Produk konstruksi pertukangan

Produk konstruksi pertukangan

 Produk lan unsur konstruksi pertukangan kudu higienis, ayu lan nyaman nalika digunakake; padha bisa dipérang dadi pigura, piring, pigura-piring karo rectilinear lan wangun curvilinear.

Ing pangaribawa suhu lan asor, kayu bisa ngganti ukurane ing watesan sing cukup gedhe. Contone, nalika pangatusan saka watesan hygroscopicity (kelembapan) menyang negara rampung garing, gumantung saka spesies, kayu ngganti dimensi ing sadawane serat dening 0,1 kanggo 0,3%, ing arah radial dening 3 kanggo 6% lan ing. arah tangensial dening 6 kanggo 10%. Mangkono, sajrone taun, kelembapan lawang beech njaba diganti saka 10 nganti 26%. Iki tegese saben papan ing lawang kasebut, sing ambane 100 mm, nambah ukurane kanthi 5,8 mm nalika udan lan nyusut kanthi jumlah sing padha nalika dibuwang. Ing kasus iki, retak katon ing antarane papan. Iki bisa dihindari yen produk pertukangan digawe kanthi cara sing owah-owahan sing ora bisa dihindari saka bagean-bagean prodhuk kasebut ditindakake kanthi bebas, tanpa ngganggu bentuk kekuatan. Dadi, contone, nalika nggawe lawang kanthi sisipan, sisipan iki, sing dilebokake ing alur saka friezes vertikal pigura, kudu duwe celah 2 nganti 3 mm, nanging yen wis garing rampung isih ora metu saka alur (anjir. 1).

20190928 104738 15

Figure 1: Cross-bagean saka lawang karo insert

Produk pertukangan kudu digawe saka slats padhet utawa terpaku sing sempit (bingkai lawang papan, papan pertukangan, lan liya-liyane).

Unsur konstruksi pertukangan ora nandhang tekanan statis utawa dinamis sing luwih dhuwur sajrone eksploitasi. Nanging, nalika nggawe produk kasebut, kudu digatekake manawa arah voltase pas karo arah serat kayu, utawa rada nyimpang saka iku. Yen ora, kekuatan unsur bisa dikurangi kanthi signifikan.

Unsur-unsur produk konstruksi pertukangan ing arah utawa ing sudut disambungake menyang siji liyane kanthi nggunakake plug lan notches - splines, nggunakake lem, sekrup, tape logam lan njaba.

Paling asring, unsur disambungake nggunakake plug lan notches. Kekuwatan sambungan unsur menyang plug lan mortise gumantung saka kelembapan materi lan akurasi plug lan mortise.

Umume unsur bangunan pertukangan disambungake karo colokan tunggal utawa dobel sing duwe wangun datar utawa bunder. Nanging, nalika nggawe lawang, wedges bunder digunakake akeh - dowels kanggo nyambungake unsur vertikal lan horisontal, pigura lawang karo sisipan, etc. Sambungan iki ora nyuda kekuatan prodhuk, lan nyedhiyani 17% tabungan kayu dibandhingake cara liyane.

Nalika nggawe lawang, Furnitur kamar dibangun ing, kabin elevator, etc. ngarep Papan lan billet ditempelake ing plug pindho, karo plug lan kedudukan lan karo plug lan kedudukan karo waos. Ing kasus kasebut, papan lan slats disambungake karo colokan lan notches bunder sing rata utawa pasak kayu sing dipasang (gambar 2, 3, 4)

20190928 104738 16

Gambar 2: Elemen lawang terpaku ditutupi veneer

20190928 104738 17

Gambar 3: Rincian sambungan plank

20190928 104738 18

Gambar 4: Sambungan bagean vertikal lan horisontal saka lawang kanthi pin bunder sing dipasang

Supaya produk dadi padhet lan nduweni kaku sing cukup, kudu ana hubungan tartamtu antarane dimensi plug lan unsur. Rasio dimensi ing ngisor iki dianjurake: jembaré jantung kudu padha karo setengah jembaré unsur sing ana alur; dawa plug kudu padha karo kabeh jembaré billet utawa Papan minus pundak sambungan; kekandelan plug nyata digawe saka 1/3 kanggo 1/7. lan kekandelan saka plug pindho saka 1/3 kanggo 2/9 saka kekandelan saka unsur; ukuran Pundhak saka 1/3 kanggo 2/7 kanggo plug pisanan lan saka 1/5 kanggo 1/6 saka kekandelan unsur kanggo plug pindho; jembaré kedudukan kanggo plug pindho kudu padha karo kekandelan saka plug dhewe.

Ana macem-macem jinis sambungan. Sing paling penting diwenehi ing Gambar 5.

20190928 122009 1

Gambar 5: Macem-macem jinis sambungan pertukangan

Ing laku, piring biasane diikat karo obat ing sisih kontak, ing ilat lan alur karo otak. Nalika joists disambungake ing jembaré karo lim, sisih nyambungake joists kudu lancar dilatih, cepet nglumpuk menyang Papan clamped karo wedges. Papan sing dipasang kudu direncanakake ing loro-lorone ing planer kaping pindho, kanggo mbusak unevenness sing digawe nalika gluing.

Ilat lan alur bisa persegi panjang, segi telu, setengah bunder, oval utawa dovetail. Cara iki paling kerep diterapake nalika nggawe pigura lawang, parket, unsur vertikal lan horisontal kanggo lawang saka sampah ing mesin khusus - mesin gabung otomatis lan mbutuhake konsumsi kayu sing akeh, lan mulane kudu ditrapake mung yen perlu banget.

Sambungan karo chipboard digunakake ing produksi lantai parket. Otak digawe saka kayu alus. Unsur jendhela lan lawang, perabot omah sing dibangun, kabin lift, lan liya-liyane diikat nganggo sekrup. Sadurunge nguripake, ngawut-awut kudu greased karo stearin, grafit dipun bibaraken ing lenga sayur-sayuran, grease padha.

Ing panggonan sing bakal teka sekrup, bolongan kudu dibor, ambane kira-kira padha karo kaping pindho ambane benang. Yen, ing tangan liyane, perlu kanggo nyambungake rong unsur kekandelan luwih, bolongan padha karo diameteripun saka meneng wis dilatih.

Sambungan nggunakake fasteners wesi (anjir. 6) ora digunakake akeh ing laku, nanging bisa digunakake kanggo nyambungake unsur vertikal karo horisontal, kanggo lawang ngisi lan lawang karo infill.

20190928 123217 1

Gambar 6: Sambungan nggunakake pengikat wesi

Sambungan nggunakake kuku ora digunakake kanggo nyambungake unsur carpentry. Wedges kayu digunakake kanggo nggawe jendhela, lawang lan produk konstruksi pertukangan liyane, banjur kanggo ngiket unsur tambahan ing titik sambungan lan kanggo nyegah deformasi macem-macem pigura sajrone eksploitasi.

Fitur karakteristik sambungan pertukangan nggunakake colokan yaiku mung bisa digawe kanthi nggunakake lem. Sambungan kasebut ora kudu digawe tanpa gluing. Unsur sing ditempelake kudu tetep nyenyet ing clamp paling sethithik 6 jam kanthi tekanan 2 nganti 12 kg / cm.2,
Unsur gedhe saka produk pertukangan bisa dirakit kanthi gluing unsur cilik saka siji jinis kayu, uga kanthi nggabungake spesies bangsawan lan kayu biasa. Unsur vertikal lan horisontal saka jendhela, lawang, kothak lan produk liyane bisa digawe saka kayu coniferous glued, ditutupi karo papan kayu oak 8 - 10 mm nglukis (anjir. 7). Luwih becik nempelake unsur kasebut lan nutupi kayu kanthi nggunakake lem fenol-formaldehida sing stabil ing banyu.

20190928 123217 11

Gambar 7: Elemen jendhela lan lawang sing dipasang, ditutupi ubin kayu atos
Assembling struktur pigura lan struktur pigura karo piring wis rampung nggunakake mechanical, hydraulic utawa pneumatic clamps.

Artikel sing gegandhengan