vernier

Multi-purpose tool making flow. Kabeh babagan menehi tandha lan loading

Kursus teknis awal
 
Blog iki utamane kanggo non-ahli, pramila kita bakal nyoba ngindhari analisis teoretis sing luwih jeromatranje, lan kita bakal menehi saran praktis lan solusi sing ditrapake. Nanging, ana sawetara temuan sing, mesthi, teoritis èlmu technical, nanging padha ora bisa nyingkiri. Utamane amarga, kang raket karo laku lan wigati banget. Prasaja, mbangun »sekolah dasar "ilmu teknik. Antarane wong-wong mau minangka ukuran sing paling penting, mula istilah "geometer" asale saka kene (nunjuk menyang spesialis, sing ngerti carane ngukur ro kanthi akuratguna lahan).
 
Sing maca bakal ketemu karo upozo kaping pirang-pirangkanthi cara:
 
ngukur kaping telu,
potong sapisan!
 
Karya sing akurat lan sukses tanpa ngetrapake aturan sadurunge iku mung bisa kelakon kanthi kasempatan.
 
Syarat dhasar kanggo pangukuran sing akurat yaiku kawruh sing apik piranti ukur, pilihan lan aplikasi sing paling cocok yen ana siji, utawa panggantos cukup dening liyane (Gambar 1).
 
alat ukur
SLIK 1
 
Meter biasane digunakake kanggo ngukur dawa sing luwih cilik kanggo perakitan (tokoh 1a). Iki digawe saka kayu utawa logam. Nalika ngukur bahan sing luwih gedhe lan luwih dawa, pangukuran kasebut kudu ditindakake kanthi ati-ati nindakake, amarga leveling ora cukup (mbukak) deningmung bagean meter diwenehi ukuran luwih cendhek.
 
Bentuk meter sing dimodifikasi yaiku pita ukur baja (Gbr 1b). Wis kauntungan sing siji mburi mbengkongaken ing ing amba 90 °, supaya bisa kecanthol ing mburi bagean diukur lan kanthi mangkono mung siji wong bisa ngukur dawa 1-2 meter.
 
Kanggo pangukuran sing luwih akurat, kita kudu nggunakake caliper (Gbr 1c). Bisa digunakake kanggo ngukur eksternal, internal lan jero ukuran nganti sawetara decimeters. Nonius (sawiseskala geser) ngidini dheweke ngukur kanthi akurasi desatus milimeter. Wis sangang milimeter utama mripat pamisah Ing divisi nol saka vernier, kita maca nomer wutuh milimeter, lan ing titik ing ngendi divisi ing vernier pas (utawa sing paling cedhak) karo sawetara divisi millimeter, resppuluhan milimeter ngapusi.
 
Mikrometer digunakake kanggo pangukuran sing akurat banget (Gambar 1d). Selehake obyek sing pengin diukur ing antarane saka rahang hard saka probe ukuran micrometer lan kita nguripake buadus mikrometer nganti probe ukur ditekan entheng ingeksekusi kasus kasebut. Banjur ing divisi linear ing spindle kita maca (isih katon) nilai milimeter lan ing vernier satus milimeter.
 
Instrumen nduweni wigatine meh padha karo alat ukurments sing ngawula kanggo fiksasi utawa kontrol (Figure 2). Najsing paling penting ing antarane yaiku sudhut - winkle (gambar 2e). Iki piranti kasebut nduweni wujud huruf L, yaiku. bagean vertikal kanggo dhasar ditempelake ing sudhut tengen. Saka wektu kanggo wektu perlu iku kanggo ngontrol akurasi amba tengen. Iku digawe saka kayu uga logam. Dasaré luwih amba tinimbang pinggiransikil obyek disetel minangka panguasa.
 
instrumen kanggo mbenakake lan kontrol
SLIK 2
 
Sudut sing bisa diatur, instrumen sing digunakake kanggo pangukuran ngiringake lan kanggo kontrol amba (Figure 2f) uga alat penting. Bisa digunakake kanggo ngirim "sudut", lan kanthi sudutrom diselehake ing jejere instrument iki bisa diukur nilai sudut. Pucuk ilat instrumen iki dimesin persis ing amba 45 derajat, supaya sampeyan bisa nggunakake gampang kanggo nyetel paling digunakake setengah amba tengen. Uga bisa digunakake kanggo ngukur ambane lan ambane.
 
"še" logam digunakake kanggo ngukur dawa sing akuratlawas" (gambar 1g) skala, sing duwe kauntungan sing dawa tetep bisa Applied kaping pirang-pirang. Mulane diarani malah nganggo kompas ukur. Nalika ukuran maneh kudu dibagi ing sawetara bagean cilik iku instrument paling apik.
 
Pemancar kompas kanggo ndandani pangukuran eksternal padha (gambar 1h). Kanggo ngukur lan mbenakake ukuran internal, i.e. bukaan dilayani dening kompas sing padha, mung mbukak kanthi lengkap (gambar 1i). Paralel digunakake kanggo ngukur, ngetrapake lan menehi tandha dawa panguasa (gambar 2j). Kaya pojok, bisa ditempelake barang kerja. Kanthi narik metu lan ndandani tab nganti dikarepake pangukuran nggunakake pin tandha bisa digambar podo baris.
 
Pungkasan, penting banget kanggo duwe panguasa baja jejere panguasa kayu utawa plastik (ora bisa dipotong, contone kanthi piso, amarga ana risiko ngethok panguasa), kanthi jarum menehi tandha lan pangolahan logam kanthi pukulan, i.e. Kirner.
 
Proses nggawe siji alat ukur kanthi macem-macem aplikasi
 
Iki mung alat ukur sing paling penting, nanging yen kita mbuwang wong-wong mau, kita ora bakal duwe urusan sing durung rampung amarga ora ana alat ukur. Yen kita ora duwe mokapasitas kanggo nyedhiyakake akeh alat ukur, kita bakal nggawe dhewe prasaja lan murah kanggo nggawe unialat ukur zal, sing bisa ditindakake pitung operasi pangukuran (Gambar 3).
 
alat ukur universal
SLIK 3
 
Kita kudu njaluk gilingan sudut sing luwih kenthel nganti 360 ° saka plexiglass (seluloid) lan siji ruler saka saka materi sing padha. Miwiti saka sudut ngisor -90° (270°) sakangukur 45 ° ing loro-lorone, banjur kudu dipotong bagean saka sisih sing diukur menyang tengah protractor. Dina ReboKita nempelake panguasa menyang pojok potong sing dipikolehi kanthi cara iki saka 90 ° dibagi dadi rong bagean sing padha lan cocog kanggo pangukuran amba saka 45 °. Sadurunge, ing sisih tengen protractor ndhuwurkita uga ndeleng potongan cilik kanthi sudut 140 °.
 
Jadwal operasi produksi kaya ing ngisor iki: 1. Kita dipotong saka busur derajat segmen 2x45°. 2. Pinggir paugeran ing sisih nyetel divisi nul supaya pas karo tengah busur derajat. 3. We Cut protractor kanggo Cut lengkap ing panguwasa. 4. Tempelake penggaris menyang busur derajat. 5. Cut metu bagean saka 140 °. 6. Pengeboran bolongan. 7. Ngasah ujung panguasa nganti 15 °.
 
Pungkasan panguasa kanthi angka centimeter sing luwih gedhe ngasah ing sudut 15 °. We Cut metu tengah ing wangun wedge lan ing sisih siji, kita nggawe divisi milimeter kanggo pangukuran diameteripun. Utawa, kanggo ngontrol diameter pengeboran, kita ngebor bolongan penggaris (contone 2,3,4,5 mm lsp). Pinggir paugeran, ing sisih wiwitan divisi centimeter, kita kudu nyelehake pojok ing tengahngukur. Ing titik potong 45 °, kita ngethok bagean saka protractor supaya baris nglereni pas karo kabeh divisi ing panguwasa. Sawise iki, sampeyan mung kudu nempel panguasa menyang protractor lan alat ukur universal siap.
 
Bantuan cilik iki bisa ditindakake kaping pituurusan pribadi. Saliyane menehi tandha ing pucuk reng, papan, kardus lsp. ing sudut 45 °, menehi tandha ing mburi panguasa kita bisa nindakake ing amba saka 15 °. Tugas busur derajat saka 180 ° yaiku penentuan sudut. Kanthi muter aids kita njaluk panguwasa min. The 140 ° kedudukan ing sisih serves kanggo conmenyang sudhut tip saka bit pengeboran. Sudut 140 ° luwih gedhe tinimbang rata-ratasaka amba inclination saka tips saka bit pengeboran, supaya ngarepke cilik nalika ngukur, aku bisa ngira kira-kira.
 
Bantuan kasebut uga bisa digunakake kanggo nemokake pusat ing kasus obyek bunder. Kanthi ngowahi 90-120 °, i dening teken 2-3 garis iku bisa kanggo nemtokake tengah. SantiDivisi meter ing penggaris lurus bisa ditindakake kanthi mandiri digunakake kanggo ngukur dawa, nalika divisi milimeter ing cutout tengah (utawa bolongan karo nambah diameteripun) ngawula kanggo ngukur diameteripun bahan rolling.
 
Babagan menehi tandha
 
Garis sing digambar nganggo potlot utawa jarum kudu tansah po ukuran, utawa sethitik ing sisih Piece dipotong. Bagian sing sampah kudu dibuwang. Gunakake kanggo menehi tandha kayukita nggunakake potlot warata khusus kanggo kayu, sing perlu ngasah nanging aja ngasah pucuke. A ballpoint pen uga bisa digunakake.
 
Nalika titik ditandhani, ora baris, menehi tandha rampung karo rong garis melintang. Ukur garis sing digambar ing potongan sing bakal diproses, kudu rada suwe tinimbang dawa sing dibutuhake nilai lan ing ngendi loro ukuran tutul, padha intersect siji kaloro, ngendi garis nyabrang.
 
Pungkasan, iki, maneh, aturan utama: ngukur kaping telu ...
 
Ayo uga ngerteni template kanggo nglereni kanthi sudut (gambar 2k) sing ngidini laths bisa digawe tanpa pangukurandipotong utawa dipotong kanthi sudut 15 °, 30 °, 45 ° lan 60 °. Iku alat padha karo kothak mbukak karo grooves ing sisih. Padha manca marang saka kayu hard ngendi lagi, sawise whitewashing akurat bangetchewing, alur incised ing sudhut sing paling raket disambungakepadha trompet. Potongan sing bakal diproses diselehake ing bukaan ing tengah alat, mbenakake lan ngethok tanpa kangelan ing amba dikarepakepatah.
 
Telung angka sing kudu dicathet: 1 inci Inggris, uyah = 2,54 cm; 1 sikil = 30 cm; 1 pon = 450 g.
 
Babagan beban
 
Nalika kita wis ngerti apa sing arep kita lakoni, lan kita ngerti kita uga kanggo nemtokake ngukur, kita uga kudu mikir bab apa beban barang sing kita lakoni kudu tahan. Pramila prelu dipunmangertosi asmanipun ingkang dhasar kasus mbukak. Kabeh liyane, wiwit ing paling kasus mbukak gumantung ing pilihan saka materi (gambar 4).
 
jinis momotan
SLIK 4
 
Tekanan (Gambar 4a) bisa statis, yaiku. permanen (kang, contone, tumindak ing pilar ndhukung sing nyekeli gendheng konstruksi omah) utawa dinamis, sing asale saka tumindak pasukan sajrone gerakan (umpamane efek palu ing keling Utawa efek saka loro mobil ing ndhuwur saben liyane nalika tabrakan). 
 
Narik metu, nyuwek (gambar 4b) iku efek ngelawan saka pripenet. Conto klasik iki katon saka pasukan ing tali ing nyenyet. Semono uga karo sekrup sing nyekel pas gapura, kang nut kita ngencengi liyane lan liyane karo spanner.
 
corak (Figure 4c) tumindak ing tombol gapura nalika kita nguripake ing kunci, utawa ing screwdriver (obeng) nalika ngowahi sekrup kayu menyang kayu atos. Twisting bisa asring diamatingawut-awut ing beban gedhe banget.
 
Tekuk (Gambar 4d). Conto sing jelas kanggo buckling yaiku puteran pedhang dening tukang pedang nalika nggebug karo pucuking pedhang setelan protèktif mungsuh. Lonceng biasane kedadeyan nalika rod dawa lancip dimuat ing ends, f.eks. kasus ndhukung balok saka struktur gendheng, yen lagi balok tipis (gaya sing padha tumindak ing sisih ngisor balok minangka saka sisih ndhuwur). Iku penting, sawise kabeh, kanggo Wigati iki: asring siji duwe roso kesengsem sing pasukan tumindak mung saka siji arah, nanging amarga resistance saka support, padha bener bisa saka sisih liyane uga. yen, contone, kita dasi siji mburi tali menyang wit lan mburi liyane ditarik dening siji tim, pasukan kuwi tumindak ing tali kaya tinimbang wit, ana tim liyane sing narik tali.
 
Mlengkung (Gambar 5e). Nalika pasukan tumindak ing siji mburi balok horisontal kang mburi liyane clamped, dheweke nimbulaké mlengkung. Beam mlengkung bisa banget suda kanthi milih profil cross-sectional cocok. Asring kita bisa ndeleng sing mlengkung sheet metal bisa dileksanakake mung ing kasus nalika siji mburi wis tightly pinched lan mburi liyane kita tumindak kanthi gaya mlengkung. Figure 6 nuduhake resistance sakaprofil individu saka kayu lan logam kanggo buckling lan mlengkung. Sing paling cilik resistance dituduhake dening ndhuwur, slat warata, lan paling dhuwur dening logam pipa lan balok kayu, digawe miturut gambar ing ngisor iki.
 
resistance saka kayu lan logam kanggo buckling lan mlengkung
SLIK 6
 
Geser (Gambar 5f). Conto sing paling misuwur saka nyukur yaiku nglereni sheet metal karo gunting. Lan paku keling kapapar nyukur kang bisa Cut mau nalika piring riveted ing impact gaya tensile utawa compressive pindhah relatif kanggo saben liyane. Penting kanggo nyathet beban statis lan dinamis. siji minangka beban yen kita ngadeg kanthi ati-ati ing pancing karo 70 kgpasuryan, lan kaloro nalika kita mlumpat saka dhuwur 2 meter. Unsur sing kapapar beban dinamis kudu dimensi luwih kuwat.
 
mlengkung lan nyukur
SLIK 5

Artikel sing gegandhengan