Универзални машини

Универзални машини

 Толку фази на работа може да се направат истовремено на комбинирана машина, изведувајќи различни технолошки операции. Машините можат да работат комбинирајќи ги функциите на плочка, дупчалка, машина за пила и глодање или пила за ленти, ремен, кружна пила, машина за глодање и дупчалка.

Комбинираната машина DH-21 ги има следните технички карактеристики:

 • Максимална ширина на планирање 285 mm
 • Дијаметар на дупчење 30 mm
 • Длабочина на дупчење 130 mm
 • Дијаметар на кружна пила 250 mm
 • Максимална ширина на глодање 80 mm
 • Длабочина на глодање до 30 mm
 • Брзина на патување 9 и 14 m/min
 • Дијаметарот на ротационата глава со ножеви за планер е 120 mm
 • Број на вртежи на главата со ножеви 2200 вртежи во минута
 • Моќност на електричен мотор 6 kW

20190928 083320

Слика 1: Универзална машина на ОН

Лесната комбинирана машина KS-2 се состои од обична глава со ножеви за планирање, со ширина на планирање од 200 mm, кружна пила (кружна) која може да сече штици и палки со дебелина до 0 mm и пила за ленти со дијаметар од тркалата преку кои сечилото минува бенд пили - 350 mm. Моќноста на електромоторот на овој струг е 1,6 kW.

Посебно внимание доби машината на ОН (сл. 1). Има потпора која може да се ротира под сите агли и електричен мотор на чија осовина може да се фиксираат сите алати за сечење (кружна пила, разни глодали, брусни плочи и сл.) и со нив, сечење, планирање, глодање, може да се изведе дупчење, сечење пердуви и жлебови, гулапчиња и сл., вкупно 30 различни операции (сл. 2).

20190928 083922 1

Слика 2: Видови машинска обработка на ОН

Машината на ОН ги има следните технички карактеристики:

 • Максималната дебелина на материјалот што треба да се сече е 100 mm
 • Најголемата ширина на таблата е 500 mm
 • Најголемиот дијаметар на кружната пила е 400 mm
 • Аголот на ротација на електричниот мотор околу хоризонталната оска е 360o
 • Агол на вртење од 360 степениo
 • Најголем кревач - удар на ротационата конзола 450 mm
 • Поддржувачки удар 700 mm
 • Моќност на електричен мотор 3,2 kW
 • Бројот на вртежи на електричниот мотор во минута е 3000
 • Тежината на стругот е 350 кг

Поврзани написи