свиткување на цевката

Виткање на шипки и цевки и сечење со секач

Свиткување на шипки и цевки

 
Рамните материјали, со дебелина до 5 mm, може да се ладат добро свиткајте ги кога претходно ќе се стегнат во мангели. Свиткување може да се направи под мал, така да се каже, остар агол. При свиткување подебели материјали на точката на свиткување се јавува пукање или дробење на материјалот.
 
Свитливоста зависи од самиот материјал. Челикот е потежок се наведнува, додека мекиот алуминиум може да се свитка со рака. Ако сакаме да го избегнеме кршењето што се јавува при свиткување или при нивелирање потребно е претходно материјалот омекнуваме. На пример, кога правите жичана ограда, користетезакачена е мека жица. Полутврда жица е комерцијално достапна кои треба да се омекнат пред употреба. Претходно макари ставете ги жиците на слој јаглен и повторно покријте ги одозгора со ќумур и потоа запалете го ќумурот. По согорувањето и ладењето на јагленот, серпентина од жица станува еластична и половинапогоден за плетење.
 
Ако сакаме да свиткаме некој материјал во права линија агол, потребно е добро да се затегне во мангелите помеѓу аголната челична влошка и потоа со браварски чековиќе се наведнам. Свиткување, исто така, може да се направи со користење на некои средства кој не е наменет за виткање. Во овој случај нема зачукајте го материјалот што го наменивме за виткање отколку овој помошен објект. Прво удривме неколку пати над местото на преклопниот раб така што парчето. „отиде“ на утврдена насока и лак, а потоа го удираме крајот на објектот што е далеку од работ на додавањето, а тоа го правиме со помала сила виткање. Аголната челична влошка помага при свиткување, au во исто време го штити менгеле.
 
Пред свиткување на материјалот во форма на букви L, U или Z одтреба претходно внимателно да размислиме за низата виткање. Тие можат да се свиткаат во мангели и парчиња кои ни изгледаат нефлексибилни, треба да ги имаме на ум принцип: „Мисли повеќе за да бидеш помалку лут“.
 
Не е на место да го означите со пареа при виткање местото на преклопниот раб (особено на лим). На тој начин можеме со очи да следиме дали се наведнуваме на саканото место, а од друга страна самото испарување ни помага да се свиткаме.
 
Посебен случај на свиткување е формирање на цевка во форма пристаниште. При свиткување на цевки со тенки ѕидови, во унопоради прекумерниот лак на свиткување, ѕидовите се згмечени, и натаму со надворешниот лак, ѕидовите пукаат или израмнуваат цевки.
 
Ако дијаметарот на надворешниот ѕид на цевката е помал од двојно од внатрешниот дијаметар на цевката, може да се направи виткање »puсо „цевката“. Материјалот што се користи за полнење на цевката е фин чист песок. Затворете го бунарот на едниот крај на цевката и затворете го на другиот крајпополнете ја цевката со песок и потоа затворете го и овој крај со долг дрвен приклучок. Песокот спречува вовлекување на цевките на местото на свиткување (при израмнување на обемот на делот на цевката останува иста, но површината на напречниот пресек се намалува). Ако цевката исполнет со песок, не го дозволува ова стеснување, бидејќи цевката нема можност да се „сврти“ во друга насока.
 
Друг материјал за полнење на цевката е челична спирала (Слика 1). Тоа значи само долга пролет -спирала, која се вклопува во цевката. Употребата на спирала е оправдана само ако свиткаме голем број цевки со ист дијаметар. Предпотребно е, не на одмет, пружината да се премачка со масло бидејќи е поинаку нема лесно да го извлечеме од свитканата цевка. Ние нема да ја повлечеме пролетта, треба да се извлече со вртење во спротивна насока на конецот. У виткањето може да ни помогне и ако го поставиме виткањето загрејте ги цевките, а во таква состојба ги свиткуваме со лостови на краевите на цевката.
 
челична спирала
СЛИКА 1
 
Конечно, еден совет! За свиткување на цевки со надворешен дијаметарпрекарите поголеми од 15 mm треба да побараат помош од квалификувано лице лица.

 

Отсекување со секач

 
Алатите за сечење се рамен секач и чекан. Тоа е многу важно поддржете го металното парче подготвено за сечење, на своето место сече, за да не се движи и витка за време на работата. Местото за сечење треба да биде длабоко на пареа, а потоа и секачот држете се нормално на површината на листот. На почетокот настапуваме послабо дува на секачот, а потоа посилни удари кои го сечат металот. Ако материјалот е поширок од секачот, почнуваме да сечеме со двете завршува наизменично одејќи кон средината. Ако сечеме метал шипки, ајде прво да го означиме местото на сечењето на шипката, тоа е она што ќе го направиме е да се сече со вртење, а после тоа сечеме.
 
Лимот затегнат во менгеме се сече така што линијата се вкрстуватреба да биде 1-2 мм над менгел вилицата и паралелно со на нив. Сечењето го започнуваме од едниот крај, така што ножот за сечење минува хоризонтално по линијата за сечење. Тоапри работа, секачот треба да се држи под остар агол кон лим (слика 2).
 
отсекување со секачСЛИКА 2
 
Доколку е потребно да се исече поголема кружна плоча на листот, претходно ставете го чаршафот на рамна површина и со точки линии, сечеме со секач во круг на линијата за сечење. После тоа, го ставаме листот на мат, така што линијата за сечење е исправена да биде сантиметар или два над масата и до подметнувачот, но никако на подлогата. Сега веќе можеме да го погодиме зашилениот дел чекан за да ја откине кружната плоча, вртејќи ја повремено лист и удирање со чекан секогаш до машината за перење (слика 3).
 
сечење кружна плоча
СЛИКА 3

Поврзани написи