pahat

Kerja pahat, pengeboran, planing

Kerja pahat

 
Mastering ing omah ora mungkin tanpa nggarap pahat kanggo dileksanakake rampung. Joints saka bagean Furnitur deningdaya saka slot lan dihubungake, nginstall kunci, nyetel hinges ing lawang iku mokal kanggo nindakake tanpa nggunakake chisel a.
 
Kanggo operasi rata-rata saka macem-macem jinis pahat perlu duwe kira-kira telu utawa papat. Pahat kanthi profil sing luwih rumit (miring, awujud sabit, lsp.), digunakake dening pematung lan tukang kayu kanggo nggawe Furnitur apik gayane.
 
Lading pahat digawe saka baja, lan gagang digawe saka baja wis kena ing - digawe saka kayu. Sisih paling penting saka pahat yaiku bilah, sing biasane ana ing sudut 25 ° (Gambar 1, bagean 1).
 
Pahat sing paling akeh digunakake yaiku:
 
pahat datar saka bagean persegi panjang,
 
pahat datar kanthi pinggiran bevelled,
 
pahat tukang hollowed lan
 
pahat dawa kanggo bukaan.
 
Gagang pahat kudu diwenehake saka ndhuwur kanthi dering logam sing kalebu sisih ndhuwur sing rada sempit nangani supaya gagang ora pecah nalika disabetake nganggo palu kayulagi mekar.
 
Lading pahat lurus (mung ana ing pahat kothong cembung) lan kudu dicekel ing bidang pemotongan. Bagian miring pahat kudu madhep bagean kayu sing dipotong, mbuwang metu (anjir. 1, part 2-5).
 
karya pahat
SLIK 1
 
Nalika nggarap pahat, mbayar manungsa waé menyang arah serat saka kayu, amarga kanthi pukulan sing luwih kuat, kayu bisa retak ing arah witinai. (anjir. 1, bagean 6,7).
 
Nalika kita pengin chisel recess kanggo plug, pisanan kita kudu Cut bagean sing normal kanggo arah serat lan mung banjur bagean sing sejajar karo serat (fig. 1, part 2, 2/a, 3, Z/a). Kita kudu nyelehake bahan kasebut ing permukaan sing padhet basa kanggo supaya geter sak operasi, ngencengi sabisa minangka cedhak karo bagean sing dipotong, paling ora sajrone karya materi lan obah. Pahat kudu dicekel kuwat nalika nggarap, ora kanggo bagean logam, nanging kanggo nangani, nangkep nganggo driji.
 
Kothak bisa dipotong kanthi pahat sing dawa bolongan luwih jero kanggo plug. Yen plug kudu ngliwati materi banjur luwih becik mbukak bolongan ing sisih loro kanthi gantian. Ambane nglereni banjur bakal luwih cilik ing loro-lorone.
 
Pahat setengah bunder digunakake kanggo nglereni bukaan bunder lan kanggo nyopot pinggiran kayu sing landhep.
 
Bagean pahat sing ngelawan bilah kasebut runcing lan bentuke persegi, lan serves kanggo "implantasi" ing gagang. Panggonan sing paling umum Titik pahat yaiku bagean tapered ing ngisor gagang. Nalika ing panggonan iku chisel break, dadi ora bisa digunakake kanggo karya luwih. Yen Yen gagang pahat gagal, bisa gampang diganti. Yen yen lading rusak, bisa diasah manehnglindhungi
 
Nangani diatur kanthi cara sing chisel ditekan dhisik menyang gagang kanthi ujung runcing, banjur nyekel gagang lan tahan ana ing udhara, kenek karo palu kaping pirang-pirangbagean umbilical nangani.
 

Ngebor

Sampeyan kudu ngerti carane ngebor! Ing pasuryan kasebut, pengeboran katon paling apikoperasi prasaja ing woodworking, nanging ing laku iku mung yen sampeyan duwe alat sing bener. Sing paling perlu alat kanggo ngebur bolongan kanggo ngawut-awut lan kuku punika bor jarum. Kanggo ngebor bolongan sing luwih gedhe, sampeyan butuh pengeboran, amarga nggarap penggerek jarum luwih gedhe utawa pengeboran corak mbutuhake laku tartamtu (Gambar 2).
 
pengeboran
SLIK 2
 
Amarga kita ora bisa duwe kabeh mau ing bengkel cilik kita alat, iku paling apik yen kita nyedhiyani siji pengeboran tangan dikenal kanthi jeneng "Amerika". Latihan iki bisa nindakake loro-lorone karo loro spiral lan penggerek twist cilik. Kanggo cranking amarga saka gearing, iku ora njupuk akeh gaweyan, supaya wong sing durung ngerti bisa ngatasi. Ayo diatur backing plate ing materi kita ngebur, preduli manawa pengeboran ditindakake kanthi tangan utawa nganggo pengeboran liyane (račuayo ngomong sing dicokot pengeboran pungkasanipun bakal liwat materi) lan kabeh kanggogenggeman siji kuwat supaya pengeboran ora nyekel materi lan dheweke wiwit ngowahi.
 
Tansah milih nomer ngisor saka révolusi kanggo ngebur kayu. Yen kita bisa nganggo bor listrik lan ing nomer paling cilik saka revolusi, pengeboran kudu diselani saben 15-20 detik. Pri kanthi pengeboran kanthi cepet, kayu bisa dadi panas nganti owah-owahan werna lan malah murub. Swara cetha, kumelun alus belang utawa mambu alas kobong warns saka iku. Secara periodik njabut dicokot saka materi nalika ngebur ora mung cools pengeboran wis mbantu kanggo narik chip metu saka bolongan. HeaderA chip cilik ing bolongan nemen nyuda efficiency pengeboran.
 
Sadurunge miwiti pengeboran, panggonan sing bakal dibor kudu rada indented nganggo paku utawa bolongan. Iki utamané perlu kanggo pamulaoh Indentasi awal iki - ing istilah profesional, "kirner" - iku mbantu ing njabut pengeboran sak révolusi pisanan sawijining. Wigati dimangerteni manawa pucuk bor ora ana siji sisi bevelled, amarga ing kasus sing luwih gedhe bakal dijupuk sawise pengeboran mbukak saka samesthine.
 
Motong kothak bunder sing luwih gedhe saka bahan sing luwih tipis uga disebut pengeboran, sanajan iku jinis temen beda saka operasi. Piso bolongan sing bisa diatur minangka alat. Kanggo "ngebor" karo iki kanthi alat kasebut, perlu ngebor bolongan cilik ing tengah potong  bolongan lan sijine titik piso ana. Nyetel piso yen perlu jarak miturut diameteripun bolongan kita arep kanggo pengeboran. USA kita nguripake agul-agul kaping sawetara lan wiwit pindhah  kaya jarum ing rekaman gramophone, nanging tansah ing jarak sing padha saka tengah, nglereni piring (gambar 3).
 
nglereni kothak bunder
 
SLIK 3
 
Yen kayu kudu ditembus sajrone pengeboran, pengeboran kudu ditindakake miwiti karo pasuryan saka materi. Bukaan ing sisih kasebut tetep ayu, malah karo sudhut cetha nalika ing sisih liyane bor nyuwek materi nalika doyo. Yen kita ngebor bolongan kanggo meneng kanthi sirah countersunk utawa lenticular banjur borkita kudu kothong metu sisih ndhuwur bolongan kanggo sirah meneng. Yen kita ora duwe latihan khusus kanggo iku, siji bakal nindakake pengeboran sing luwih kenthel, ing sisih ndhuwur sing sadurunge digiling menyang sudut sing luwih gedhe. Operasi pengeboran kudu ditindakake kanthi ati-ati supaya ora jero bangetsing nembus materi.
 
Yen bolongan ora ngliwati materi, banjur pengeboran wis dibornanging kita kudu menehi tandha panggonan ing ngendi kita pengin nembus materi (contone, potlot warna, cat kuku, lsp). Bener kita ora kudu terus-terusan njupuk bor lan ngukur ambane bolongan (Gambar 4).
 
menehi tandha mata bor
SLIK 4
 

ngrancang

Kanggo supaya planing, mung kamungkinan kanggo kita tuku materi sing wis direncanakake. Wiwit materi kuwi ora bisa tansah njaluk, lan asring kita kudu proses sudhut, paling iku kita uga duwe grater ing workshop ngarep. We kudu telu grater: siji kanggo Processing kasar (grater gedhe), siji kanggo Processing nggoleki lan siji grater kanggo grooves. Saka telu iki, kita bisa ninggalake grater gedhe, amarga kita bakal arang ing kahanan kanggo proses gedhe, lumahing kasar. Lan nalika kita kudu kita digunakake, kita bisa nggunakake grater kanggo proses nggoleki. Mesthi, karya bakal njupuk maneh.
 
Atine parutan iku piso kang diasah (gambar 5) kanthi rakaro lading. Sudut agul-agul yaiku 25 °. Pisau kudu digunakake sajrone operasi nglindhungi saka kenek obyek logam, f.eks. kuku sing lali utawa gagang bisa ngrusak lading lan ora ana gunanedibutuhake. (Yen kita pasrahake rencana menyang master lan yen kanggo kita amarga carelessness, sawetara pucuk didhelikake utawa bagéan saka hardware kiwa ing mamateri, kanggo saben Piece kuwi rega kudu menehi ganti rugi saw utawa planer piso).
 
tampilan planar
 
SLIK 5
 
Wilah grater kudu diasah sabisane nggiling watu supaya lading ora dented, i.e. ya katon ora nampa bunder saka watu asahan. Kita bisa nindakake sharpening kanggo nggunakake alat bantu, digawe saka papan ing sudut 25 °, ing ngendi kita bisa nyekel piso planer nalika ngasah, amarga angel kanggo tukang sing berpengalaman kanggo nemtokake saka mripat amba 25 °.
 
Sawise ngasah piso ing watu asahan bunder, pinggiran lading kudu diratakake ing watu asahan sing rata. Kita ora lali yen tugas grater yaiku menehi permukaan straighten Boards minangka apik sabisa, lan mung lantai bisa nindakake iku kasedhiya yen lading saenipun warata. A watu grinding warata bisa dipikolehi saka toko hardware. Ngasah piso ing teles watu sing rata kudu ditindakake kanthi nyeret lading (kayata ing saka piso biasa) ing watu kanthi gerakan bunder. Pinggir sing cetha lading kudu banjur dibusak dening mecah supaya padha ora ing materi kiwa tandha cetha nalika planing. Sapa pemula no dheweke kudu isin "nyolong" kawruh iki saka sawetara master.
 
Piso saka planer dipasang kanthi irisan kayu ing bukaan planerbocah. Nalika nyetel, tahan piso lan wedge nganggo jempol kiwa tangan. Kanthi jotosan cilik saka Pethel, kang kita terus ing tangan tengen kita, ingayo ngalih piso. Iki kudu ditindakake kanthi trampil nalika nyekel grater ing udhara karo lontar lan driji liyane saka tangan kiwa.
 
Piso mung kudu metu sethithik saka sisih ngisor grater, lan lading iku kudu flush karo underside saka planer. Iku paling apik kanggo nalika nglebokake, piso ora metu saka sisih ngisor grater ing kabeh yen pangaturan piso ditindakake kanthi pukulan cilik saka palu sakwise mbenakake wedge kayu. Yen piso tancep metu banget, iku ora akselerasi bisa amarga gampang banget nyekel materi sing jero banget. Iku luwih gampang piso mbantu kanggo melu luwih saka kanggo narik maneh metu. penting yaiku nutul piso ing sisih lading kanggo njupuk sing bener posisi. Operasi iki dileksanakake maneh ing "udara" nyekeli ing wektu sing padha, grater ing tangan kiwa (gambar 6).
 
imbuhan saka piso planer
SLIK 6
 
Nalika kita arep njupuk piso, sawetara dibutuhake kenek mburi awak planer karo Pethel kaping pirang-pirang, mesthi nalika wungu.
 
Bagéan penting saka grater punika insert (breaker teyeng), kang digunakake kanggo piso tetep karo meneng. Tugas sisipan yaiku iku ngilangi scum akumulasi ing ngarepe piso, yen ora bakal mbukak kanggo scum cepet keselak.
 
Operasi planing ditindakake kanthi urutan ing ngisor iki: kanthi tangan tengen nangkep mburi mburi grater supaya jempol dumunung ing sisih kiwa, lan driji liyane bebarengan ing sisih tengen jejere pasak; nyekel nganggo tangan kiwamo grater kanggo ndhuwur - mburi ngarep nangani, lan kita ngontrol gratervol. Tangan tengen menehi tekanan sing cukup kanggo nyambut gawe. We scrape obah grater roto-roto bali lan kasebut ing stroke gedhenanging, tanpa mencet kakehan ing grater. Nalika mundur mundur, rada bend grater menyang pinggir, saéngga nyimpen piso.
 
Sampeyan kudu tansah rencana ing arah saka serat kayu, amarga ora malah insert paling apik bisa nyimpen Papan utawa lath saka snag ayen planing wis rampung cara ngelawan. Ora perlu getun upaya kanggo nyetel papan kanthi bener. Yen arah diganti serat, kita kudu tansah nyelehake grater ing arah serat, mula kita bakal tansah ngrancang ing arah siji lan arah liyane mudhun serat (Gambar 7).
 
Sing paling angel yaiku planing permukaan cross-sectional, amarga piso kasebut kudu ngethok serat-serat lan mulane rusak, iku pamisah. Iki kasus karo ends saka Papan. Ing kasus kaya mengkono kudu direncanakake saka pinggir njaba menyang tengah. Iki ora karya utamané gampang amarga grater jerks tangan (gambar 7, tengah).
 
ngrancang
 
SLIK 7
 
A grater cleaning digunakake kanggo leveling permukaan planed. Iku piring baja persegi dowo karo sudhut cetha, kang nyekeli karo tangan loro, seret liwat lumahing planed lan kanthi cara iki ngresiki unevenness residual.
 
Perencanaan mbutuhake benda kerja dimesin kanthi kenceng clamps lan kanggo mbukak kuwat ing arah planing, amarga nalika sak Processing ana bodho kuwat. Dadi, ayo nyetel subyek ing meja kerja, yen kita ora duwe bench carpentry, lan masang tangan clamp menyang meneng. Kita ora kudu njagong ing mejakita kudu meja polesan karo sikil lancip, nanging kita kudu ayo milih meja pawon sing luwih abot lan ditutupi. Ayo nyandhak ing meja ing tembok utawa, malah luwih apik, jejere Papan diproses. Nanging, ing kasus iki, ana bebaya yen jempol tangan kiwa kita bakal rusak amarga inersia, bakal macet ing antarane tembok lan tip.
 
Solusi praktis: ayo diselehake ing antarane meja kerja lan dheweke mbangun gubug sing ditutupi kain kandel ing pinggir meja lan hooves ora tabrakan tanpa ngengingi tembok entheng. nyambut gawe saiki kita nyepetake potongan kasebut kanthi clamps menyang meja sing ditutupi kemulvol. Kita uga bisa nyelehake sing luwih tipis ing antarane pinggir soket lan tembok Piece saka Papan (Figure 7, ngisor).
 
Yen kita bidang salib-bagean saka serat, workpiece ayo dijepit ing mangels supaya serate vertikal. Nutup tangan kudu ora obyek sing bisa kanggo lara tangan kita.
 
Rasps lan file kanggo planing
 
Kanthi aksesoris kanggo filing lan planing, lumahing bisa pangolahan kayu tanpa kawruh khusus. Ing siji iki aksesoris kalebu rasp lan file kayu. Bagian sing diproses kudu tetep ing dhuwur sikut (gambar 8). Kita nyekel file kasebut karo tangan kiwa kanggo tip, lan karo tangan tengen kanggo nangani, lan mencet ing obyek kang planed, kita narik bali lan kasebut kaya iki sing dawa kabeh file liwat lumahing kanggo polesannindakake. Nalika leveling bagean saka lumahing lan stroke cendhak karo file padha mimpin kanggo goal. Biasane rampung karo file pinggiran, bukaan dilatih, rounding, finishing lan Processing salib-bagean saka serat. Lan ing kene ana kemungkinan kayu sing luwih cilik utawa luwih gedhe pecah. Yen diolah Piece kejiret antarane rong bagéyan kayu padha, nyuda slan kamungkinan saka bejat sudhut.
 
imbuhan saka lath kanggo planing lan filing
SLIK 8
 
Resin kayu lan cukuran cilik kanthi cepet nyumbat untu file, lan sing angel kanggo ngresiki. Salah siji cara kanggo ngresiki file nggunakake sikat kawat. Nanging, sikat kawat iku ngrusak untu file, lan reresik isih ora XNUMX%. BoCara reresik liyane yaiku rendhem file ing banyu panas lan banjur wis di resiki nganggo sikat biasa. Kanthi cara iki, kita uga dibusakla lan shavings saka bahan plastik. Sawise reresik kuwi, file kita kudu ngilangke lan garing, yen ora bakal teyeng. Yen diajukake ora bakal digunakake kanggo dangu, kita bisa nyeret kanthi lapisan lenga sing tipis, sing bakal dicopot sadurunge digunakake maneh kanthi ngajokake sawetara potongan sampah.

Artikel sing gegandhengan