електрична вежба

Електрична дупчалка (делови, видови дупчалки, начин на работа)

Електрична вежба
 
Како да се пристапи правилно машини
 
Во продавниците денес можетеи широк избор на мали машини со брnim додатоци и додатоци и специјалниnim алатки, со кои е можно во голема мера го прошири полето на работа. Треба да да се спомене, сепак, дека прилично насе занимава со такви машини се секогаш подобри научете да правите со рачни алатки како што подоцна можевме да ги направиме и дветесо машина. Така ќе да може да го добие точниот тип на машина што ни треба, а со тоа и оддодатоци за зборување, прирачниции веќе воспоставените потреби. На на крајот, ќе можеме правилно да машински да се користи. Добро е да се провери претходно одлуки за купување, без разлика дали тие воопшто се донесени се исплати. Истата работа направена од раката на желбатаva многу повеќе време и напор; охшината, од своја страна, има своја цена на чинење, зафаќа простор, апликацијавашето одржување. Затоа е добро да се пиеТешко е да се знае колку навистина ќе направи машината користете во текот на еден месец или година и дали ќе може да издржи некаде без тешкотии.
 
Скоро сите веруваме во тоа по малку ќе можеме да го направиме тоа побрзо и полесно со помоќта на машината што не сме во состојба да го направиме да се направи со рачна алатка. Најмногуво многу случаи тоа е илузија. Бидејќи набавивме машина соопрема за мамење, по серијата на неуспешните обиди го оставаме и што е уште полошо, ја оставаме целата работа поле на работа. Човекот всушност останува убедени дека групата дела, за кои е машина наменета, едноставно надвор од неговите способности. Всушност, требаше да се следи логичен пат: прво научете да го правите тоа рачно, и само тогаш купи машина.
 
Кој знае да користи рачно буосо шип ќе биде погрешно или со грбсо посакуваниот резултат, користете i електрична вежба. Кој тоа не го знае пили одбори, панели или летви рачни пили, редовно ќе добиваат слаби резултати со моторна пила, со ризик од повреда, особено со кружни пили. Кој тоа не го знае наострете го длето со каменмена, тоа нема да може да го направи ни на коло моторно брусење. Еден период ручекчиракувањето на нозете е затоа секако неопходно пред да пристапиме работа со помош на машини и нивно сè бројни дополнувања.
 
Електрична вежба
 
Според статистичките податоци, во САД осум десетчлено семејство поседува еден електрична дупчалка, а во Велика Брипотенки шест од десет. Електрична вежбалицата може да се користат за дупчење отвор, може да се постави на штанд и да се користи како дупчалка за маса (како вистинска „чувствителна дупчалка“ во мевотnic работилница) или можат да одат кај неа прикачете ротациони алатки. Да, дакожата да служи како мотор за движењепотенки серии на разни продолжетоци на претвасечење во пила со дупка, кружна пила, па дури и во вистински столарски струг. Во основа се состои од ламеларни колектор со четки и е во добра состојба да, дури и под оптоварување, се развива висок вртежен момент. Моторот се пали вратило кое носи ротирачко на врвот глава со три држачи кои се вклопуваат претходнотие треба да се прицврстат околу вратилото на дупчалката или други рачни алатки. Затегнување направено со клуч, инаку неопходнопридружната ногарка која секогаш оди со дупчалкатаcus и која е назабена во близина на врвот. Клуч се става во соодветната дупка и тој е заби со запченици на круната глави. Тоа е затоа што се прицврстува рачна вежба не би била доволна цврсто и користете засечен клучсо железни вилици брзо би довело до оштетување на самата глава.
 
Електричната вежба обично има форма пиштол, на чија рачка има прекинувач напојување на моторот. Од другата со зборови, со притискање на прекинувачотлицата почнуваат да се вртат; неговиот со ослободување ја запира вежбата. Покрај тоа, речиси сите модели имаат sa страна, до прекинувачот, копче за блокирање. На тој начин вежба продолжува да работи и покрај тоа што го ослободивме прекинувачот. Тоа не изгледа така толку често при дупчење, но најмногуном кога електричната дупчалка корика како мотор за разни машини (фреза, струг за вртење).
 
Внатрешни делови
 
Во куќиштето се ставаат електрични дупчалкиниту неговите основни делови: вратилото глава што се држи на цврст валјакјужно корито кое е заштитено од прашини и за кои практично не е потребен подразмачкување. Оската на моторот пренесува се ротира на вратилото на главата на вежбата преку еден пар на брзини и носи вентилатор за ладење. Во рачката е кондензатор, со соодветно капачеciteta поврзан со моторните четки, (капацитетот зависи од карактеристиките на мотора). Функцијата на кондензаторот е да намалување на искрењето помеѓу четките и колектор кога електричниот мотор е во функција. Искрењето инаку би предизвикало пречки во работењето на радио и телевизиските приемници во соседните простории (потпевнува и линии низ екранот), така е веќе правило дека кондензаторите против нарушувања се инкорпорирани не само во електрик дупчалки, но и во сите домаќинства електрични апарати напојувани од мотор со колектор и четки.
 
вежба 
Вежби со една брзина
 
Денес, всушност, се нуди во продавниците широк избор на дупчалки и тоа со голема разлики во карактеристиките. Прво и наједноставниот модел е најлесниот и најевтинпоситни, конструирани повеќе или помалку како е опишано погоре. Се менува само обликот, тежина (од килограм и пол до повеќе три килограми), моќност (од 200 волти до над 400 волти) и се различни диголемини на дупчалки и алатки што може да се користат прицврстете во ротирачката глава. Мнозинството покрај рачката, дупчалката има и помошна рачка која се поставува странично и тоа е фиксирано во куќиштето, а кое омогузава да држи и да управува подобро вежба за време на употребата.
 
Сепак, основната карактеристика на оваа група на електројни вежби е да се има само една работна брзина, што повторно може многу да се промени од модел до модел: бројот на вртежи во минута е код некои 800, други 1.800, 2.500 или така дури 3.000. Значи, се работи за вежбакамери со голема брзина, како резултат на што нивната употреба е реПрилагодено ограничен.
 
Вежби со повеќе брзини
 
Овие вежби се разликуваат од претходнитенив во тоа што можат да се свртат на две или четири брзини. Структурата е во основа исто како што е веќе опишано, само тие се поголеми и потешки, затоа што се во случајот уште треба да ме сместат мене и запчаницитенача. Во спротивно, менувачот се стартува однадвор користејќи ја соодветната рачка. Оваа втора група дупчалки е поскапа во просек за 20-30%, но обезбедува многуодат прецизно поголеми можности за примена бидејќи брзините може да се прилагодат. Тоа значи дека тие се погодни за дупчење различни материјали, бидејќи некои го имаат важно е брзината да е мала и обратно. Добро прилагодената брзина се заштитува дупчалка и дупчалки, а отворите се направени многу попрецизно. На пример, вежба- лицето со две брзини може да се врати назад на 750 вртежи во минута или на 1.900, и бормашина со четири брзини има 600, 850, 1900 и 2700 вртежи во минути.
 
Дупчалки со променлива режим на ротација i комбинирани вежби
 
Третата група дупчалки е со електронисо обезмастено уред кој рамномерно меnja режим на ротација на главата во рамката најмал и најголем број на вртежи, т.е. практично од 0 до, на пример, 2000 година, колкав е максималниот број на прометјас. Овој уред се вклучува надворешно со помош на рачка, без разлика дали тоа е вежба во работа, без разлика дали е исклучен.
 
Во продажба се и комбинирани модели, кои покрај менувачот ги имаат и континуиран електронски варијатор. У во тој случај тие секако се зголемуваат дупчалката димензии, тежина и цена, но при ниски вртежи, вртежен момент е повисока (со иста моќност на моторот), од во модели со варијатор, но без менувач. Овој висок вртежен момент, при мали брзини, важно е за некои конкретни дела.
 
Ударни вежби
 
Ударни вежби (viдупчалки за зацврстување, дупчалки со чекан) имаат уред кој може да се вклучичитаат или исклучуваат по потреба и кои главата до нејзиниот нормален кругnog движење додава повеќе и брзо, праВолинско движење напред-назад.
 
Со ова, алатот освен што врти и удира, т.е. удира на површината што ја обработуваме. Ударните вежби може да бидат единечниzinske, може да има менувач со два или четири брзини, може да има променаслободен режим за ротации користејќи електртрон варијатор, или, комбиниран, со повеќе брзини и електронски варијациибрзина торус. Аналогно на тоа, таквите моделовите се во просек потешки, поголеми, поголеми сила и секако далеку поскапо. Влијаниетој не го користи уредот особено кога треба дупчат армирано-бетонски столбови, скали, ѕидови од цврсти тули, камени ѕидови. Дома, во повеќето случаичаеви, вакви дела ретко се практикуваатштиклираат. Можеби ќе има потреба од поставете влошка (шпилка) во некоја структура од армиран бетон, но со нешто повеќе труд и малку трпение што моќе го направиме и со дупчалка без удар возење. За ова се користат ударни вежби најчесто класифицирани како професионални алатки. Всушност, тие се користат од занаетчии кои поставуваат висечки мебел, елекводоводџии, водоводџии, работнионие кои ја поставуваат гасната инсталација, градители кои инсталираат чекориогради, рамки за врати и прозори итн дури и некои модерни скулптори.
 
Ударна дупчалка со повеќе брзини, или уште подобро, со континуиран електронобезмастено варијатор, може да направи (кога уредот за шок е исклучен) сè работа што ја вршат дупчалки без на тој уред, така што и аматерите можатда им служи без мака. Но повисоко цена (која може значително да се зголеми, дури двапати во споредба со одговоритерикачки модели без шок погона), тешко може да се оправда со честа употреба.
 
ударна вежба 
Брзина на ротација во зависност од материјал
 
Прашање за брзина, т.е. на револуциите во минути на некои електрични вежба превезно тоа е важно, и ние ќе се обидеме да го направиме тоа да се покаже на примерот на дупчење дупки со спирална вежба. Чисто е дека брзината со која е пресечен работ на дупчалкатаотстранување на чиповите од материјалот (брзина сечење) пропорционално на брзината на ротацијаnja дупчалки (така и глави за дупчење), т.е. дијаметарот на самата вежба. Од другата со зборови значи дека на истиот број вртежите на дупчалката, брзината на сечење или пенетрација во материјалот, дупчалкисите дијаметри не се исти. За да резултира работата беше добра, брзината на ротација не беше може да премине одредена граница, бидејќи обично се дупчат. се прегрее, се загрева, (ја губи цврстината) и брзо губи сечилото - повеќе не сече. Тоа е доволно неколку секунди работа на нешто viсо големи брзини, така што е руинирана вежба. Дупчалка која прегрее подсвиркванеди, го пегла дното на дупката, наместо да биде се продлабочува, дури и кога тој инсистирамо, тоа е со сила се трудиме да продремеме подлабоко, но без резултати.
 
Точната брзина на сечење зависи од на материјалот што треба да се дупчи: тоа е високо за дрво, алуминиум и дрволегури и месинг. Многу помала е оптималната брзина за обичните челик, уште понизок за специјални челици, и најниска за нерѓосувачки челици, бронза и бакар.
 
Брза вежба, со една брзина, затоа погоден за дупчење дрво и алуминиум, додека другите метали моќе дупчиме само со дупчалки со мали дијаметри, токму затоа што бр би ја надминале дозволената критична брзинабез сечење. Таа брзина не е стриктно однареди: секогаш се работи за поголема толеранцијакои не смееме да ги преминеме. Може да се каже дека дупчењето со брзина (вртежи) далеку под оптимално, претставува одредена загуба во времени; но нашиот труд ќе се исплати и добро ќе ја завршиме работата.
 
Сепак, работете со многу поголема брзина од оптимално, многу ја отежнува работата, ако не го ни оневозможи, потоа ги оштетува дупчалките, бара дотоа е губење напор и време. Ако и покрај тоа успееме да избиемешиеме дупка, обично тоа го правиме лошо направено (дијаметарот на дупката излегува поголем од од дијаметарот на дупчалката, добива кос форма, несакана падина, ѕидовите на дупката стануваат жлеб, материјалот се прегрее и така натаму). Значи, јасно е дека дури и кога сакаме електрична дупчалка го користиме само за дупчење дупкипочести дијаметри (од 2-10 милиметрира), треба да обрнеме внимание брзина и да се одлучи за купување побавни модели, не побрзи, ако Се разбира, не сме сигурни дека ќе го направиме тоа користете само за дрво и алуминиумминимум.
 
Ваквото размислување важи и за останатите додатоци на кои може да се прикачат електрична вежба. Секоја алатка, био тоа рутер, брусење диск, гумен валјак со крзно за полирање, брусење камажи, ротирачка метална четка или некои втората алатка, има оптимална работану брзина (со тоа брзина на ротација), на кои производителот обично укажува пакување. Обемот на овие брзини е доста голем широка, но јасна: челична четка за отстранување на стара боја од метал огради, ќе можеме да ги користиме на viсочни броеви на вртежи; гумен диск од 10-12 сантиметри за полирање мебел или автомобили, ќе мора користете со многу помали брзини. Се чини дека проблемот е јасен и кога вежбата се користи како погон мотор за различни машински алати; обрадека некој материјал и секоја машина има своја оптимална брзина работа. Во повеќето случаи, на машината производителот го означува бројот на вртежи под кои се добива најдоброто работење ефект. Ако решиме да пазаримеПа, рачни електрични дупчалки, тогаш ајде да обрнеме внимание на она што е погоре веќе наведено: бормашина со мо е подобрагустина на прилагодување на брзината (или користејќи менувач, било со електронски варијатора), бидејќи пониските револуции се поважни од поголемите.
 
Можеби може да се постави прашањето како дека толку голем се нуди на продажба број на модел со една брзина, понекогаш со многу високи бројкивртежи во минута (дури и околу 3000)? Бидејќиvor е едноставно: рачно електрично вежба за домашна употреба потекнува од САД, земјата во која градителотова дрво има првокласна важност. За да се произведе, значи, алатка за преработка на дрводека при изградбата на куќите и воопшто во стоЛери и столарија, логично беше. Модели со можност за промена на брi револуции, со помош на менувач или електртрон варијатор, се појави дури подоцна, со се поголем избор разни додатоци за дупчалката и нејзините користејќи го како погонски мотор за различни машински алати. Бидејќи не поминува еден ден без да излезе нов модел на дополнителна опрема, што во голема мера ги проширува можностите за примена на вежбата, па конструкторите сè повеќе ги усовршуваатваџу, а особено дупчалка со повеќе брзина. Може да се додаде и зголемената пенетрација на таквите вежби на Европски пазар каде дрво во куќи не е многу застапена, а се зголемува примена на дупчалки за целни работиIu, кои бараат помали брзини обрпотенки.
 
Дупчење со електрична дупчалка
 
Електричната вежба може да направи речиси сè футроли за замена на рачниот ударcu со запчаници за зумирање број на вртежи на главата. Но, тој не може заменете ја шифрата за рачна дупчалка за лактот некои столарски работи, како када треба да дупчиме слепи дупки, или дупки со голем дијаметар. За дупчење дупка во ѕидовите, (освен во армирабетон, целосна тула и камен) за вградување на влошки, електричарна вежбата, особено ако работи сам под високи вртежи во минута, не поранодава поголема предност на рачниот со ѕидна дупчалка. Нема да добиеме бркон поголеми заштеди ниту во напор ниту во времемени, а ако невешто се справуваме, моИако ќе направиме сериозна штета (да го скрши малтерот околу дупката, да дупчете овална или премногу широка дупка, и така натаму). Ако направиме штрајксо дупчалка, и таа е помоќна, сигурно многу ќе си олесниме и забрзајте ја работата, но и тогаш мораме да работимедемо внимателен, бидејќи со овој модел дупчалката лесно и брзо продира во дупката, па не ни забележуваме колку долгострана, а можеме да ги оштетиме водоводните цевкивода, гас или електрични инсталацииција, со сите проводници во него. Затоа, подобро е првично да се користиме рачни алати и електрични вежба, особено со ударно погоnom, ајде да го користиме само кога ќе го стекнеме некое искуство.
 
Челични спирални дупчалки
 
Електрична вежба може да биде опремени со најразновидните додадениопремата а со тоа и обемот на работите што може да го изврши значително се проширува. Сепак, обично започнува со трговијасо алатка која е директно прицврстена глава на вежба. Секако, прво ќе земете дупчалки. Два основни типа вежбите што мора да ги имаме се и од челик за алат и т.н ги гледа дупчалките чии совети се од уште поцврсти метали. Ќе ги добиеме комплетите од двата вида, во растечки размери за половина милиметар, па дури и за половина една четвртина од милиметар, ако сакаме да се занимаваме исклучиво со менехаником.
 
Првиот сет на извртувачки вежби од од челик за алат со голема брзина биди малку поголем. Брзо сечени дупчалкинога од челик, иако нешто поевтино, за го губат сечилото за кратко време и тоа не функционираи за аматерска работа дома. Е поради фактот што има многу дупчалкиИзострете посилно од вообичаено мисли и тешко можеме да го спроведеме дома, дури и со употреба на маса брусењеce со уред за држење на дупчалка под прав агол и кои овозможувааттака што дупчалката малку се врти додека мелницата е остра. Бидејќи овој човек бурГиа не е скапа, поисплатливо е да ги имаш фрлете ги наместо да ги изострите. Кога ќе заминатпе можеме да ги задржиме до грмушкаод дрво, кое најчесто не бара особено остри дупчалки. Можам да ни дадам може да се користи и за дупчење керамички плочкичип со чекан.
 
дупчалки 
Гледа дупчалки
 
Вториот сет, од таканаречената видија вежба (името доаѓа од една од првите на компанијата што ја пушти на пазарот машината за сечење алатка чии сечила се заварени тврди метални плочки) не мора да биде многубројна како и претходната. Тешко металот е синтетички материјал (мешавина од метални зрна и прашоци кои се под се загреваат со притисок додека не се добијат компактни легури) во кои се наоѓаат многу тврди зрна карбид, волфрам или титаниум, заедно со друг јасглината која служи како врзивно средство, што е најчесто кобалт. Два ситни плутасе заваруваат парчиња од овие тврди метали на двата работни рабови на горниот брусги дава. На овој начин, сечилата стануваат досадни по значително подолг временски период но сечила направени од најдобрите челици за алат. Исто така, дупчалки за пила тие можат да се справат со поголеми брзини на дупчење бидејќи се многу поотпорен на високи температуритури кои се развиваат при дупчење. Се разбира, тие се далеку поскапи од спиралитена дупчалки за алат со голема брзина челик.
 
Дупчење на армиран бетон
 
Вежбите на Видија ни дозволуваат во куќата правиме дупки во столбовите, или армирано-бетонски тавани. Тоа ќе го направиме внимателно, по двајца и тројки обиди. Прво ќе направиме дупка помал дијаметар (со вежба од 3mm на пример), тогаш ние ќеповторно да се дупчат со пошироки дупчалки, единицаnom или двапати, додека не добиеме дупка со саканиот дијаметар (до максод околу 10 mm). За поголеми дупки дијаметар, треба да земеме вежба со ударен погон и крунагију (шупливи внатре, со заби што се распоредени фронтално по обемот на круготне).
 
Патем, сите занаетчии се мрчат кога тоа го прават зборува за дупчење армиран бетон, бидејќи дупчалките се дефинитивно оштетени (т.е тие веќе не можат да се користат за менеtal), а може да дојде и до пукање самите вежби. Конечно, тука е и оревотспособноста за дупчење дупки да биде екстремнатриаголен, овален или коси. Но, во куќата релативно ретко се приближува на дупчење arна уште бетон и со помош на описотпроцедура и малку трпение обичноно човек успева во таа работа.
 
Рачен алат со вратило за прицврстување во електричната глава вежби
 
Постојат бројни алатки кои се разликуваат од вежба и затоа се погодни за други дела, кои на ист начин го прицврстуваме на главата на вежбата (споредмоќта на челичната осовина што го носи алатоткаде). Ова се првенствено алатки за мелење со различни форми и димензии (за лизгањеметални лушпи), за мелење споевинови конци. Потоа, постојат глодаци, па метални четки со жица влакна паралелно или радијално попречнопоставени во однос на оската на ротацијаnja, а кои ги користиме за вадење боја и 'рѓа на металот. Има уште гуми дискови на кои го ставаме брусењето материјал за пофина обработка на метални деловинаправени пофини отколку со метални тачешли, крзна за полирање метал и сл. Овде не е можно да се даде целосен преглед од сите видови ротирачки алати со дејство на електрична бушилецот може да користи. Во секој куќиште, во добро опремено железоима каталози за локални продавници од овие алатки и најлесно ќе ги најдеме таму што ви треба за некои конкретни работа и добијте информации за нови производи кои излегоа од продеривациите.
 
ротациони алатки
Продолжен кабел
 
Еден посебен додаток, или подобро, двете заедно, дозволете ни разноврсна алатка опишана погоре, видини треба полесна и поповолна работаноминална позиција. Овие се соодветни држачот на кој е прицврстена дупчалката (секој производител го има во својот избор делови за нивните модели на дупчалки) и флексибилен менувач - еден ротационен кабел со рачка и глава исти како која е и глава на вежбата, во која можеможете да прикачите било кое од споменатите рачни алатки. На овој начин вежбата можеме да зајакнеме и алатот водиzan кабел за поставување во најдобар позиција за работа. Патем, кабли како ова се произведуваат во различни должини (дури и над еден метар).
 
Значи, избришете некој пост од оградата, одда испегла парче мебел, полирати некои метални површини, многу е полесно со овој додаток, отколку кога треба да ја задржиме целата вежба раце и да се движи во различни насоки позиции. Важно е дека штандот кој ја држи дупчалката be well adjизведена.
 
 вежба на штандот
 
Некои дополнителни електрични додатоци вежба
 
Продавниците нудат се повеќе и повеќе разновидностног додатоци за електрични дупчалки што е некаде помеѓу додаденоnog додатоци и специјални, специјални Машински алатки. Така, на пример, може да се добие шрафцигер со пружина и спојка за триење која е прибллиже на електричната дупчалка, на место на главата. Кога ќе се притисне, шрафцигерот почнува да се врти (потребно е вежба со мала брзина) од два на елементот за спојување се прилепува на еден заедно со другиот и пренесуваат ротационо движење од електричниот мотор до врвот на шрафцигерот. Колку посилно притискате, толку повеќе се олабавува шрафцигерот се врти побрзо. Истиот уред може да бидат опремени со тубуларни клучевима, и така што служи за затегнување на заврткатанеа и оревите. Брзо со оваа алаткаќе заштедиме многу време кога треба да го одвртиме или навртуваме голем број на завртки. Првично одставањето на завртката се врши со рака, но подоцна долго и напорно зашрафување се изведува со употреба на електрична бушила.
 
Уште еден додаток, кој е поставенпомеѓу вежбата и штекерот овозможиза намалување и прилагодување на брзината вежби. Тоа е уред кој го менува напонот користејќи ленти. На тој начинот беше или вежба или нешто другомашина со електричен мотор може конвертирате во модел со способност брзината се менува.
 
Има и дополнителни додатоци кои можат да се користат монтирани на главата на дупчалката и која омоблик за собирање, за време на работа, струготини или прашина (ако работите на ѕидот или тавани). Како дополнителен додаток за електричните дупчалки се исто така направени адаптери кои овозможуваат нивно поставување на алатите за глава на вежба што инаку би бараше поголема или различна глава. Како еден вид на алатка, постои и пропелер што овозможува да се користи дупчалкатаќе бидеме како миксер за ѕидна боја, лакови и разни мешавини на ситни гушто ќе. Во последниот случај, ако е добро исчистен, може да послужи како миксер и во кујната.
 
Бидејќи сè освеннови и понови специјални алатки и додатоци, не е на одмет повремено да се следи тој развој во посета на специјалистине акции.
 
електрична дупчалка на штанд
Држач за вежбање
 
Во механичките работи, често морамо за прецизно дупчење дупки одредени места или на мали предмети. Затоа производителите рачни вежби испорачуваат специјаленна основи со лост за спуштање или подигање на вежбата. На долната страницане, штандот е во форма на мала маса на кој се поставува работното парче. Пред да започнеме со работа, треба да го поправиме работното парче користејќи рамна менгеме. Застанете (стојат) и вежбата на тој начин формираат масану дупчалка - машина која не е опдостапни за сите механички работилницикама На сленг го нарекуваат „чувства“.ва“, бидејќи притисокот на дупчалката е на предната странаможе фино да ја насети и регулира целта преку лостот, така што тој што ракува со него со машината точно знае дали дупчалката продира правилно.

Поврзани написи