daltë

Punim me daltë, shpim, planifikim

Punë me daltë

 
Përvetësimi në shtëpi është i pamundur pa punuar me një daltë të kryhet plotësisht. Lidhjet e pjesëve të mobiljeve ngafuqia e lojërave elektronike dhe prizave, instalimi i bravave, rregullimi i menteshave në derë është e pamundur të kryhet pa përdorimin e një daltë.
 
Për operacione mesatare të llojeve të ndryshme të daltë është e nevojshme kanë rreth tre ose katër. Dalta me profile më të ndërlikuara (i zhdrejtë, në formë gjysmëhëne etj.), që përdoret nga skulptorët dhe marangoz për të bërë mobilje me stil.
 
Tehu i daltës është prej çeliku, dhe doreza është prej çeliku është goditur mbi të - prej druri. Pjesa më e rëndësishme e daltës është tehu, i cili zakonisht është në një kënd prej 25° (Figura 1, pjesa 1).
 
Daltat më të përdorura janë:
 
daltë e sheshtë me një seksion drejtkëndor,
 
daltë e sheshtë me skaje të prera,
 
daltë e zgavruar e marangozit dhe
 
daltë e gjatë për hapje.
 
Doreza e daltës duhet të furnizohet nga lart me një unazë metalike që përfshin një pjesë të sipërme pak të ngushtuar doreza në mënyrë që doreza të mos thyhet kur goditet me çekiç druripo lulëzon.
 
Tehu i daltës është i drejtë (është vetëm në daltën e zbrazët konveks) dhe duhet të mbahet në rrafshin e prerjes. Pjesa e pjerrët dalta duhet të jetë përballë pjesës së drurit që pritet, hedh jashtë (fig. 1, pjesa 2-5).
 
punë me daltë
FOTO 1
 
Kur punoni me një daltë, kushtojini vëmendje drejtimit të kokrrës prej druri, sepse me një goditje më të fortë, druri mund të plasaritet në drejtim të pemëskëna. (fig. 1, pjesa 6,7).
 
Kur duam të dalojmë një prerje për spinën, së pari duhet të presim pjesën që është normale me drejtimin e fibrës dhe vetëm pastaj pjesa që është paralele me fibrën (fig. 1, pjesa 2, 2/a, 3, Z/a). Fillimisht duhet ta vendosim materialin në një sipërfaqe të fortë bazën për të shmangur dridhjet gjatë punës, shtrëngoni sa më shumë që të jetë e mundur sa më afër pjesës që pritet, të paktën gjatë punës materiale dhe lëvizje. Dalta duhet të mbahet fort gjatë punës, jo për pjesën metalike, por për dorezën, duke e kapur me gishta.
 
Sheshet mund të priten me një daltë të gjatë të ngushtë vrima më të thella për spinën. Nëse priza duhet të kalojë përmes materialit atëherë është më mirë të hapni vrimën në të dyja anët në mënyrë alternative. Thellësia e prerjes do të jetë më e vogël në të dy anët.
 
Dalta gjysmërrethore përdoret për prerjen e hapjeve rrethore dhe për duke hequr skajet e mprehta të drurit.
 
Pjesa e daltës përballë tehut është me majë dhe në formë katrore, dhe shërben për “implantim” në dorezë. Vendi më i zakonshëm Pika e daltës është pjesa e ngushtuar poshtë dorezës. Kur në atë vend dalta thyhet, bëhet e papërdorshme për punë të mëtejshme. Nëse Nëse doreza e daltës dështon, ajo mund të zëvendësohet lehtësisht. Nëse nëse tehu është i dëmtuar, ai mund të mprehet përsërimbroj
 
Doreza është rregulluar në atë mënyrë që dalta të shtypet së pari në dorezë me skajin e theksuar, më pas kapeni dorezën dhe mbajeni atë është në ajër, goditi is-in me një çekiç disa herëpjesa e kërthizës së dorezës.
 

Shpimi

Ju duhet të dini se si të shponi! Në pamje të parë, shpimi duket si më i mirinjë operacion më i thjeshtë në përpunimin e drurit, por në praktikë është vetëm nëse keni mjetin e duhur. Më e nevojshme mjeti për shpimin e vrimave për vida dhe gozhdë është një stërvitje me gjilpërë. Për të shpuar vrima më të mëdha, ju duhet një stërvitje, sepse punoni me kërkojnë stërvitje më të mëdha me gjilpërë ose stërvitje me kthesë praktikë e caktuar (Figura 2).
 
shpimi
FOTO 2
 
Meqenëse nuk mund t'i kemi të gjitha në punishten tonë të vogël mjet, është më mirë nëse ofrojmë një stërvitje dore të njohur me emrin “Amerikan”. Kjo stërvitje mund t'i bëjë të dyja si me shpime spirale ashtu edhe me kthesa më të vogla. Për fiksimi për shkak të ingranazhit, nuk kërkon shumë përpjekje, në mënyrë që edhe të pa iniciuarit ta përballojnë atë. Le ta vendosim pjatë mbështetëse nën materialin që po shpojmë, pavarësisht nëse shpimi kryhet me dorë ose me një stërvitje tjetër (račule të themi se pjesa e shpimit përfundimisht do të kalojë përmes materialit) dhe të gjitha përkapeni fort njërën në mënyrë që stërvitja të mos e kapë materialin dhe filloi ta kthente.
 
Gjithmonë zgjidhni një numër më të vogël rrotullimesh për shpimin e drurit. Nëse punojmë me shpuese elektrike dhe në numrin më të vogël të rrotullimeve, shpimi duhet të ndërpritet çdo 15-20 sekonda. Pri me shpime të shpejta, druri mund të nxehet aq shumë sa të ndryshojë ngjyroset dhe madje merr flakë. Tingull i mprehtë, tym i imët vija ose aroma e pyllit të djegur paralajmëron për këtë. Periodikisht heqja e grimit nga materiali kur shpimi jo vetëm që ftohet stërvitja tashmë ndihmon për të nxjerrë çipin nga vrima. KreuNjë çip i vogël në vrimë redukton shumë efikasitetin shpimi.
 
Para fillimit të shpimit, vendi që do të shpohet duhet të jetë pak i prerë me një gozhdë ose një vrimë. Kjo është veçanërisht e nevojshme për fillestarëtoh Kjo dhëmbëzim fillestar - në terma profesionalë, një "kirner" - ndihmon në heqjen e stërvitjes gjatë rrotullimeve të saj të para. Le të kemi kujdes që maja e shpimit të mos jetë e njëanshme me pjerrësi, sepse në atë rast pas shpimit do të fitohet një më i madh hapje nga sa pritej.
 
Prerja e një pllake rrethore më të madhe gjithashtu nga një material më i hollë quhet shpim, megjithëse është një lloj operacioni krejtësisht i ndryshëm. Një thikë me vrima të rregullueshme shërben si mjet. Për "shpimin" me këtë me mjet, është e nevojshme që paraprakisht të shponi një vrimë të vogël në qendër të prerjes  vrima dhe vendosni pikën e thikës atje. Rregulloni thikën sipas nevojës distanca sipas diametrit të vrimës që duam të shpojmë. SHBA e kthejmë tehun disa herë dhe fillon të lëvizë  si një gjilpërë në një pllakë gramafoni, por gjithmonë në të njëjtën distancë nga qendra, duke prerë pjatën (figura 3).
 
prerja e një pllake rrethore
 
FOTO 3
 
Nëse druri duhet të depërtohet gjatë shpimit, duhet të bëhet shpimi filloni me faqen e materialit. Hapja në atë anë mbetet e bukur, edhe me tehe të mprehta ndërsa në anën tjetër një shpuese gris materialin kur goditet. Nëse hapim një vrimë për një vidë me një kokë të zhytur ose thjerrëz, më pas me një shpueseduhet të hapim pjesën e sipërme të vrimës për kokën e vidës. Nëse nuk kemi një stërvitje të veçantë për këtë, një do ta bëjë një stërvitje më e trashë, majën e së cilës e kemi bluar më parë në një kënd më të madh. Operacioni i shpimit duhet të bëhet me kujdes që të mos futet shumë thellëi cili depërtoi në material.
 
Nëse vrima nuk kalon nëpër material, atëherë stërvitja është e shpuar paraprakishtpor duhet të shënojmë vendin ku duam të depërtojë materiali (p.sh. laps me ngjyrë, manikyr, etj.). Kjo është e drejtë nuk do të na duhet të nxjerrim vazhdimisht shpimin dhe të masim thellësinë e vrimës (foto 4).
 
duke shënuar pjesën e shpimit
FOTO 4
 

Planifikimi

Për të shmangur planifikimin, e vetmja mundësi është që blejmë material tashmë të planifikuar. Meqenëse një material i tillë nuk mund të marrim gjithmonë, dhe shpesh na duhet të përpunojmë skajet, më të mirën është se kemi edhe një rende në punishten e shtëpisë. Na duhen tre rende: një për përpunim të ashpër (rende e madhe), një për përpunim i imët dhe një rende për brazda. Nga këto tre, ne mundemi lëreni jashtë rendes së madhe, sepse rrallë do të jemi në situatë për të përpunuar sipërfaqe të mëdha dhe të përafërta. Dhe kur duhet ne jemi duke punuar, mund të përdorim një rende për përpunim të imët. Sigurisht, puna do të zgjasë më shumë.
 
Zemra e rendes është një thikë e mprehur mirë (fig. 5) me një rame tehun. Këndi i tehut është 25°. Thika duhet të përdoret gjatë punës mbrojnë nga goditja e një objekti metalik, p.sh. një gozhdë e harruar ose kërcelli i tij mund të dëmtojë tehun dhe ta bëjë atë të padobishëmnevojshme. (Nëse planifikimin ia besojmë zotërisë dhe nëse tonit për shkak të pakujdesisë, një gozhdë e fshehur ose një pjesë e harduerit ka mbetur në mamaterial, për çdo pjesë të tillë çmimi duhet të kompensohet sharrë ose thikë planer).
 
pamje planare
 
FOTO 5
 
Tehu i rendes duhet të mprehet sa më i madh gur i grirë që tehu të mos jetë i dhëmbëzuar, d.m.th. po i dukshëm nuk e pranon rrumbullakësinë e gurit. Mund të bëjmë mprehje për të përdorur një mjet ndihmës, të bërë nga një dërrasë në një kënd prej 25°, mbi të cilin mund të mbajmë thikën e planerit kur mprehet, sepse është e vështirë për një mjeshtër me përvojë të përcaktojë nga syri një kënd prej 25°.
 
Pasi të keni mprehur thikën në një gur të rrumbullakët, skajet e tehut duhet të rrafshohen në një gur të rrafshët. Nuk duhet të harrojmë se detyra e rendes është të japë sipërfaqen drejtojini dërrasat sa më bukur që të jetë e mundur, dhe vetëm dyshemeja mund ta bëjë këtë me kusht që tehu të jetë idealisht i sheshtë. Një gur i sheshtë bluar mund të merren nga dyqanet e pajisjeve. Thikë mprehje në të lagësht një gur i sheshtë duhet të kryhet duke tërhequr tehun (si në e një thike të zakonshme) në gur në lëvizje rrethore. Skaje të mprehta tehet duhet të hiqen më pas duke bluar në mënyrë që të mos jenë në material la shenja të mprehta gjatë planifikimit. Kush është fillestar nr duhet t'i vijë turp t'ia "vjedhë" këtë dije ndonjë mjeshtri.
 
Thika e planerit fiksohet me një pykë druri në hapjen e rrafshuesitfëmijë. Kur rregulloni, mbajeni thikën dhe fshijeni me gishtin e madh të majtë duart. Me goditje të vogla të çekiçit, të cilin e mbajmë në dorën e djathtë, mbile të lëvizim thikën. Kjo duhet të bëhet me mjeshtëri duke mbajtur rende në ajër me pëllëmbën dhe gishtat e tjerë të dorës së majtë.
 
Thika duhet të dalë pak nga pjesa e poshtme e rendes dhe tehu duhet të jetë në të njëjtën linjë me pjesën e poshtme të planerit. Është më mirë të kur futet, thika nuk del fare nga pjesa e poshtme e rendes që rregullimi i thikës të kryhet me goditje të vogla të çekiçit më pas fiksimi i pykës prej druri. Nëse thika del shumë, nuk përshpejtohet funksionon sepse e kap shumë lehtë materialin shumë thellë. Është më e lehtë thika ndihmon për t'u përfshirë më shumë sesa për ta tërhequr atë. E rëndësishme është të trokasësh thikën në anën e tehut për të marrë atë të duhurin pozicion. Ky operacion kryhet sërish në mbajtjen “ajër”. në të njëjtën kohë, rende në dorën e majtë (foto 6).
 
rregullimi i thikës së planerit
FOTO 6
 
Kur duam të nxjerrim një thikë duhen disa goditi disa herë me çekiç pjesën e pasme të trupit të planerit, sigurisht kur ngrihet.
 
Një pjesë e rëndësishme e rendes është futja (ndërprerësi i ndryshkut), i cili përdoret për thika është e fiksuar me një vidë. Detyra e insertit është që thyen llumin e grumbulluar para thikës, përndryshe do të hapej për llum u mbyt shpejt.
 
Operacioni i planifikimit zhvillohet në rendin e mëposhtëm: me dorën e djathtë kapeni pjesën e pasme të rendes në mënyrë që gishti i madh të shtrihet në të majtë, dhe gishtat e tjerë së bashku djathtas pranë kunjit; kap me dorën e majtëmo rende për pjesën e sipërme - fundi i përparmë i dorezës, dhe ne kontrollojmë rendevëll. Dora e djathtë jep presion të mjaftueshëm për të punuar. Ne kruajmë duke lëvizur rende në mënyrë të barabartë mbrapa dhe mbrapa në lëvizje të mëdhapor, pa e shtypur shumë rende. Kur tërhiqeni prapa, përkulni pak rende deri në buzë, duke kursyer kështu thikën.
 
Gjithmonë duhet të planifikoni përgjatë drejtimit të fibrave të drurit, sepse as futja më e mirë nuk mund të shpëtojë një dërrasë ose dërrasë nga një pengesënëse planifikimi bëhet në mënyrë të kundërt. Nuk ka nevojë të pendoheni përpjekje për të rregulluar siç duhet tabelën. Nëse drejtimi ndryshohet fibrave, duhet të vendosim gjithmonë rende në drejtim të fibrës, prandaj ne do të planifikojmë gjithmonë në një drejtim dhe në një drejtim tjetër poshtë fibrës (Figura 7).
 
Më e vështira është rrafshimi i sipërfaqes së prerjes tërthore, sepse thika duhet t'i presë fijet në mënyrë tërthore dhe për këtë arsye i thyen ato, ajo ndahet. Ky është rasti me skajet e dërrasave. Në raste të tilla duhet të planifikohet nga skajet e jashtme drejt mesit. Kjo nuk është e vecanerisht pune e lehte sepse rende i tund duart (figura 7, mes).
 
planifikimi
 
FOTO 7
 
Një rende pastrimi përdoret për rrafshimin e sipërfaqeve të planifikuara. Është një pllakë çeliku drejtkëndëshe me buzë të mprehtë, e cila duke e mbajtur me të dyja duart, tërhiqeni mbi sipërfaqen e planifikuar dhe në këtë mënyrë pastron pabarazinë e mbetur.
 
Planifikimi kërkon që pjesa e punës të përpunohet fort kapëse dhe për të ecur fort në drejtimin e planimit, sepse kur gjatë përpunimit ka një hov të fortë. Pra, le të vendosim temën ne tavolinen e punes nese nuk kemi nje stol zdrukthtarie dhe e lidhim shtrëngojeni me dorë mbi vidë. Nuk duhet të ulemi në tavolinëna duhet një tavolinë e lëmuar me këmbë të holla, por duhet le të zgjedhim një tavolinë kuzhine më të rëndë dhe të mbuluar. Le të mbështetemi në tavolinë në mur ose, akoma më mirë, pranë tabelës që përpunohet. Megjithatë, në këtë rast ekziston rreziku që të na thyhet gishti i madh i dorës së majtë për shkak të inercisë, ajo mbërthehet midis murit dhe majës.
 
Një zgjidhje praktike: le ta vendosim midis tavolinës së punës dhe ai ndërton një kasolle të mbuluar me një leckë të trashë deri në skajet e tryezës dhe thundrat nuk përplasen pa e goditur lehtë murin. Duke punuar tani e lidhim copën me kapëse në tryezën e mbuluar me një batanijevëll. Mund të vendosim edhe një më të hollë midis skajeve të prizës dhe murit një copë dërrase (Figura 7, fundi).
 
Nëse planifikojmë prerjen tërthore të fibrave, copën e punës le ta shtrëngojmë në mangjelë në mënyrë që fijet të shkojnë vertikalisht. Mbylle duart nuk duhet të jenë ndonjë objekt që mund për të na lënduar dorën.
 
Rasps dhe skedarë për planifikim
 
Me aksesorët për skedim dhe planifikim, sipërfaqja mund të jetë përpunimi i drurit pa ndonjë njohuri të veçantë. Në këtë aksesorët përfshijnë një rrëpirë dhe një skedar druri. Pjesa që po përpunohet duhet të fiksohet në lartësinë e bërrylit (figura 8). Ne e mbajmë dosjen me dorën e majtë për majën dhe me dorën e djathtë për dorezën dhe duke e shtypur atë në objektin që planifikohet, ne tërhiqemi mbrapa dhe mbrapa kështu që e gjithë gjatësia e skedarit të kalojë mbi sipërfaqen që do të lustrohetbën. Gjatë nivelimit të pjesëve të sipërfaqes dhe goditjeve të shkurtra me një dosje të çojnë te qëllimi. Zakonisht ato përfundojnë me një skedar skajet, hapjet e shpuara, rrumbullakimi, përfundimi dhe përpunimi prerje tërthore të fibrave. Dhe këtu ekziston mundësia që shkëputet një copë druri më e vogël ose më e madhe. Nëse përpunohet copa e kapur midis dy copave të ngjashme të drurit, zvogëlon sdhe mundësia e thyerjes së skajeve.
 
rregullimi i llakut për planifikim dhe mbushje
FOTO 8
 
Rrëshira e drurit dhe rruazat e vogla i bllokojnë shpejt dhëmbët skedarë, dhe kjo është e vështirë për t'u pastruar. Një mënyrë për të pastruar skedarët është përdorimi i një furçë teli. Megjithatë, një furçë teli dëmton dhëmbët e dosjes, dhe pastrimi nuk është ende XNUMX%. BoNjë mënyrë tjetër pastrimi është të njomni skedarin në ujë të nxehtë dhe më pas pastrohet me një furçë të zakonshme. Në këtë mënyrë largohemi edhe nela dhe rroje të materialeve plastike. Pas një pastrimi të tillë, skedari ne duhet të fshijmë dhe thajmë, përndryshe do të ndryshket. Nëse është depozituar nuk do ta përdorim për një kohë të gjatë, mund ta zvarritim me një shtresë të hollë vaji, të cilën do ta heqim përpara se ta ripërdorim duke depozituar disa mbetje.

Artikuj të lidhur