длето

Работа со длето, дупчење, планирање

Работа со длето

 
Совладувањето дома е невозможно без работа со длето да се изврши целосно. Спој на делови за мебел одмоќта на слотови и приклучоци, инсталирање брави, прилагодување на шарките на вратата е невозможно да се изведе без употреба на длето.
 
За просечни операции на разни видови длета потребно е има околу три или четири. Длета со покомплицирани профили (косо, во облик на полумесечина и сл.), користени од скулптори и столари за изработка на стилски мебел.
 
Сечилото на длето е направено од челик, а рачката е од челик е удрен на него - од дрво. Најважниот дел од длето е сечилото, кое обично е под агол од 25° (Слика 1, дел 1).
 
Најкористените длета се:
 
рамно длето со правоаголен пресек,
 
рамно длето со закосени рабови,
 
издлабено столарско длето и
 
долго длето за отвори.
 
Рачката на длето мора да се испорача од врвот со метален прстен кој вклучува малку стеснет горен дел рачки за да не се скрши рачката при удар со дрвен чеканцвета.
 
Сечилото на длето е исправено (се наоѓа само во шупливото длето конвексен) и треба да се држи во рамнината на сечењето. Закосениот дел длето треба да биде свртено кон делот од дрвото што се сече, исфрла (сл. 1, дел 2-5).
 
работа со длето
СЛИКА 1
 
Кога работите со длето, обрнете внимание на насоката на зрното од дрво, бидејќи со посилен удар дрвото може да пукне во правец на дрвотоХена. (сл. 1, дел 6,7).
 
Кога сакаме да длетаме вдлабнатина за приклучокот, прво треба да го пресечеме делот што е нормален на правецот на влакното и само потоа делот што е паралелен со влакното (сл. 1, дел 2, 2/а, 3, З/а). Прво мора да го поставиме материјалот на цврста површина основата за да избегнете вибрации за време на работата, затегнете ја колку што е можно повеќе што е можно поблиску до делот што се сече, барем за време на работата материјал и движење. Длето треба да се држи цврсто додека работи, бр за металниот дел, но за рачката, фаќајќи го со прстите.
 
Плоштадите може да се исечат со долго тесно длето подлабоки дупки за приклучокот. Ако приклучокот треба да помине низ материјалот тогаш е подобро да се отвори дупката од двете страни наизменично. Тогаш длабочината на сечењето ќе биде помала од двете страни.
 
Полукружното длето се користи за сечење кружни отвори и за отстранување на острите рабови на дрвото.
 
Делот од длето спроти сечилото е зашилен и во форма на квадрат, а служи за „имплантација“ во рачката. Најчесто место Точката на длето е заострениот дел под рачката. Кога на тоа место длето се кине, станува неупотребливо за понатамошна работа. Ако Ако рачката на длето не успее, може лесно да се замени. Ако ако сечилото е оштетено, може повторно да се изостризаштити
 
Рачката е прилагодена на таков начин што длето прво се притиска во рачката со зашилениот крај, потоа фатете ја рачката и држете ја е во воздух, удри го со чекан неколку патипапочен дел од рачката.
 

Дупчење

Треба да знаете како да дупчите! На прв поглед, дупчењето изгледа како најдобропоедноставна операција во обработката на дрво, но во пракса тоа е само ако ја имате вистинската алатка. Најпотребно алатката за дупчење дупки за завртки и клинци е вежба со игла. За да дупчите поголеми дупки, потребна ви е дупчалка, бидејќи работите со бараат поголеми дупчалки со игла или дупчалки со вртење одредена практика (слика 2).
 
дупчење
СЛИКА 2
 
Бидејќи не можеме да ги имаме сите во нашата мала работилница алатка, најдобро е ако обезбедиме една позната рачна дупчалка под името „американски“. Оваа вежба може да ги направи и двете и со спирални и со помали дупчалки. За крцкање поради менувачот, не треба многу напор, така што дури и неупатените можат да се справат со тоа. Ајде да го поставиме потпорна плоча под материјалот што го дупчиме, без разлика дали дупчењето се врши рачно или со друга дупчалка (рачуда речеме дека дупчалката на крајот ќе помине низ материјалот) и сè зацврсто фатете го еден за да не го фати бургијата материјалот и почна да го врти.
 
Секогаш избирајте помал број вртежи за дупчење дрво. Ако работиме со електрична дупчалка и во најмал број на вртежи, дупчењето треба да се прекинува на секои 15-20 секунди. При со брзо дупчење, дрвото може да се загрее толку многу што се менува боја, па дури и се запали. Остар звук, фин чад ленти или мирис на запалена шума предупредува на тоа. Периодично отстранување на битот од материјалот кога дупчењето не само што се лади вежбата веќе помага да се извлече чипот од дупката. ЗаглавиеМал чип во дупката значително ја намалува ефикасноста дупчење.
 
Пред да започнете со дупчење, местото што треба да се дупчи треба да биде малку вовлечено со шајка или дупчење. Ова е особено неопходно за почетнициох Оваа почетна вовлекување - во професионална смисла, „кирнер“ - помага при отстранување на дупчалката при нејзините први вртежи. Да обрнеме внимание дека врвот на дупчалката не е едностран закосена, бидејќи во тој случај по дупчење ќе се добие поголема отворање од очекуваното.
 
Сечење и поголема кружна плочка од потенок материјал се нарекува дупчење, иако тоа е сосема поинаков вид на работа. Како алатка служи нож со прилагодливи дупки. За „дупчење“ со ова со алатот, потребно е претходно да се издупчи мала дупка во центарот на исечокот  дупка и ставете ја точката на ножот таму. Прилагодете го ножот по потреба растојание според дијаметарот на дупката што сакаме да ја издупиме. САД го вртиме сечилото неколку пати и почнува да се движи  како игла на грамофонска плоча, но секогаш на исто растојание од центарот, сечење на плочата (слика 3).
 
сечење кружна плочка
 
СЛИКА 3
 
Ако дрвото мора да се пробие за време на дупчењето, треба да се направи дупчење започнете со лицето на материјалот. Отворот од таа страна останува убав, дури и со остри рабови додека од другата страна дупчалка го кине материјалот при удар. Ако пробиеме дупка за завртка со вдлабнатина или леќеста глава потоа дупчалкатреба да го издлабиме горниот дел од дупката за главата на завртката. Ако немаме специјална вежба за тоа, ќе направиме подебела дупчалка, чиј врв претходно го сомелевме до поголем агол. Операцијата на дупчење треба да се направи внимателно за да не оди премногу длабококој навлезе во материјалот.
 
Ако дупката не помине низ материјалот, тогаш вежбата е претходно дупченано мора да го означиме местото каде што сакаме да навлезе материјал (на пр. молив во боја, лак за нокти, итн.). Тоа е точно нема да мора постојано да ја вадиме дупчалката и да ја мериме длабочината на дупката (Слика 4).
 
означување на дупчалката
СЛИКА 4
 

Планирање

За да избегнете планирање, единствената можност е да купуваме веќе планиран материјал. Бидејќи таков материјал не може секогаш да се добие, и честопати треба да ги обработиме рабовите, најдобро е тоа што имаме и ренде во домашната работилница. Ни требаат три ренде: еден за груба обработка (голем ренде), еден за фина обработка и едно ренде за жлебови. Од овие три можеме изоставете го големото ренде, бидејќи ретко ќе се најдеме во ситуација за обработка на големи, груби површини. И кога треба работиме, можеме да користиме ренде за фина обработка. Се разбира, работата ќе трае подолго.
 
Срцето на рендето е добро наострен нож (сл. 5) со расо сечилото. Аголот на сечилото е 25°. Ножот мора да се користи за време на работата заштита од удирање метален предмет, на пр. заборавен нокт или неговото стебло може да го оштети сечилото и да го направи бескориснопотребни. (Ако планирањето му го довериме на мајсторот, а ако на наше поради невнимание, некој скриен клинец или дел од хардверот е оставен во маматеријал, за секое такво парче цената мора да се надомести пила или нож за планер).
 
рамнински изглед
 
СЛИКА 5
 
Сечилото на рендето треба да се изостри колку што е можно поголемо камен за мелење за да не се издлаби сечилото, т.е. да видливи не ја прифаќа заобленоста на каменот. Можеме да направиме острење да се користи помошен алат, направен од табла под агол од 25°, на кој можеме да го држиме ножот за планер при острење, бидејќи искусен занаетчија тешко може да го одреди од око агол од 25°.
 
Откако ќе го изострите ножот на тркалезен камен, рабовите на сечилото мора да се израмнат на рамен камен. Не треба да заборавиме дека задачата на рендето е да ја даде површината исправете ги штиците што е можно поубаво, а тоа може да го направи само подот под услов сечилото да е идеално рамно. Рамен камен за мелење може да се набават од продавници за железарија. Острење нож на влажно треба да се изведе рамен камен со влечење на сечилото (како кај од обичен нож) на каменот со кружни движења. Остри рабови ножевите потоа треба да се отстранат со мелење за да не бидат во материјалот остави остри траги при планирањето. Кој е почетник бр треба да се срами да го „украде“ ова знаење од некој мајстор.
 
Ножот на планерот се фиксира со дрвен клин во отворот на планеротдете. Кога се прилагодувате, држете го ножот и клин со левиот палец раце. Со мали удари на чеканот, кој го држиме во десната рака, наајде да го поместиме ножот. Ова треба да се направи вешто додека го држите рендето во воздухот со дланката и другите прсти од левата рака.
 
Ножот треба само малку да се откачи од долниот дел на рендето и од сечилото мора да биде на исто ниво со долната страна на планерот. Најдобро е да при вметнување, ножот воопшто не штрчи од долниот дел на рендето дека дотерувањето на ножот се врши со мали удари на чеканот потоа фиксирање на дрвениот клин. Ако ножот се откачи премногу, не забрзува работи затоа што многу лесно го зафаќа материјалот премногу длабоко. Полесно е ножот повеќе помага да се заглави отколку да го извлече назад. Важно е да го допрете ножот на страната на сечилото за да го земете точниот позиција. Оваа операција повторно се изведува во држачот „воздух“. во исто време, рендето во левата рака (слика 6).
 
подесување на ножот за планер
СЛИКА 6
 
Кога сакаме да извадиме нож, потребни се неколку Се разбира, неколку пати удри со чекан задниот дел од телото на планерот кога ќе се подигне.
 
Важен дел од рендето е влошката (рѓосувачот), кој се користи за ножот е фиксиран со завртка. Задачата на влошката е да го крши насобраниот ѓубриња пред ножот, во спротивно би се отворил за ѓубриња брзо се задави.
 
Операцијата на планирање се одвива по следниот редослед: со десната рака фатете го задниот крај на рендето така што палецот лежи налево, а другите прсти заедно десно до колче; фатете со левата ракамо ренде за врвот - предниот крај на рачката, а ние го контролираме рендетокн. Десната рака дава доволно притисок за работа. Ние стругаме поместувајќи го ренде рамномерно напред-назад во големи потезино, без премногу притискање на рендето. При повлекување наназад, малку свиткајте го рендето до работ, со што ќе го зачувате ножот.
 
Секогаш треба да планирате по правецот на дрвените влакна, бидејќи ни најдоброто вметнување не може да спаси даска или летва од финтатаако планирањето се врши обратно. Нема потреба од жалење напор правилно да се прилагоди таблата. Доколку се смени правецот влакна, секогаш мораме да го ставаме рендето во правец на влакното, затоа секогаш ќе планираме во една насока и во друга насока надолу по влакната (слика 7).
 
Најтешко е планирањето на површината на напречниот пресек, бидејќи ножот треба да ги пресече влакната попречно и затоа ги крши, се дели. Ова е случај со краевите на штиците. Во такви случаи треба да се испланира од надворешните рабови кон средината. Ова не е особено лесна работа бидејќи рендето ги грчи рацете (слика 7, средина).
 
планирање
 
СЛИКА 7
 
За израмнување на планираните површини се користи ренде за чистење. Тоа е правоаголна челична плоча со остар раб, која држејќи го со двете раце, повлечете го преку планираната површина и на овој начин ја чисти преостанатата нерамномерност.
 
Планирањето бара работното парче да биде цврсто обработено стеги и цврсто да трчаат во насока на планирање, бидејќи кога при обработката има силен непредвидлив. Значи, да ја поставиме темата на работната маса доколку немаме столарска клупа и ја закачуваме рачно прицврстете го на завртката. Не смееме да седиме на масани треба полирана маса со тенки ногарки, но треба ајде да се одлучиме за потешка, покриена кујнска маса. Ајде да се потпреме на масата на ѕидот или, уште подобро, до таблата што се обработува. Сепак, во овој случај постои опасност да ни се скрши палецот на левата рака поради инерција се заглавува помеѓу ѕидот и врвот.
 
Практично решение: да го поставиме помеѓу работната маса и гради колиба покриена со дебела ткаенина до рабовите на масата и копитата не се судираат без лесно да удрат во ѕидот. Работа сега го прицврстуваме парчето со стеги на масата покриена со ќебекн. Помеѓу рабовите на штекерот и ѕидот можеме да ставиме и потенок парче табла (слика 7, дното).
 
Ако го планираме пресекот на влакната, работното парче ајде да го стегнеме во мангели, така што влакната одат вертикално. Затвори рацете не смеат да бидат никаков предмет што би можел да ни ја повреди раката.
 
Раски и датотеки за планирање
 
Со додатоците за поднесување и планирање, површината може да биде преработка на дрво без посебно знаење. Во овој додатоците вклучуваат рапа и дрвена турпија. Делот што се обработува треба да се фиксира на висина на лактот (слика 8). Ја држиме датотеката со левата рака за врвот, а со десната рака за рачката и притискајќи ја на објектот што се планира вака се повлекуваме напред-назад дека целата должина на турпијата поминува над површината што треба да се полираправи. При израмнување на делови од површината и кратки потези со досие водат до целта. Тие обично се завршуваат со датотека рабови, дупчени отвори, заокружување, доработка и обработка пресек на влакна. И тука постои можност дека се откинува помало или поголемо парче дрво. Доколку се обработи парче фатено помеѓу две слични парчиња дрво, ја намалува си можност за кршење на рабовите.
 
подесување на летва за планирање и поднесување
СЛИКА 8
 
Дрвената смола и малите струготини брзо ги затнуваат забите датотеки, а тоа е тешко да се исчисти. Еден начин за чистење датотеки е употребата на жица четка. Сепак, жица четка ги оштетува забите на турпијата, а чистењето сè уште не е XNUMX%. БоДруг метод за чистење е да ја натопите датотеката во топла вода и потоа се чисти со обична четка. На овој начин и ние сме отстранетила и струготини од пластични материјали. По ваквото чистење, подмачкајте мора да избришеме и да се исуши, инаку ќе рѓосува. Доколку е поднесена нема да го користи долго време, можеме да го влечеме со тенок слој масло, кој ќе го отстраниме пред повторна употреба со поднесување на некое отпадно парче.

Поврзани написи