njohja e drurit

Njohuri për drurin

Druri është ndoshta, pranë gurit, materiali i parë nga i cili është bërë njeriu bëri vegla dhe aksesorë për vete. Ndihma e parë e njeriut primitiv nuk ishte nuk mund të jetë gjë tjetër veçse ndonjë klub, kunj, degë ose gjemb, gjurma e të cilit u zhduk në shekujt e kohës së kaluar.
 
Druri jo vetëm që kishte një avantazh ndaj të tjerëve në të kaluarën materialet, ende ka primatin si më i përdorurijashtë materialit. Megjithatë, si një mjet - sidomos pas dukurive masa plastike - është e shtypur, sepse moria e "drurit" mjete të tilla si dorezat e veglave, trupat e rrafshuesve etj. bëjnë sot nga plastika. Sot, druri përdoret kryesisht si material, duke filluar nga struktura e çatisë deri te skeleti mopjesë të aeroplanit, nga ballkonet tek figurat prej druri.
 
Njohuri për drurin
 
Në pamje të parë, duket shumë e lehtë të gjesh rrugën mes pemëveMateriale. Megjithatë, kjo nuk është kështu: për dallim, klasifikimi, përdorimi dhe përpunimi i drurit është i nevojshëm njohuri profesionale.
 
Kur punon nën drejtimin e tij, njeriu takohet me dru si me lëndën e sharruar, d.m.th. produkt gjysëm i gatshëm. Nëna të tillaato ishin: lata, trarë, dërrasa, dërrasa dhe rrasa. Të gjitha këto materiale ato mund të bëhen prej druri të butë ose të fortë. Diferenca ndërmjet këtyre materialeve si në fushën e përpunimit ashtu edhe në kohëzgjatjebarra është e madhe. Druri i butë njihet nga fibrat e tij më të mëdha, struktura në dukje e dobët dhe kompresueshmëri e lehtë. Pothuajse më druri i butë i përdorur është bredhi. Druri i bredhit është i lehtë dhe i mirë mund të formësohet. Në shtëpi dhe përreth shtëpisë, përdoret për të bërë: dyer, dritare, korniza etj. Të vjetrit thoshin se ne Druri i butë vazhdon gjatë gjithë jetës së tij, duke filluar nga djepi deri te arkivol.
 
Druri i fortë është më i plotë, më masiv dhe më i rëndë. Një kub një decimetër prej druri të ashpër ka një peshë prej 830 g, dhe të njëjtin vëllim prej druri te bute vetem 450 gr. Fijet e drurit janë të dendura shpërndahen dhe tregojnë vija të holla. Druri i fortë është më i vështirë për t'u ndarë dhe ka më pak copëza. Një shembull i mirë për shfaqjen e tipareve druri i fortë është një dorezë fshesë, doreza e veglave të ndryshme dhe parket. Pemët me gjethe si gjilpëra, me gjelbërim të përhershëm, janë të buta dhe nga gjetherënës, thupër, plepi, shelgu dhe bliri konsiderohen të buta.
 
Vetëm druri i thatë me më pak se 13% është i përshtatshëm për përpunim. lagështia. Druri përmban lagështi jo vetëm kur menjëherë pas prerja përpunohet (shpesh thuhet me shaka "në këtë pemë është kënduar së fundmi nga një zog i zi"), por edhe kur është në zhvillim e sipërkëlyshi kishte mundësinë të thithte lagështinë. Dihet se Druri është higroskopik, por uji i përthithur shpejt lirohet ngadalë prej tij avullohet. Druri i butë duhet të vjetërohet për të paktën dy vjet pas prerjes vjet, dhe katër të forta, në mënyrë që të thahen mjaftueshëm për përpunim. Natyrisht, ky është rasti kur tharja bëhet në kushte të lira, d.m.th. natyrshëm. Tani ka sisteme kompjuterike moderne dhe tharëse kondensimi që menaxhojnë procesin e tharjes së drurit dhe koha për dru të tharë cilësor është reduktuar shumë herë.
 
Kur uji avullon nga druri i lagësht - veçanërisht kur duke u tharë dhe lagur disa herë radhazi, druri deformohet ndjeshëmmiu, ai "funksionon". Kjo është e kuptueshme nëse e keni parasysh këtë lagështia e thithur nga pema mund të arrijë në 130% të lëndës së thatë pemë. Deformimi varet kryesisht nga vendiprerje tërthore të qëndrueshme të pemës, nga ku është prerë lëndë druri. Nëse kuptimi i deformimit nuk do të mbetej, për shkak të disa koncepteveo e paplotë, le të njihemi fillimisht me emrat e pjesëve që formoni strukturën e pemës, duke përdorur figurën 1.
 
strukturë druri
FOTO 1
 
Figura 2 tregon se si deformohen dërrasat dhe trarët prerë nga pjesë të veçanta të trupit. Karakteristika më e rëndësishme e drurit është: vëllimi i drurit të lagur zvogëlohet për shkak të tharjes. Duke punuar kjo është ajo që ju nevojitet kur bëni objekte nga elementë druri “përshtaten” mirë dhe i presim në një madhësi pak më të madhe në vend të më pak. (Një shembull i dukshëm: në një lug druri që zonja e shtëpisë derdh ujë që pema të fryhet dhe koria të bymehet ndaloi rrjedhjen e ujit. Dërrasa thith ujin dhe bymehet aq shumë që plasaritjet "mbyllen" dhe lug nuk rrjedh më).
 
deformimi i drurit
 
FOTO 2
 
Një tipar karakteristik i drurit është se është më rezistent ndaj në drejtim të fibrave, por është e lehtë të vidhoset, ndërsa është pingul me drejtimin fibrat thyhen lehtësisht. Rezistenca ndryshon shumë me varësinë nga dendësia dhe uniformiteti i shpërndarjes së fibrave. Fijet më të trasha ofrojnë rezistencë më të madhe, dhe në vendin e lirshmërisë dhe pabarazisërezistenca e fibrave të barabarta zvogëlohet.
 
Lënda e sharruar pritet për së gjati në drejtim të kokrrës, përveç kur trungu ishte shtrembëruar, granata. Vendi i rritjes së degëve ato janë të shënuara me nyje, dhe kthesat dhe kthesat e fibrave.
 
Nëse lënda e prerë është shumë më e gjerë se trashësia, deri në një trashësi prej 40 mm quhet dërrasë, dhe mbi atë trashësi turma. Nëse druri ka një prerje tërthore katrore, e rregullt poligonale ose drejtkëndore pastaj deri në përmasa 10x10 quhet shkop, dhe mbi ato dimensione janë trarët. Nëse prerja tërthore ka një formë më komplekse, siç është, për shembull, materiali i përgatiturkorniza për fotografi, atëherë quhet shkop i profilizuar.
 
Lënda që nuk është sharruar në anët ka të paktën një anën e papërpunuar dhe si e tillë nuk mund të kullotet hdisi pranë njëri-tjetrit. Megjithatë, ajo planifikohet pas gërvishtjes e lëmuar dhe ka sipërfaqe të lëmuara, pa të çara.
 
Në praktikë, rimeso, kompensatë dhe më e fundit: dërrasa panelesh dhe dërrasa me rimeso. shpesh spe-dërrasat janë quajtur gabimisht rimeso! Zakonisht rimeso bëhet nga qërimi i pemëve të mëdha, të cilat kthehen, pothuajse njësoj si kur kanavacja e mbështjellë është shpalosur. Rimeso sharrëse se marrë duke prerë dërrasë pas dërrase përgjatë pemës dhe rimeso të qëruara me thikë, duke i prerë pjatat me thikë në mënyrë tërthore gjatësia e pemës. Trashësia e pllakave varion midis 0,6-1,2 mm. Rimeso pa dëmtime, pa nyje, me teksturë të këndshme është një rimeso për mbulimin e "fytyrës", dhe më pak e bukur, mundësisht e dëmtuar dhe i vazhdueshëm, i ngjitur, është rimeso për anën e pasme. E jashtme, e dukshme ngapjesa e sipërme e shumicës së mobiljeve është e mbuluar me rimeso, ndërsa një lloj tjetër rimesoje përdoret, për shembull, për shpinën mobilje.
 
Pllakat e bredhit bëhen duke ngjitur disa gëzofë të thatëpjata nir njëra mbi tjetrën. Nëse drejtimet e ndërsjella janëkëna normale ose diagonale, forca dhe pesha për disa herë tejkalojnë forcën dhe peshën e një dërrase me të njëjtën trashësi. Trashësia pllaka sipas numrit të shtresave është: 3-5 mm për tre shtresa, 6-8 mm për pesë shtresa dhe 9-12 mm për gjashtë shtresa.
 
Rimeso dhe kompensatë janë bërë vetëm nga druri i fortë dhe për këtë arsye ato janë më të rënda se dërrasat me trashësi të ngjashme. Pesha e tyre rritet dhe për shkak të ngjitësit.
 
Pllakat e paneleve janë bërë nga pllaka prej druri të butë ngjitur midis dy dërrasave rimeso ose kompensatë, e cila rritet trashësia, fitohet një sipërfaqe e fortë dhe e bukur dhe pesha dhe forca ato janë pak më të mëdha se dërrasat prej druri të butë me të njëjtën trashësi. U në industrinë e mobiljeve, pllakat e paneleve kanë gjetur aplikim të gjerë.
 
Pllakat e veshura janë dërrasa prej druri (kompensatë, panele, pllaka chip, pllaka me fibra të forta etj.) të mbuluara me dërrasa plastike masat. Ata kanë njërën ose të dyja anët e lëmuara, me shkëlqim dhe opsionale pikturuar (imitim i dërrasës së drurit etj.). Megjithatë, ato nuk janë saktësisht të lira janë për shkak të forcës së tyre, pamjes dhe pastrimit të lehtë të sipërfaqes aplikim të gjerë.
 
Pllakat e fibrave të forta (dërrasat e fibrave) janë bërë nga fibrat e grimcuara të kërpit ose ashkla të drurit të butë të përziera me rrëshirë artificiale, e cila pas termike përpunimi shtypet nën presion të lartë në pllaka. Specifike pesha e tyre është e lartë dhe me dërrasa të forta mund të arrijë i 150% e peshës specifike të ujit. Këto pllaka shpesh quhen pllaka artificiale.
 
Dhe së fundi, ky grup pllakash përfshin gjithashtu pllaka të zbrazëta bërë nga një konstruksion grilë prej rrasa druri të butë, mbuluar me pjata. Meqenëse nuk mund të priten, nga këto pllaka bëhen vetëm disa elementë, të tillë si, për shembull, dyert.
 

Artikuj të lidhur