Подготовка на дрвената површина за обработка

Подготовка на дрвената површина за обработка

Дрвото што треба да се бојадиса мора да се исуши до содржина на влага од 10-12%, а дрвото да се лакира и полира до 8%. За дрвени површини со висока влажност (20 до 30%), облогите со боја и лакови се слабо прифатени и брзо се трошат. Причината за тоа е што димензиите на дрвото се намалуваат во радијалните и тангенцијалните насоки при сушењето, а се зголемуваат при мокрењето. Доколку промените во димензиите на дрвото се во поголеми граници, тогаш еластичноста на бојата и лакот станува недоволна, а при сушење на дрвото се збрчка и лушпата, а кога ќе се навлажни се одвојува од дрвото или се кине. неколку места.

Квалитетот на облогата на бојата и лакот е дотолку подобар ако површината на дрвото е подобро подготвена. Затоа, дрвото, кое треба да биде обложено со материјали за бојадисување кои формираат непроѕирен гребен, треба да се испланира на планери со должина на бран од 4 до 2.5 mm, а потоа да се изшкурчи со шкурка 120 така што чистотата на површината одговара на класа VI. или VII. Површината што треба да се лакира мора да биде испланирана на плови со должина на бран до 2 mm, избрусена со шкурка 120 - 140 и мора да одговара на VIII или IX класа на чистота.
За полирање со шелак лак, површината на дрвото мора да се испланира на планери со должина на бран до 1 мм, и да се изшкурчи на пегла (велосипедска машина), потоа да се изшкурчи со шкурка 140 - 170. Чистотата на површината мора одговараат на X класа.

Пред бојадисувањето, треба да се измазнуваат и да се пополнат сите нерамнини на површината (јазли, гребнатини, исеченици итн.) Отворите од испуштените јазли треба да се затнат на таков начин што насоката на влакната на приклучокот се совпаѓа со насоката на влакна на елементите.

Пред полирање и лакирање, површината на дрвото треба малку да се навлажни со вода, а потоа, по 2 до 3 часа сушење, да се измазне со шкурка 170 до 200, поставена преку подлога направена од парче меко дрво со димензии 100 X 100 mm. Брусењето мора да се направи по должината на зрното дрво со рамномерни движења, по што производот или елементот треба да се тријат со парче мека крпа и да се исчисти правот со четка.


Пред да се премачка дрвото со бои и лакови кои формираат непроѕирни премази, се премачкува со масло или друг прајмер. Потоа по потреба се врши локално китирање и китирање по целата површина. Прајмерот треба да ги затвори порите, да ја врзе облогата со дрвото и да ја подобри неговата адхезија. Бојата на прајмерот и китот што се користат за полнење треба да одговараат на бојата со која треба да се бојадиса производот. За време на лакирањето и полирањето, фугирањето се врши со специјални проѕирни прајмери ​​или лакови и лакови, кои исто така ќе се користат за обработка и за таа цел треба да бидат значително оценети. На пример, за висококвалитетен третман со лак за шелак, површината на дрвото се подготвува со 10% лак за шелак.

 

Поврзани написи