радни сто

Работен простор и бироа

Место за работа
 
Како да соберете алатка
 
Тоа е од големо значење практично и добро складирање на опрема и алати, кои ни овозможува брзо наоѓање делот што го бараме, па и тоа вратете го на место по употреба. Освен тоа, толку лесно ќе го видиме делот што недостасува, ако го имаме заборавив некаде, позајмив на пријател, или евентуално изгубени. Со цел да се спречи рѓосување, секогаш треба да се избегнуваајде да ја чуваме алатката на отворено, дури и ако е во плакари, или во влажни простории. Најпрактично решението е да се направи или стекне кабинет со соодветни димензии за држење не само алатки, туку и за секој мал материјал, како што се ноктите, завртки, лепак, дихтунзи. Ние ќе алатка место со одење на внатрешниот страни на кабинетот, прикачете разни соодветни штипки, куки, панделки со дупки и други држачи. Кога откако ќе ја подредиме алатката, ќе направиме заговор молив профили на поединечни алатки да би избегнале да ставиме еден место на друг, или дека не ни одговара рачно да ја средиме целата серија. Опрема со мали димензии, како на пр се шила, засеци, чешми, дупчалки, ќе го чуваме во обележувачи ако е можноним, цврст метал или дрво кутии. Достапна е и одредена опрема до купувањето веќе спакувано во одговорни кутии (серија фиксни клучевичева, дупчалка за лакт со набивањадодатоци). Во тој случајние сме подготвени само да ги обележиме кутиите и складирајте во шкаф.
 
Во случај да имаме еден постојано место за работа, алатки што можеме висат на ѕидот со помош на поголеми, перфорирани пластични листови, во кои притискаmo соодветни куки, стеги, штипкинови и други приврзаници. Сепак, дури и тогаш еден или два кабинети за складирање може да се направи пофин материјал од корасте
 
работна маса (пулт)
 
Многу работи се вршат на лицето места (поставување влошки, приклучоква во ѕидови, работа на електрични или водоводна инсталација), па напочесто не е наведена потребата од некого рамна површина за работа или за работана масата. Во многу други случаисо чаеви, сепак, (нечија корекција на електрични апарати, фиоки, конструкцијација на мебел или негови делови, машински поправки, мал лимарскијање или ковач) е неопходно некоја рамна површина за работа, ако не i вистинско биро.
 
За оние кои немаат поголем пробура и не прави многу, најдобро и најевтиното решение е да се добие ашту, дрвена табла што ќе ја опреми некој систем за напуштање и слпоставување на масата во дневната соба, кујна или на друго место. Сепак, работната површина може да биде со поголеми димензии (метар и пол со метар или повеќе) можете лесно место по употреба на некого соодветно место, зад плакарот или е потпрете се на ѕидот во оставата, чајната кујна. Тоа е чинија прицврстува на која било маса со тоа претходно се става гума или нешто слично ткаенина за да не се оштети масата. Тоа е точно се добива прилично голема површина за работа, на која можеме да прицврстиме i стегач или една од машините за која ќе разговараме наскоро.
 
Ако имаме простор во куќата или во некој помошен оддел, (преграден дел од просторијата, пералници или поткровје) и почесто се занимаваме со некого од хоби можеме да избереме и професионално биро за работа, кои по големина и вид на дела се најмногу одговара. Тоа може да биде избор помеѓу типичен столарски тезга кој веќе е опремен со менгеме (видиgom) за држење штици, чинии и друг материјал и маса со мевник, браварски работи, челик конинструкции и работна површина.
 
Одборот е направен еден од друг цврсто спакувани заготовки, дебели неколку сантиметри, па може да издржи силни удари и да носи голем и разни машини (тркалезна мелница, ротациона пила, маса електрична буŠilič Ltd.).
 
Едно интересно решение помеѓу на фиксна маса и помошна табла е виткање биро што е доволно цврста и голема. Затоа, можеме да Дрда се жнее во некој магацин или зад друг насе движи наоколу. Ова полупрофесионално биро одлично го решава прашањето за просторот и овозможува, во исто време, да работи во добри услови кои не се оппешачење за да се заврши работата. 
 
ормар за држење алати 
Маси
 
Често може да се појават недоразбирања кога се зборува за работната маса и работата табели. Теза за столарија и бравартие се класични професионални, занаетчискилија работни маси, затоа одредени големина и масивност и со сите алатки што оди со нив, како на пример лизгање стеги, дупки за прицврстување на дискот за планирање итн. Денес, сепак, кај мене се произведуваат работни масиподна или дрвена работна плоча која е направена на тој начин што на неа тие можат да вршат многу прецизна обработка било дрво или метал и тоа со користење разни машини: ротационен моторсамо на пили, фрези и другина постојани машини или електрични додатоциним дупчалки кои се фиксирани на веќе предвидените места за тоа масата. Таквите табели често имаат voжици, или самата табла може да се промени агол, па пила или дупчење под точно определени агли тоа не претставува никаков проблем. Многуge типови на такви табели се достапни денес тие се направени за да се расклопуваат и може да се превиткаатносат од место до место. Покрај тоа сите тие се многу помали по големина наместо тезги и најчесто се произведуваат токму за аматери, за луѓе кои како хоби прават разни поправки и работи во куќата.
 
столарска продавница

Поврзани написи