алатки за сликање и сликање

Алатки за сликање, сликање и работа со тапети

Алатките за сликање и сликање не се многу различни. Ако исчистете ги внимателно, може да се користат за двете намени.
 
четки за боја
Четки за бојадисување
 
Влакната или влакната на четката обично се нафиксиран на рачката со метален фитинг. Најдобри резултати се постигнуваат со четки од свински влакна, што може да биде светло за поцврсти четки или потемни за помек. Четки со вештачки влакна тие се многу поотпорни, но даваат помалку резултати. Патем, има огромен број различни видови четки: големи и долги, круг, овална или рамна - која било од нив со посебна намена. Голема правоаголна четка може да го направи тоакожите да бидат со различни димензии, но според работата што сакаме да ја направиме: помали, за нанесување мрсна или синтетички бои; медиум за вода боYikes; големи за боење со лимета и темпенкало. Четка со средна правоаголна форма големина (14 x 4 сантиметри) може да биде користете за обложување на првиот слој на која било површина, бидејќи омогујава подобро продирање на бојата во се порите и испакнатините.
 
Тркалезни четки се произведуваат во различнијасни големини, со дијаметар од приблва од дваесет и четириесет и пет илјадиметри. Обичните служат пред се за давање на последните „раце“ на веќе мазни и подготвени површини. Тие се подобри за синтетички и мрсни бои поцврсти четки (со светла коса), и за емајл и Iakove врз основа на нитроцелулоза се претпочитаат помеки четки (со тамном коса) бидејќи оставаат правиповеќе мерна трага.
 
Оние четки каде што окното се стеснува во правец на влакното се најпогодни за груби површини на дрво или метал, како во домашната столарија, ролетни, огради, листови кои треба да се лакираат или покријте со некое средство против 'рѓа. Тркалезни четки, така наречени затоа што тркалезни фитинзи, може да се користат за сите претходно споменати дела, со тоа кои се особено погодни за поголемите површини, бидејќи имаат најголеми окови димензии: од 30 x 45 до 45 x 60 mmметри.
 
Рамните четки се наменети за бојатоа рамни површини. Како и досега, се направени во различни ширини (макс оние широки од 4 до 8 сантиметри) и тврди или меки влакната. Главната предност на овие таки во текот на круг е да ги направат рамниповеќе рамномерно нанесена боја, па помалку вешти луѓе можат да постигнат добри резултатиТејт.
 
четки и ролери 
Четката за радијатори е рамна и има долга рачка (од 40 до 50 сантиметри). Посебен облик на фитинзи, која е свиткана под прав агол, овозможува боење и најнепристапнодолните делови на радијаторот, или други предметата е со таква форма што е обична тешко или невозможно директно со четкинасликајте ретко. Обично има потешко и пократка коса. За такви дела е можно користете и четка со свиткана рачкаcom, каде што влакната се наредени вака да формира валјак. Ние користиме е со вртење на рачката, како со коленото рачни дупчалки, а воедно и помечетка за рамо од врвот до дното на ребрата радијатор.
 
Четки за посебна употреба може биде од најразновидните форми, според на работата што треба да се заврши, бидејќи тие се користат за скицирање, за изведување разновидни шема, за уметничко сликарство и така натаму понатаму.
 
Материјалот за четката е дрво и коса. Поради тежината и големина обично се користи четка бр. 5. Истрошени четки за шофершајбната што веќе не може да се користи за сликање, може да се користи за миење боја и чистење садови. Прво сосема нова четка треба да се користи за сапунирање за малку да се истрошат врвовите на косата. Акога ја отстрануваме рачката, четката може да се користи дури и во затворен простор простор (зад радијатори, шпорети и сл.). Четката ќе биде потрајна ако пред употреба на деловите што доаѓаат во контакт со вода, или боја, натопете со ленено масло.
 
Кружните четки обично имаат тркалезни или квадратни рачки. Бидејќи целата должина на косата не е потребна за работа, се користи еден дел се завиткува и се врзува со конец, почнувајќи од лимениот ракав нагоре. Одврзаниот дел треба да има должина од 4-5 см. Ваквата четка е многу погодна за боење на рабовите на вратите, прозорците, аглите и аглите. (сл. 1, дел 1).
 
Мала четка (лајонер) може да биде рамна или тркалезна со подолга или пократка рачка. За работи „направи сам“, обично е погодна рамна мала четка со ширина од 2-10 cm (сл. 1, дел 3)
 
нанесување на четки
СЛИКА 1
 
Распространувачите (Vertreiber) се користат за изедначување на маслените облоги. Имаат пофини влакна и се погодни за израмнување на тврди и нерамни површини, но можат да се користат и за нанесување лакови (сл. 1, дел 2).
 
Широко се користи и четка направена од вештачки материјал. За мали работи за сликање, не вреди да се купи четка со влакна, затоа што можеме сами да направиме четка од вештачки материјал. Потребни материјали: парче густ вештачки сунѓер, лепак, ножици, жилет и рачка.
 
Неупотреблива четка со влакна не треба да се фрла, бидејќи можеме да ја искористиме рачката за да направиме нова четка. Треба надворисчеткајте ја остатокот од косата и ставете сунѓер во лимениот држач за коса. Ако го уништивме држачот за калај при отстранување на влакна, тогаш парче сунѓер и рачката треба да се завиткаат во дебела хартија или залепете го со лента од вештачки материјал. Потоа со жилет исечете го сунѓерчето до потребната должина. Како ова поголемите површини може да се обојат и со четка.
 
четки за бојадисување и малтерисување
 
Може да се користат и четки од вештачки материјал правење бобинки на ѕидот или мебелот. Треба да се исече парче тркалезно сунѓерче, залепете го на дрвената рачка (сечено од рачка за метла или направено од летва) и потоа можеме да почнеме да правиме бобинки. Ако немаме стара рачката на четката, парче летва ќе направи. Ви требаат ножици и исечете ја четката со жилет, направете отвор на горната страна, ставете ја рачката и лепак.
 
Четка направена од вештачки материјал е, можеби, посоодветна за правење завршни линии, од четка со влакна. Треба да се исече лента за сунѓер (одредете ја ширината по потреба) и залепете ја на тенка летва. Оваа четка ќе можеме да ја користиме со помош на линијар нацртајте парни линии.
 
Четките за поставата се користат за создавање на завршни линии од 0,5-3 cm и имаат долга рачка (Слика 2).
 
четки за цртање линии
СЛИКА 2
 
Можеме сами да направиме четка за цртање линии. За тоа ни треба пластично шише (за мед, дезодоранс и сл.) Во отворот на шишето треба да поставиме лента од сунѓер или филц исечена така што димензиите на пресекот да бидат 8 x 8 cm, а должината е 3 см. Две третини од должината на лентата треба да бидат во шишето, а околу 1/2 cm треба да излегува од шишето. Наполнетото шише со боја на зрно треба да се држи во хоризонтална положба и малку да се притисне, така што бојата постојано ќе излегува.
 
Четки и четки за чистење
 
Ние користиме четки во сите случаи кога е потребно темелно да се исчистималку површина. Некои употребитука директно, а ние можеме да одиме кај други закачете подолг дрвен столб. Челикне користиме четки првенствено за чистењечистење и отстранување на 'рѓа или кора од металnih површини, и четки направени од помеки влакнаХена за фино стружење или темелно перење ѕидови и столарија за домаќинство детергенти.
 
Ролки и тампони
 
Во современата технологија на боење губат важноста на конвенционалните материјали и алатки. Така наместо тоа се користат конвенционални четки за сликарско-сликарски четки ролери за модели. Ролерите се направени од гума и користат резервоари тие автоматски ја компензираат бојата нанесена на ѕидот.
 
За работа со ролери, особено за точни вертикални повлечење, потребно е одредено искуство, особено ако собата е висока, па повлекувањето треба да започне од високите скала во продолжена положба, сè до долниот крај позиција. Се препорачува да се започне со работа покрај >>лидер< (врата, агол и сл.) а потоа останатите вертикални работи имаат неговиот >>водач<<.
 
Добро измиениот валјак треба да се чува по завршувањето на работата во некој долгнавест сад, кој е исполнет со глицерин. За боење површини без шаблони, најдобро е да се користи т.н >>теди-валјак<< изработен од вештачки материјал со влакна. Овој ролери нема резервоар или помошен валјак за нанесување боја. Полнењето на ролерот ќе биде најлесно ако бојата се истури во еден стара, но целосно чиста лопата за ѓубре и натопете ја со тркалање. 
 
Ролерите можат успешно да се заменат четки кога сликате, а понекогаш и кога лакирање на големи рамни површини. Тоа најчесто се ѕидови, тавани, но и поголеми дрвени површини и други. Им се допаѓа лесен за ракување и може да се постигне добро резултати. Најдобрите се направени од овен (јагнешки) кожи. Ролки со долга рачкакои се користат за сликање со темпера и вар, со средна должина за боинејзините смели и темни бои, кец кратка коса за повторно положувањевеќе лакирани површини со цел да доби поубава глазура. Ролерите се најдобрипочесто прават во должина од околу 20 сантиметри. Заедно со ролерот прообезбедена е и специјална метална мрежа со кој го отстрануваме вишокот боја од валјакот. Се прават и гумени ролери, чија површина ешина врежана и користена за добивање на разни отпечатоци на зимолитви.
 
Тампоните се наменети за оние кои сакаат самите да ги бојадисаат ѕидовите. Тампон е направен од пластика или јастал правоаголна потпора, на којами беше фиксирано перниче од некој синтетичка пена, покриена со ткаенина од мохерНино. Тој е прикачен на штандот рачката. Бидејќи е рамна во форма, може да се користи тампон за боење само рамни површини, и тоа мазни или умерено груб. Користете тампон бои со кружни или прави линиитим, и се натопува со боја од соодветнататави за тркалање со валјак.
 
Може да се користат големи тампони наместо ваљаци за бојадисување ѕидови и таванот. Оние со средна големина кајтие се добри за помали површини. Бидејќи, потоа, и мали тампони кои се користат за лакирање на рамки, скари на прозорциПа, во принцип, тесни области. Јадењено со тампони има и специјални додатоци кои ја поедноставуваат работата, како кои се тркала - водилки кои го овозможуваат тоада сликам во прави линии, заштитници кои спречуваат прелевање бое, и така натаму.

 
 
 
валјак
Светилка за гас или бензин
 
Гасната светилка произведува широк и бр премногу топол пламен. Користи се во случаи кога треба да се отстранат поголеми површини на стара и распадната боја, како, на пример, со запуштено дрвонари. Кога бојата ќе ја загрееме со пламен омекнува и лесно се отстранува со обична шпатула или стругалка. Во исто време, мораме да внимаваме на тоа светилката не треба да биде постојано насочена едно исто место, но да го преместимесо лесни и континуирани движења, додека бојата ја отстрануваме со шпатула што е можно побрзо.
 
Лопати и стругалки
 
Шпатули (шпатули) се флексибилни и меки зашилени сечила од челик кои служат за израмнување на нерамнините на површинаташини пред бојадисување (дупки, пукнатини). Наједноставните Iopatic се во правоаголна и без рачка, таканаречен флип-флопсечила, долги околу 12 сантиметритара и широк од 2 до 12 сантиметри, за да можам да се доближам до Јопатика да се работи на површини за кои се тежнее се приближува. Тие се користат почесто, јасжолта, Iopatic со рачка што може, покрај нанесувањето кит, стругање на гипс, гипс, дрво и метал. За сликарски работи, најсоодветниот флексибилен, еластична шпатула широка 8-12 см.
 
Скреперите се исто така челични сечила, но многу потешко и позашилено, со цврстосо таа рачка кои се користат за лупење и стругање од стари наслаги боја, распаднати тапети, кора од секаков вид и уште еден. Еден посебен тип на стругалка, со триаголно метално тело итрим завршува, се користи за обработка на мали отвори или пукнатини.
 
Се произведуваат и други слични стругалкисо друга цел, но со друга формасо тела и сечила (правоаголнионие, овални, трапезоидни), кои служат за стружење на најразновидните зеленчуцижелезница.
 
шпатули, стругалки за кади 
Кофи, цедалки, контејнер за отстранување четки
 
За подготовка и складирање се користат кофи боја и ни требаат најмалку две. Сасvim се погодни и за оние направени од пластика, со рачка, за да можеме да ги обесиме на скалата кога сликаме високи ѕидовиве или тавани. Кога купувате боја во пакувања од 25 до 30 килограми, често самото пакувањенаместо тоа може да послужи фалсификувана боја кофи.
 
Кога сликаме со валјак, многу корисно ќе имаме плитки правоаголни кадиформа на стапало, во која рамномерно моќе нанесеме боја на валјакот. Чистачите се направени од погруб или пофин материјал од плетена месинг мрежа и полни требаат кога бојата бара полнењетрининг. Кога сакаме да добиеме совршено хомогена боја, можеме користете најлонски чорап што е одличен филтер.
 
Вклучен е садот за чување четкипотребни кога работата е прекината за некои повеќе или помалку подолг период. Во него, четките остануваат во висечка положба, потопени во вода или некому му одговараатвчерашниот растворувач, така што влакната не се деформирани и остануваат мекине. Може да послужи и за истата цел некој друг соодветен сад.
 
Четка за мокрење и сунѓер
 
Четката за мокрење е направена од растителни влакнаХена со одредена должина. Областа ги ималих и правоаголни и се претежно поголеми димензија. Ги користиме за миењед ѕидови за отстранување прашина, или само за мокрење, ако стружеме на влажни претходни слоеви на боја. Сунѓерите се користат за миење и чистење, и понекогаш да ги собереш остатоците свежи боја од која било површина. Природно Сунѓерите се најдобри, но вештачки пластични материјали, многу од нив се еколошкиповеќе номички.
 
Кит, шкурка и самолеплив лента
 
Кит се користи за пополнување на дупки, самокалај и нерамнини на површините кои сакаме да сликаме. При купувањето, треда посочиме на кој материјал ќе работиме (ѕид, дрво, железо) и да дали ќе го користиме китот во соба или во полето.
 
Шкурка може да биде со различна финостќе (градации), а служи за чистење површинска 'рѓа од метал, израмнетаотстранување на груби површини, измазнување одкит површини и други. Код Iaпретходните слоеви на лак се нанесуваат претходношкурка од најдоброто зрно. Претходно користиме самолеплива лентаги криеме деловите што не сакаме бојата капе за време на работата. Најпогодни е самолеплива лента од креп-хартија, бидејќи е полесно да се отстрани по завршувањето работа.
 
Апарат за боење со прскање
 
Постојат многу уреди што се користат за боење со прскање: од едноставнирачни пумпи, чија употреба вие не советуваме, но кои сепак од странасамо сликарите користат за брзо боење, до многу ефикасно, но како и скапи професионални апликациирата, составена од пиштоли на градикање и соодветни компресори за воздухот. Но, за скромен аматер работа вторите секако не сесоодветно. Помеѓу овие две крајности има голем избор на добри апарати карактеристики кои се прецизно наменети на оние кои работат сами. Шишиња со компримиран воздух (спреј-боčice) се многу лесни за употребапотреба. Во нив веќе има доволно боја разредена и силно компресирана со еден гас. Кога е активиран, тој реагиравентил со мал отвор, боја излегува под доволно висок притисок ситно да се разлее по површината. За добар исход од работата со овие шишиња, потребно е внимателно да се прочита упатствата дадени со нив. Најмногу се електричните пиштоли за прскањепоекономично. Со нив, системот за пумпањето се состои од мала лост, коленестото вратило, чие наизменично движење овозможува електрична струја. Тоа е точно доволен проток се произведува насекадеха да ја растера бојата од приложената резервоара. Овие пиштоли го прават тоа едноставносо приклучување на струја мрежа во куќата. Сепак, притисокот што добива на овој начин е релативно огрнихен, а важно е дека претходниот добро оценува боја. Во поновиот пработи, сепак, залак е веќе постигнатпонапреден млаз, и со можност за подеод опсегот на млазници, тие даваат одлични резултати, дури и кога ги користитеневешти раце на аматери. НапишиИма многу воздушни компресорипоинтегрирани и поефикасни. Освен професијатанални компресори, ги има многу помали и поевтини, без резервоар за компресиран воздух. Се работи за апавојни кои можат да произведат сондиректен млаз воздух покажува на соодветниот пиштол за прскање. Компресори од овој тип можат да бидат со автономен фанкционизација, т.е. со вграден малим, па дури и без него. У во овој втор случај, уредот е предсе гледа дека се поврзува со струја вежба.
 
електричен пиштол за боја
 
Пиштолот со шприц многу ретко се користи на принципот „направи сам“. сам“, бидејќи уредот е прилично скап и бара одредена стручност. Нитро-лакови може да се добијат и во форма аеросолни спрејови во шишиња од 16 dkg. На сличен начин се веќе спакувани и сребрени бои за шпорети, акрилни лакови и метални заштитни лакови. Постојат за боење со спреј неколку едноставни, но многу важни правила. Шишиња пред употребата треба да се чува на температура од 18-20°C и претходно добро протресете пред употреба. На овој начин ќе течниме хомогенизирајте и прскајте ќе биде подобро. При прскање растојанието помеѓу отворот за прскање и површината на предметот треба да биде 25-30 см. Вертикалните површини треба да бидат ако е можно, прскајте така што шишето ќе се движи хоризонтално паралелно со површината на објектот, бидејќи дебелината ќеразмаската треба да биде само униформа во овој случај. На почетокот При прскање секогаш излегува поголема количина течност и таа е премногурачно земете подебела хартија и почнете да ја прскате потоа продолжете со прскање на саканата површина да слика. Облогата нанесена во движење на лак нема да биде рамнаодмерено ќе биде подебел во средината и потенок на краевите (сл. 3).
 
сликање со спреј
СЛИКА 3
 
Шишето не смее да се навалува премногу дури и кога насликајте хоризонтални површини, особено не кога веќе сте едвај има боја во шишето. Насоката на прскање треба да биде конзистентна одржување и изведување на операцијата со брзи движења напред и назад, нанесувајќи многу тенок слој на површината и во куќиштето вкупната потребна дебелина на облогата треба да се нанесе во повеќе слоеви. Времето на сушење помеѓу два слоја треба да биде минимално 5 минути. Обично има повеќе во навидум празни шишиња течност што ќе можеме да ја користиме ако го превртиме шишето за 180° околу надолжната оска. По вртењето на шишето, треба повторно прилагодете го атомизерот (и свртете ја главата). Ако е веќе малку боја во шишето, исклучително е важно бојата промуќка, бидејќи (од наталожената боја) тонот на површината ќе биде различен.
 
Шишињата обично содржат 16 dkg нитро боја, што е доволно за боење околу 2,5 м2 површина. За целосно сушење одпотребни се 12 часа. По употреба, распрскувачот треба добро исчистете го со вртење на шишето во атомизерот бидете долу и во исто време притиснете ја целата глава за прскање додека во гредата се забележува боја. Во овој случај, крајот на линијата за снабдување цевката е над нивото на течноста, а чистењето се врши со користење гас. Внимавајте да не користите премногу гас за чистење, т.е. ако забележиме дека излегува само гас, треба да престанеме да го користимесо притискање на главата за прскање. Околината на распрскувачот треба исчистете со памук натопена во разредувач.
 
Ако топката во шишето не реагира на удари, т.е. не жубори бојата се згуснува во шишето. Оваа боја, т.е. не ви треба шише купи!
 
Празните шишиња (и секако наполнетите) се отровни, запаливи и експлозивни и не смеат да се отвораат или фрлаат оган!
 
Скелињата се користат и за сликање и сликарски работи која треба да биде висока околу 1 m. Треба да се внимава со дрвени скелиња дека, особено ако се стават еден врз друг (продолжен), да биде цврсто поставен. Се препорачува за оние кои ретко користат двојни скали е да се опреми скалата со такви додатоци, кои обезбедуваат поудобна и побезбедна работа.
 
Често се користат и обични скали, особено за работа во станот и за други домашни работи. Работејќи на оваа скала е многу непријатно и заморно, а често и опасно, и затоа се препорачува да се создадат дополнителни безбедносни мерки за овие скали елементи. При чистење на прозорци, кит, треба проверете дали краевите на скалата не го скршат прозорецот. Пред е најдоброventiva за ова да ги закачите летвите на краевите на скалата подолг од ширината на прозорецот.
 
Алатка за работа на тапети
 
Под тапацирот, извинетесе движат обични ѕидни облоги тапет, промена на ткаенина на надвижење (со промена на пружините, каичушки и панделки) и, иако само делумно, покривање на подовите со тепих. Во пипотенка е работата која бара минимална алатка, но голема вештина и многу топлинамојата. Како и да е, ако сме малку поумешно и попрецизно, можеме и ние да има успех на тие работни места.
 
За тапет на ѕидови ви треба: триаголна стругалка за поправка на рабовите; една шпатула (шпатула) со дрвена рачка и една облога за врв на мистрија за китнадворешни ѕидови со длабоки дупки и пукнатини; пар големи ножици за сечење позадина, една многу остра нож за сечење краеви и делови кои штрчат на рабовите на ѕидот и таванот и во рамките на вратите и прозорците; еден валјак за притискање на споеви, левонир со одредена должина, по можност од метал, како водич за нож; еден рамна четка за дури и предмачкање со лепак или хартија или ѕидови; една голема четка за мокрење ѕидови; една четка за чистење за што подобро притискање на тапетите на ѕидовите; еден водоводен боб за контрола на вертикалноста врски.
 
Добро е што имаме малку работа, додекадоброволно долга површина. Во продавницатаможе да се најдат соби, по пристапни цени цени, маси на преклоп со со ногарки за тапацири, кои се расплетуваатимаат димензии од околу 2m x 0, 5 м. Свиткани ме окупираатнула простор. Постојат дури и комплетени кои ги содржат сите додатоци и алатки за инсталација на тапети.
 
Zи леснотија на работа се користи уредот што доаѓа од Германија: тоа е еден вид широки клешти со еластична рачкакама (јазици) кои овозможуваат да го држите горниот крај со едната рака тапет и со право, бесплатно, да убава позадина за ѕидот.
 
Нож „Стенли“ (според на името на производителот кој прв го направил ставени на пазарот). Едноставно е алатка, со поголем број дополнителни прибрчкање. Има метална рачка со стегање за подобро држење во рака, и кратко сечило, долго неколку сантиметриko, кој завршува со шилец. Тоа е сечило наострен само на долгата страна, паралелно со рачката. Овој нож служи за многу намени: кога треба да исечете фурнир или тенка иверица, картон, кожа, вештачка кожа, пергамент, тепих и итисон за подови. Бидејќи, меѓутим, секогаш крајниот дел од сечилото најопштосо други зборови, треба често да се менува. Од страна наима серии од овие сечила со различни формиа може да се користи и за фина масаларија и моделирање.

Поврзани написи