (fig. 2).

20190928 083922 1

Figura 2: Llojet e përpunimit të makinerive të OKB-së

Makina e OKB-së ka këto karakteristika teknike:

 • Trashësia maksimale e materialit që pritet është 100 mm
 • Gjerësia më e madhe e tabelës është 500 mm
 • Diametri më i madh i sharrës rrethore është 400 mm
 • Këndi i rrotullimit të motorit elektrik rreth boshtit horizontal është 360o
 • Këndi i rrotullimit 360 gradëo
 • Ngritja më e madhe - goditje e konzollës rrotulluese 450 mm
 • Goditje mbështetëse 700 mm
 • Fuqia e motorit elektrik 3,2 kW
 • Numri i rrotullimeve të motorit elektrik në minutë është 3000
 • Pesha e tornos është 350 kg

Artikuj të lidhur